„Samsung Galaxy Note 7“ sprogsta ne šiaip sau: paaiškėjo neįtikėtinos sąsajos su „Apple“  (3)

„Samsung“ darbuotojus pasinaudoti „Apple“ trūkumais privertė keli dalykai. Anksčiau šįmet Pietų Korėjos bendrovės vadovai išgirdo apie tai, kad naujame „Apple“ telefone trūks naujovių – jis atrodys beveik taip pat, kaip ir du ankstesnieji „iPhone“ modeliai. Tai „Samsung“ atrodė tarsi puiki galimybė žengti pirmyn.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Todėl „Samsung“ vadovai, įskaitant ir bendrovės mobilių telefonų padalinio galvą D.J. Koh, nusprendė paspartinti „Galaxy Note 7“ gamybą, remdamasis šaltiniais praneša „Bloomberg“.

„Samsung“ ėmė spausti tiekėjus nurodydama vis ankstesnes produkcijos pridavimo datas, nepaisant to, kad telefone turėjo būti ir keletas naujų funkcijų. „Note 7“ turėjo būti įdiegtas aukštos raiškos ekranas, akių rainelės skaitymo technologija ir galingesnė bei greičiau įkraunama baterija.

Taigi „Apple“ kalbos, kad „Samsung“ buvo telefonus nuo „iPhone“ kopijuojanti bendrovė, turėjo nutilti.

Tačiau viskas pakrypo netikėta linkme – kai „Samsung“ rugpjūtį pristatė „Note 7“, pasigirdo pranešimai, kad įrenginių baterijos sprogsta ir sudega. Galiausiai, „Samsung“ atstovai pranešė, kad bendrovė pakeis 2,5 mln. telefonų.

Tai, kas turėjo būti „Samsung“ triumfu, virto fiasko.

Pietų Korėjos bendrovė susilaukė kritikos ir dėl įrenginių atšaukimo – viešai paskelbė pakeisianti galimai grėsmę keliančius telefonus dešimtyje šalių dar iki tol, kol sugalvojo, kaip vartotojams bus pristatyti pakeistieji telefonai. Dar po keleto dienų „Samsung“ išsiuntė programinės įrangos atnaujinimą, kuris turėjo padėti apsaugoti baterijas nuo perkaitimo, taip tarsi parodydama, kad vartotojai gali toliau naudotis telefonais.

Tai buvo skaudus smūgis „Samsung“, kuri užsitarnavo kokybiškus ir naujausių technologijų kupinus įrenginius gaminančios įmonės vardą.

Bendrovė be aiškaus lyderio

Kita problema, kad „Samsung“ jau dvejus metus yra be aiškaus autoritetingo vadovo – įmonės įkūrėjas Lee Kunas-Hee 2014-aisiais gavo širdies smūgį, ir nuo to meto nedalyvauja bendrovės valdyme.

Jo sūnus Jay‘us Y. Lee dar negali perimti tėvo pozicijos, nes Pietų Korėjoje tradicijos neleidžia perimti pareigų tol, kol tėvas yra gyvas. Todėl „Samsung“ niekas kol kas neturi tvirto autoriteto, kaip, pavyzdžiui, Timas Cookas „Apple“.

Baterijų krizės užuomazgos prasidėjo daugiau nei prieš metus, kai „Samsung“ svarstė, kokias funkcijas įtraukti į naują telefoną. Bendrovė turi dvi flagmanų linijas – „Galaxy S“ ir telefonų didesniais ekranais „Note“.

Kai pirmą kartą pristatyti pastarojo modelio telefonai 2011-aisiais, daugelis jį kritikavo dėl didelio ekrano. Tačiau „Note“ pasirodė esantis labai sėkmingas – vartotojams reikėjo didesnio telefono, kuriuo būtų galima mėgautis žaidimais, žiūrėti vaizdo įrašus ar patogiau naršyti internete.

„Samsung“ priklausė didesnė dalis „planšetofonų“ rinkos iki tol, kol „Apple“ pristatė „iPhone 6 Plus“ 2014-aisias.

„Plus“ serijos pristatymas darė spaudimą „Samsung“ išsaugoti rinkos dalį, tad 2015-aisiais įmonė „Note“ pristatymą paankstino mėnesiu ir jį anonsavo rugpjūtį, likus kelioms savaitėms iki „iPhone 6s“ pasirodymo. Nors „Samsung“ inžinieriams pavyko įrenginius pagaminti laiku, „Apple“ vis tiek atsiriekė didelę rinkos dalį.

Gruodį buvo pakeistas „Samsung“ mobilių telefonų vadovas. Juo tapo 55-erių Kohas – bendrovės veteranas, kuris anksčiau buvo atsakingas už keleto „Galaxy“ serijos telefonų kūrimą. Kohui teko atlaikyti ne tik augančią konkurencinę kovą su „Apple“, kaip tik tuo metu išmanių telefonų rinka tapo „pristotinta“.

Kai „Samsung“ suprato, kad „Apple“ neplanuoja didelių dizaino pakeitimų, Kohas pagaliau pamatė galimybę. „Samsung“ vadovai susitiko su dukterinių bendrovių, kurios gamino puslaidininkius, stiklo plokšteles ir baterijas, vadovais, nutarė į „Note 7“ įtraukti keletą naujų funkcijų ir įrenginį pristatyti 10 dienų anksčiau nei praėjusiais metais – rugpjūčio 3-ąją.

Baterija yra kritiškai svarbus įrenginio komponentas. Išmanių telefonų gamintojai ilgus metus stumia baterijų technologijos ribas stengdamiesi patenkinti augantį poreikį. Tai sukelia gamybos iššūkių ir padidina defektų riziką.

„Samsung“ nutarė „Note 7“ bateriją, palyginus su ankstesniu modeliu, padidinti nuo 3 tūkst. mAh iki 3,5 tūkst. mAh. Artėjant įrenginių pristatymo datai „Samsung“ ir tiekėjai greitino apsukas, dirbo vis daugiau valandų miego sąskaita.

Nors spaudimas tiekėjams greitinti gamybą nėra neįprastas reiškinys, „Samsung“ tiekėjai šįkart buvo spaudžiami labiau nei įprastai, skelbia „Bloomberg“, remdamasis informuotu šaltiniu.

Ir vis dėlto rugpjūčio mėnesį ėmė rodytis, kad „Samsung“ pasisekė – ji išsiundė pirmuosius telefonų modelius telekomunikacijų operatoriams. Tačiau kai telefonai pasiekė vartotojus, pasklido pranešimai apie užsiliepsnojančius įrenginius – vartotojai į socialinius tinklus kėlė sudegusių telefonų nuotraukas ir įrašus.

„Samsung“ vadovai buvo šokiruoti ir siekė kuo greičiau nustatyti problemų šaltinį. Telefonų gamybos padalinys rodė pirštu į baterijų gamintoją „Samsung SDI“, kiti manė, kad trūkumai gali būti kitose grandyse. Pasak „Samsung“, dabar jau nebevyksta debatai ir kaltę prisiėmė mobilių telefonų gamybos padalinys, o „Samsung SDI“ baterijų tiekėjas pakeistas kitu.

Kol kas aiškiausią paaiškinimą dėl baterijų problemos „Samsung“ pateikė valstybinėms agentūroms Pietų Korėjoje, Kinijoje ir JAV. Jame teigiama, kad dėl klaidos gamybos grandinėje buvo per daug suspaustos baterijose esančios plokštės. Dėl to susijungė teigiamas ir neigiamas poliai, kurie sukėlė perteklinę šilumą, nulėmusią baterijų sprogimą.

Reaguodama į įvykius „Samsung“ paskelbė telefonų pakeitimo programą jos nesuderinusi su reguliuojančiomis institucijomis, todėl vartotojai nežinojo, kaip pasikeisti brokuotus išmaniuosius.

Visas šis sąmyšis sukėlė klausimų, ar dabartinė bendrovės vadovavimo strategija yra veiksminga.

Krizės akivaizdoje „Samsung“ pasiūlė Lee tapti vienu iš devynių bendrovės tarybos narių, tokiu būdu leidžiant jam aktyviau dalyvauti įmonės valdyme. Nepaisant to, jo autoritetas kol kas neprilygsta tėvo. Be korporacinės strategijos biuro, kuris prižiūri apie 60 bendrovei priklausančių įmonių, „Samsung Electronics“ turi tris vadovus.

Visa ši krizė labai stipriai pakenkė „Samsung“ įvaizdžiui, jau nekalbant apie 2 mlrd. dolerių nuostolius, kuriuos bendrovė patyrė dėl įrenginių atšaukimo.

Be to, „Apple iPhone 7“ pasirodė nesantis toks nuobodus, kaip galėjo pasirodyti iš pradžių – nors įrenginio dizainas per daug nepakito, lankytojai pirmąją prekybos dieną penktadienį ir vėl išsirikiavo eilėse prie parduotuvių, norėdami jį įsigyti pirmieji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(38)
(13)
(25)

Komentarai (3)