Jungtinėje Karalystėje saulės jėgainės pirmą kartą istorijoje pagamino daugiau energijos nei anglis: prognozės, kas bus toliau  (3)

Jungtinės Karalystės saulės kolektoriai per šešis šviesiausius šių metų mėnesius pagamino daugiau elektros energijos negu šiluminės jėgainės. Klimato kaitos tyrimų organizacijos Carbon informacija teigia, kad saulės jėgainių galia nuo 2015 m. išaugo beveik dvigubai, taip pat įvyko pakitimų didmeninėje energijos rinkoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo balandžio iki rugsėjo, saulės jėgainių galia užtikrino maždaug 5,2 proc. visos Jungtinės Karalystės elektros energijos paklausos, t.y. šiek tiek daugiau nei 4,7 proc., kuriuos užtikrino šiluminės jėgainės, naudojusios akmens anglį. Šie duomenys gauti saulėtais vasaros mėnesiais, todėl tikėtina, kad žiema padėtis jau pasikeitė.

„Saulės jėgainės net ir vasarą lenkiančios šilumines, kurios naudoja akmens anglį būtų buvę neįsivaizduojamos prieš penkerius metus“, - kalbėjo atsinaujinančios energetikos asociacijos The Independent politikos vadovas James Court. Saulės energija yra viena iš pigiausių energijos formų naudojamų pasaulinėje ir vietos pramonėje. Pavyzdžiui nuo 1960 iki 2013 m. atsinaujinančios energijos vartojimas išaugo daugiau nei trigubai, o per minėtą laiką iškastinio kuro vartojimas sumažėjo 13%.

Naudojant atsinaujinančius energijos šaltinius, ypač vėjo ir saulės energiją, jos kaina žymiai sumažėjo. Šios energijos išgavimo technologijos kiekvienais metais tampa vis labiau pažangesnės.

Kai Paryžiaus sutartis oficialiai įsigalios ir šalys visame pasaulyje, labiau negu bet kada anksčiau, pasirinks visiškai švarią energiją – pagaliau mes įvykdysime atsinaujinančios energijos revoliuciją? Deja, ne visiškai. Istorija visada būna sudėtingesnė negu norėtume. Tikriausiai Kinija bus novatoriškos klimato apsaugos sutarties šalininke ir labai greitai pasistatys vėjo jėgaines, tačiau taip pat neišjungs anglimi kūrenamų elektrinių. Indija yra panašioje padėtyje, įstatymų leidėjai atkreipė dėmesį, kad anglis yra daug pigiau nei daugelis alternatyvų.

Jungtinėje Karalystėje gali įvykti perėjimas prie branduolinių arba atsinaujinančių energijos šaltinių, tačiau ji taip pat šiuo metu privalo atsižvelgti į daugelį prieštaravimų dėl netinkamai suvokiamo proceso, kuris sukelia žemės drebėjimus ir išlaisvina gamtines dujas. Škotija teigia esanti gamtosaugininkų bastionu, tačiau investuoja lėšas Šiaurės jūros naftos telkinių eksploatavimui.

Britanijos vyriausybė taip pat sumažino finansavimą saulės jėgainių statybai ir tuo pačiu mažėja atsinaujinančios energetikos dalis nacionalinės energetikos rinkoje.

Atsinaujinančios energetikos asociacijos The Independent politikos vadovas James Court pareiškė „Saulės energetikos apimtys ženkliai išsiplėtė, kadangi sukūrėme energijos kaupimo ir saugojimo technologijas, bet mums reikalinga vyriausybės parama kad toliau vystyti šią sritį.

Svarbu yra tai, kad turime priemones visiškai pakeisti energijos gavimo būdus. Įgyjama patirtis rodo rodo, kad saulės ir vėjo energija lengvai jungiama prie energetinės sistemos. Iš tikrųjų vieni be pagalbos mes negalime visko padaryti, nes tai daug sudėtingiau, negu padarėme iki šiol.

Pirmiausiai privalome įtikinti savo vyriausybes sustabdyti investicijas į iškastinio kuro gavybą, nors jie teigia, kad turi „žaliųjų įgaliojimus“. Taip pat mes privalome sustabdyti politikus, kurie mano, kad klimato kaita nėra svarbu – arba nėra pirmoje vietoje“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai (3)