Pradėta masiškai išslaptinti JAV atominių sprogimų vaizdo įrašus: analizuojant vaizdus sužinoma vis naujų dalykų (Video)  ()

Atominio sprogimo grybas – vienu metu ir nuostabus, ir bauginantis reginys. Nuo 1945 iki 1992 metų JAV atliko net 216 bandomųjų atmosferinių atominių sprogdinimų – daugelis jų vykdyti JAV, Nevados dykumoje ir Ramiojo vandenyno Bikini atole.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O dabar iki šiol daugumai žmonių nematyti šių sprogimų vaizdo įrašai yra išslaptinti ir juos galima pamatyti „Youtube“ svetainėje, rašo engadget.com.

JAV Nacionalinėje Lawrence'o Livermore'o laboratorijoje dirbantis atominės fizikos specialistas Gregas Spriggsas ir filmų ekspertas Jimas Moye užsiėmė šių vaizdo įrašų suradimu ir išsaugojimu. G.Spriggsas mano, kad turėtų būti kažkur tarp 6500 ir 10000 tokių įrašų, tačiau iki šiol jų nuskenuota apie 4200, o išanalizuotai – tik 400-500. Vien vakar laboratorija į „Youtube“ įkėlė 64 išslaptintus vaizdo įrašus.

Paviešinti dešimtmečius saugoti JAV kariniai atominių sprogimų vaizdo įrašai

G.Spriggsas įsitikinęs, kad visų įrašų skenavimas užtruks mažų mažiausiai dar metus. Jų išslaptinimas turėtų užtrukti dar ilgiau – visus šiuos įrašus turi įvertinti JAV kariuomenės specialistas.

„Bežiūrėdami šiuos įrašus aptikome gausybę visokiausių informacijos fragmentų, kurie nebuvo išanalizuoti šeštame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, tad vis dar sužinome naujų dalykų apie šiuos sprogimus“, - sakė fizikas.

Visą išslaptintų ir paviešintų įrašų sąrašą rasite šiuo adresu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(7)
(8)

Komentarai ()