„HMS Artful“: neįtikėtinai modernus povandeninis laivas, į paviršių galintis neiškilti net 25 metus (Video)  (6)

Jeigu kada nors Žemėje kiltų branduolinis karas arba kokia nors mirtina epidemija – mes galime lažintis, neatsisakytumėte atsidurti kompanijos „BAE Systems“ sukurtame povandeniniame laive.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-02-21 „HMS Artful“: neįtikėtinai modernus povandeninis laivas, į paviršių galintis neiškilti net 25 metus (Video)  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„HMS Artful“ pavadintas povandeninis laivas gali išbūti po vandeniu neiškilęs nė karto į paviršių net 25 metus. Jo atominį reaktorių reikia aptarnauti tik kas ketvirtį amžiaus, o deguonimi laivas apsirūpina iš jį supančio jūros ar vandenyno vandens.

Tiesa, laivas iškyla į paviršių kas 3 mėnesius – kad pasipildytų maisto atsargomis. Tai buvo nuspręsta po 10 savaičių trukusių bandymų, kurių metu buvo apskaičiuota, kiek maisto reikėtų įgulai. Tiesa, nebuvo paaiškintas atvejis, jeigu Žemėje vyktų karas ir iškilus į paviršių, nebebūtų maisto atsargų...

Šio povandeninio laivo raketos gali smogti taikiniams, esantiems už 1 100 kilometrų, o tuo tarpu britų priešai negalės taikytis net į laivo periskopą – nes „Artful“ jo paprasčiausiai neturi! Vietoje to laivas pasikliauja optinio pluošto kabeliu, kuris tiekia visą reikalingą informaciją.

Itin pažangi sonaro sistema turi tokią galinugmą, kuri prilygsta 2000-iams nešiojamųjų kompiuterių – tokios galingos sonaro sistemos šią dieną neturi nei vienas pasaulio povandeninis laivas. Šiuo metu tokių laivų jau yra pagaminti trys, o netolimoje ateityje žadama į pasaulį paleisti dar keturis tokius laivus.

Beveik 100 metrų ilgio ir 7400 tonas sveriantis povandeninis laivas išstumia tiek vandens, kiek 65 mėlynieji banginiai. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(54)
(11)
(43)

Komentarai (6)