„Stogą raunanti“ sparta: „Tele2“ Lietuvoje pademonstravo 4,5 gigabitų per sekundę mobiliojo interneto greitį  (11)

Pirmą kartą Baltijos šalyse pasiektas 4,5 gigabitų per sekundę mobiliojo interneto greitis. Jį parodė Lietuvos mobiliojo ryšio lyderė „Tele2“ ir telekomunikacijų įrangos gamintoja „Nokia“, į Lietuvą atvežusios 5G ryšio technologiją atitinkančią įrangą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Preliminarius kuriamo 5G ryšio standarto reikalavimus atitinkančią ryšio stotį „AirScale Radio Access“ „Nokia“ sukūrė iš rinkoje prieinamų savo įrangos komponentų. Toks prototipas parodo, kad naujos kartos ryšys taps realybe, ir leidžia planuoti jo pritaikymą mobiliojo ryšio operatorių veikloje. Parodyta bazinė stotis veikia 4,5 GHz dažnio bangų ruože, naudoja daugybinių antenų technologiją ir užtikrina ypač mažą signalo atidėjimą (latency) – mažiau nei 1 milisekundė.

Palyginti, 4G (LTE) mobiliojo interneto greitis paprastai yra 15-50 megabitų per sekundę (Mbps), 4G+ (LTE-Advanced) – 50-150 Mbps.

„Pagrindinis skirtumas tarp 5G ir ankstesnių ryšio kartų yra labai plačios tokio ryšio pritaikymo galimybės. Mūsų tinklas atitinka tris esminius 5G ryšiui keliamus reikalavimus. Pirmiausia, tai yra kelių gigabitų interneto greitis, leidžiantis žiūrėti 4K ar 8K raiškos vaizdo įrašus, taip pat naudotis papildytos ar virtualios realybės sprendimais. Antra – mažas signalo atidėjimas, kuris leidžia patikimai nuotoliniu būdu valdyti įrenginius ar naudotis autonominiais automobiliais be vairuotojo. Trečia, toks tinklas leidžia sujungti milijonus daviklių ir įrenginių. To reikia išmaniojo miesto sprendimų diegimui, ir, pavyzdžiui, leistų efektyviai valdyti viešąją vandentiekio, energetikos ir kelių eismo sistemas“, – pasakojo Peter Wennerström, „Nokia“ Šiaurės Europos klientų aptarnavimo komandos vadovas.

„4G internetas jau pakeitė mūsų mobilumo sampratą ir toliau keičia darbo, kelionių, pramogų ir kitus įpročius. Žmonių poreikiai ir internetui keliami reikalavimai toliau augs, ir ateityje 5G ryšio tikrai reikės. Tam ruošiamės jau dabar, ir atėjus naujai ryšio kartai būsime pasirengę siūlyti geriausias kainas ir kokybę“, – sakė Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius.

5G ryšys žada didesnį duomenų atsisiuntimo ir išsiuntimo greitį, mažesnį signalo atidėjimą ir kitus kokybinius pagerinimus. Visa tai reiškia galimybes kurti išmaniuosius miestus, atlikti nuotolines chirurgines operacijas, naudotis autonominiais automobiliais, plėsti daiktų internetą ir atrasti kitas, šiandien dar neišrastas, mobiliojo interneto pritaikymo galimybes.

5G ryšio standartą kuria tarptautinė organizacija 3GPP, kurios veikloje dalyvauja ir mokslininkai, ryšio operatoriai, įrangos gamintojai, tame tarpe ir „Tele2“ bei „Nokia“. Planuojama, kad vartotojams skirti ir 5G standartą atitinkantys ryšio tinklai atsiras apie 2020 metus.

„Tele2“ Baltijos šalyse neseniai atnaujino visą mobiliojo ryšio tinklą ir dabar jis yra vienas moderniausių regione. Technologiškai neutralus tinklas leidžia integruoti naujas ryšio technologijas, taip pat ir 5G. Taip „Tele2“ jau atnaujino savo tinklą, pasiūliusi ne tik 4G, bet ir dar greitesnį 4G+ bei 4G++ mobilųjį internetą.

2010 m. „Tele2“ kartu su „Nokia“ surengė pirmąjį Lietuvoje viešą 4G ryšio pristatymą, o greitąjį mobilųjį internetą pradėjo siūlyti 2015 m., užtiktinus 60 proc. gyventojų aprėptį.

Šiandien „Tele2“ 4G ryšiu gali naudotis 99 proc. Lietuvos gyventojų, 101 mieste, įskaitant mažiausius. Tinklo aprėptis siekia 95 proc. visos Lietuvos teritorijos. „Tele2“ plečia ir dar greitesnį 4G+ tinklą – juo gali naudotis 55 proc. gyventojų, šis itin greitas internetas veikia jau 36 miestuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(10)
(9)

Komentarai (11)