Islamo valstybei - pagalba iš dangaus: naujų ginklų užuominos iš apleistos dirbtuvės Irake  (6)

Nors technologijos žadėjo sutriuškinti IV mitologiją, ši organizacija, regis, nusprendė atnaujinti dievišką arsenalą žemiškesnėmis priemonėmis – pradėjo naudoti dronus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-11-08 Islamo valstybei - pagalba iš dangaus: naujų ginklų užuominos iš apleistos dirbtuvės Irake  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

IV gamina dronus ir naudoja juos kare. Vasarį žvalgai iš Konfliktų ginkluotės tyrimų (Conflict Armament Research – CAR) rado dronų gaminimo dirbtuves Ramadi mieste, praėjus dviems savaitėms po to, kai miestas buvo išvaduotas nuo žiaurių insurgentų grupės. Praeitą mėnesį, IV skraidinamas dronas užmušė du kurdų kovotojus ir sužeidė du prancūzų komandosus. Praėjusią savaitę Irako specialiųjų pajėgų vadas tvirtino, kad jo pajėgas atakavo daugiau sprogių dronų, o reporteriai Irake matė ant žemės gulinčias savadarbių nepilotuojamų orlaivių liekanas.

As reported, this drone was downed by Iraqi Special Forces.

Siekdamas geriau suprasti IV dronus, pakalbinau CAR tyrėją, kuris, atsižvelgdamas į atliekamą darbą, panoro likti neįvardintas. Kai tyrėjas įžengė į dirbtuves, baigtų dronų ten nebuvo. Jie rado fiuzelažus iš faneros ir sparnus iš polistireno, bei raketą iš nešiojamos priešlėktuvinės gynybos sistemos (MANPADS).

„Supratome, kad jie bandė apginkluoti savo dronus pakankamai lengvais, bet galingais sprogmenimis,” sakė jie. Daugelis jų radinių buvo aprašyti paskelbtoje ataskaitoje Islamo valstybės ginkluoti dronai. Pažymėtina, kad pati raketa buvo išardyta, o kovinė galvutė ir vairavimo komponentai išimti.

Visi IV dronai atrodė savadarbiai, sakė tyrėjas, „jie nebuvo panašūs į tokius, kokius galima rasti parduotuvės lentynoje, kaip Phantom ar panašias prekes.” Masinės gamybos kvadrakopteriai, tokie, kaip DJI Phantom serija, turi nemažai privalumų; juose gali būti kameros ir baterijos, jie patikimi ir sukurti taip, kad juos būtų paprasta skraidinti, bet yra ir nemenkų apribojimų. Daugelis, pilnai įkrauti tegali skristi ~20 minučių, ir kuo daugiau aparatas apkrautas, tuo šis laikas trumpesnis.

Tad, IV kūrė savo dronus. Pažymėtina, kad tyrėjai dirbtuvėje Turkijos kompanijos Bomec Robot Teknolojileri giroskopą, skirtą vietinei rinkai, kas rodo, kad IV bandė savadarbiam skraidančiam aparatui sukurti navigacijos įrangą.

Nors CAR tyrėjai dirbtuvės rado nemažai užuominų, tačiau apie IV dronus dar reikia daug ką išsiaiškinti. Dirbtuvės „atrodo, lyg būtų apleistos vykstant darbui,” sako tyrėjas, bet jei IV turėjo kokį nors veikiantį modelį, panašu, atsitraukdami išsigabeno jį su savimi. Be raketos dalių ir giroskopo, elektroninių komponentų rasta nedaug. Dirbtuvėje nebuvo kontrolerių, kamerų, ar dronų variklių, tad tokios informacijos irgi nėra.

Ar sprendžiant iš to, kas aptikta, įmanoma, kad IV atkūrė savo dirbtuves? „Manau, kad tai nelabai sunku” sakė tyrėjas. Jie įvardijo, kokius techninius dronų apribojimus reikia įveikti: krovinio svoris, veikimo nuotolis, ir taikinio aptikimas. Jeigu IV perdirbinėjo senas kovines galvutes, jie galėjo išmokti gaminti geresnes, mažesnes bombas savo dronams. Gamindama fiksuotų sparnų, lengvus dronus iš polistireno, IV galėjo gaminti toliau nuskrendančius aparatus. O praktiškai bet kokia kamera, galinti transliuoti vaizdą pilotui, iš esmės būtų primityvi taikymosi sistema.

Tyrėjai sako, kad Ramadi laboratorija panašesnė į tyrimų ir vystymo tašką, vykstantį darbą. Naujiems dronams pasirodžius mūšyje ir esant aiškiai nuo IV dronų bombų nukentėjusių aukų, panašu, kad tyrimas jau duoda mirtinus vaisius.

Kelsey D. Atherton
www.popsci.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(3)
(14)

Komentarai (6)