Pamenate garsias istorijas su „Internet Explorer“? Laukite tęsinio - „Microsoft“ vėl grįžo prie senos taktikos  (5)

Nauja, ribotų galimybių „Microsoft“ operacinė sistema „Windows 10 S“, kuri siūloma ugdymo įstaigoms ir bus diegiama į naujuosius „Surface Laptop“ kompiuterius, vartotojams neleis pasikeisti numatytosios naršyklės – teks priverstinai naudoti „Microsoft Edge“. Be to, nebus įmanoma pasikeisti ir numatytojo paieškos paslaugų teikėjo – tik „Bing“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įdomu tai, kad iš „Windows“ programėlių parduotuvės galima atsisiųsti kitokių naršyklių (pavyzdžiui, „Opera Mini“), tačiau nustatyti, kad kitos naršyklės būtų naudojamos kaip numatytosios, nepavyks.

Tai reiškia, kad jeigu iš kokios nors kitos programos paspausite interneto nuorodą, ji jums bus atidaryta tik „Edge“ naršyklėje, rašo „Ars Technica“, remdamasi informacija, išdėstyta oficialiai „Microsoft“ publikuotų „Dažniausiai užduodamų klausimų“ (DUK) skiltyje.

DUK išaiškinimas yra akivaizdus ir nesuteikiantis erdvės interpretacijoms: „Microsoft Edge“ yra numatytoji „Windows 10 S“ naršyklė.

Numatytasis paieškos paslaugų teikėjas „Microsoft Edge“ ir „Internet Explorer“ naršyklėse negalės būti keičiamas“. Kol kas nėra žinoma, ar techninę įrangą gaminantys „Microsoft“ partneriai turės galimybę savavališkai padaryti kažkokius pakeitimus.

Pažymėtina, kad „Windows 10 S“, kaip ir šios sistemos pirmtaku vadinti tinkama „Windows RT“ sistema, gali paleisti tik programėles, atsisiųstas iš „Windows Store“. O šioje programėlių parduotuvėje šiuo metu nerasite nei „Chrome“, nei „Firefox“ naršyklių, kurios populiarumu smarkiai lenkia „Edge“. Ir vargu, ar galima tikėtis šių naršyklių atsiradimo parduotuvėje – jų vis tiek nebus galima bus pasirinkti kaip numatytųjų, tad kam vargintis?

Iš vienos pusės galima būtų bandyti ginti „Microsoft“ sprendimą apriboti naršyklių pasirinkimą kaip saugumo ar našumą didinančią priemonę. Tačiau negalėjimas vietoj „Bing“ pasirinkti „Google“ paieškos paslaugos iš tiesų yra labai keistas. Žinoma, faktas, kad „Bing“ bus numatytoji paieškos sistema naujame kompiuteryje, tikriausiai nenustebins nieko. Bet draudimas ją pasikeisti gali smarkiai suerzinti.

18 iš 20 valstybių, kuriose „Surface Laptop“ prekybą ketinama pradėti pirmiausiai, yra Europos žemyninėje dalyje – ten, kur „Bing“ populiarumas yra labai artimas nuliui, o beveik visos interneto paieškos atliekamos per „Google“. Istoriškai įprasta, kad „Bing“ ganėtinai prastai vykdo paieškas, kurių užklausos surašomos ne anglų kalba, bet panašu, kad „Microsoft“ dabar yra labai užtikrinti, kad europiečiai, besinaudosiantys „Bing“, nenusivils.

Klausimas tik, kaip sureaguos ES ir kitų šalių antimonopolinės tarnybos, prieš beveik du dešimtmečius siekusios netgi perskelti „Microsoft“ į kelias dalis už tai, kad „Internet Explorer“ naršyklė buvo neatsiejama nuo „Windows“ sistemos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(5)
(15)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: