Nustatytas ligų, mirtingumo ir pomėgio aštriam maistui ryšys: rezultatai priešingi vyraujančiai nuostatai  ()

Jeigu dažnai valgote aštrų maistą, turime jums gerų žinių – gali būti, kad jūs gyvensite ilgiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų komanda iš Kinijos neseniai paskelbė mokslinį darbą, kuris rodo, jog aštrų maistą valgantys žmonės turi mažesnę riziką numirti. 

Visų pirma, aštraus maisto valgymas siejamas su mažesne tikimybe susirgti vėžiu, taip pat su mažesne nutukimo tikimybe. Šis tyrimas yra pirmasis, kuris pažvelgė tiesioginį mirtingumo ir pomėgio aštriam maistui ryšį. 

Mokslininkai panaudojo informaciją iš seniau Kinijoje vykdytos didžiulės apklausos. Šios apklausos metu dalyviai atsakinėjo į klausimus apie savo sveikatą, aštraus maisto suvartojimą, mėgstamiausius aštrius prieskonius bei kita. Tyrimo metu buvo apklausta apie pusė milijono žmonių, o praėjus 7 metams ši informacija buvo panaudota tiriant aštraus maisto ir mirtingumo ryšį. 

Žmonės, kurie valgė aštrų maistą 1-2 kartus per savaitę, pasižymėjo 10% mažesne rizika numirti negu tie, kurie aštrų maistą valgė rečiau nei kartą per savaitę. Tuo tarpu dalyviai, kurie aštrų maistą valgė kasdien arba beveik kasdien, turėjo 14% mažesnę riziką. 

Nors mokslininkai negalėjo tiesiogiai susieti stebėjimo duomenis su mirtingumu, jų manymu, aštraus maisto valgymas yra susijęs su mažesne tikimybe susirgti vėžiu, išėminėmis širdies bei kvėpavimo takų ligomis. 

Norint konkretesnių rezultatų bei aiškesnio ryšio, reikės daugiau tyrimų, tačiau jau dabar aišku, jog kiek dažniau valgydami aštrų maistą pagerinate savo sveikatą. 

Tiesa, tyrimas turi vieną trūkumą – žmonės, kurie valgė aštrų maistą ir galėjo pasigirti geresne sveikata, be viso to dar ir vartojo mažiau alkoholio. Taigi nebijokite savo maistui suteikti daugiau aštrumo, tačiau žinokite, kad savo sveikatą galite pagerinti ir kitais būdais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(7)
(15)

Komentarai ()