Pirmieji 5G technologijos bandymai: kokias galimybes ji mums atvers?  (2)

Telekomunikacijų įmonių grupė „Telia Company“ kartu su „Ericsson“ parodė, kad 5G ateities ryšio technologija mobiliojo ryšio naudotojus pasieks jau visai netrukus – bendrovės realiai veikiančiame tinkle pademonstravo rekordinę mobiliojo ryšio spartą ir itin trumpą uždelsimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Planuojama, kad ši technologija vartotojus pasieks jau 2018 metais.

Švedijos mieste Kistoje atliktos 5G ryšio demonstracijos metu realiame tinkle buvo pasiektas 15 gigabitų per sekundę atsisiuntimo greitis bei mažesnis nei 3 milisekundžių uždelsimas.

Tokia 5G mobiliojo ryšio sparta yra daugiau nei 40 kartų didesnė nei įmanoma pasiekti dabar naudojamuose 4G tinkluose. Beje, anksčiau 5G technologijos galimybes Lietuvoje demonstravo ir „Tele2“ su „Nokia“.

Demonstracijos metu pasiekti rezultatai yra labai svarbus „Telia Company“ ir „Ericsson“ žingsnis siekiant, kad 5G paslaugomis vartotojai galėtų pradėti naudotis jau 2018 metais. Planuojama, kad pirmosios 5G ryšio paslaugos pradės veikti Estijoje ir Švedijoje.

„Šis pasiekimas yra labai svarbus žingsnis 5G technologijos link. Nors 5G standartizacija prasidėjo dar visai neseniai, mūsų žinios ir patirtis bandymų realiame tinkle metu turės milžinišką reikšmę tolesniam 5G technologijos plėtojimui bei suvokimui, kaip ji turi veikti, norint patenkinti skaitmeninėje visuomenėje gyvenančių vartotojų poreikius ir lūkesčius“, – sako „Telia Company“ tinklų, IT infrastruktūros, tarptautinių paslaugų ir operacijų vadovas Matsas Svärdhas.

Itin svarbus 5G technologijos aspektas – daug efektyviau išnaudojama tinklo infrastruktūra tiek talpos, padengimo, tiek ir energijos suvartojimo prasme. Daug didesnė ryšio sparta ir ypatingai mažas signalo uždelsimo laikas, kuriais pasižymės kuriama 5G technologija, ne tik pagerins dabar teikiamų paslaugų kokybę, bet ir atvers galimybes teikti visiškai naujas paslaugas, kurti inovacijas bei plėtoti naujas technologines ekosistemas.

5G suteiks naujų galimybių tiek privatiems klientams, tiek verslui, ypač daiktų interneto srityje. Šiuo metu daugelyje pasaulio šalių vyksta 5G technologijos prototipų bandymai ir laukiama pasaulinio standarto sukūrimo.

Prognozuojama, jog 5G technologijos diegimas pasauliniu mastu prasidės 2020 metais. Šių metų vasarį Vilniuje „Omnitel“ savo tinkle pademonstravo kol kas artimiausios 5G technologijai – 4,5G – veikimą, kai realiame tinkle buvo pasiekta didesnė nei 750 Mb/s atsisiuntimo sparta. Ši technologija jau veikia Vilniuje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(6)
(16)

Komentarai (2)