Kam reikalingos tos keistos kilpos ant lėktuvo sparno? Greičiausiai jūsų spėjimas nėra teisingas (Video)  (1)

Daugeliui iš mūsų yra tekę skristi Airbus A320 lėktuvu – juos naudoja ir Ryanair, ir Wizzair, ir brangesnių skrydžių kompanijos. Jei kada nors sėdėjote prie lango, tikriausiai pastebėjote, kad ant sparno yra pora ryškiai geltonų kilpų. Ar žinote, kam jos reikalingos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lėktuvų sparnai yra labai lygūs, kad nesudarytų nepageidaujamo oro pasipriešinimo. Todėl šios išsikišusios kiltos atrodo tikrai neįprastai. Kodėl Airbus nusprendė jas ten pritvirtinti? Akivaizdu, kad tam turėjo būti svarbi priežastis.

Captain Joe, įdomus civilinei aviacijai skirtas Youtube kanalas, papasakojo, kad šios kilpelės yra naudojamos avarinio nusileidimo atveju. Lėktuvui nusileidus keleiviai turi kuo skubiau išsilaipinti – būtent todėl prieš skrydį jūsų prašoma įsidėmėti artimiausią išėjimą. Po du avarinius išėjimus yra virš kiekvieno sparno. Keleiviai turi paėjėti sparnu, o tada nusliuogti automatiškai prisipučiančia čiuožykla žemyn.

Tačiau kadangi sparnas yra toks lygus, kai sušlampa jis yra neįtikėtinai slidus – skubantys žmonės beveik garantuotai pargriūva. Todėl prie avarinio išėjimo durų ir vienos iš šių kilpelių yra prikabinama virvė. Kita virvė kabinama tarp antros kilpelės ir avarinės čiuožyklos. Keleiviai gali įsikibti į šias virves ir išsilaikyti ant kojų.

Captain Joe atskleidė ir kodėl virš dviejų langų abiejose lėktuvo pusėse yra pavaizduoti trikampiai. Žmonės spėliojo, kad galbūt jie žymi taškus, kuriuose lėktuvą galima perpjauti, norint išvaduoti viduje įkalintus keleivius. Tačiau iš tikrųjų šie simboliai nurodo langus, už kurių yra priekinė ir galinė sparno briaunos. Susiklosčius tam tikroms aplinkybėms pilotui gali tekti apžiūrėti sparną, o šie trikampiai padeda greičiau susigaudyti, pro kurį langą geriau žiūrėti.

Kviečiame pažiūrėti Captain Joe vaizdo įrašą su kiek rišlesniu paaiškinimu ir prenumeruoti šį kanalą. Jame atsakomi įvairūs su aviacija susiję klausimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Nodum.lt
Nodum.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai (1)