Pasaulinis viruso košmaras tęsiasi: blogiausia padėtis JAV ir Kanadoje, bet sparčiai puolama ir Europa  (1)

Pasaulinis košmaras dėl išpirkos reikalaujančių virusų nesiliauja. Remiantis „Kaspersky Lab“ 2017 m. pirmojo ketvirčio ataskaitos duomenimis, per kelis pirmuosius šių metų mėnesius šių virusų skaičius išaugo trigubai (3,5 karto). Aptiktų mobiliųjų išpirkos reikalaujančių virusų skaičius pasiekė 218 625 per ketvirtį, palyginti su 61 832 ankstesnį ketvirtį. Išpirkos reikalaujančių virusų, nukreiptų į įrenginius, sistemas ir tinklus, skaičius taip pat toliau auga, pasipildęs 11 naujų šifruotojų virusų ir 55 679 naujų modifikacijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išpirkos reikalaujantis virusas „Congur“ pirmiausia yra blokuotojas, kuris sukuria arba iš naujo nustato įrenginio PIN (slaptažodį), todėl užpuolikams reikia turėti prietaiso administratoriaus teises.

Kai kurie kenkėjiškų programų variantai pasinaudoja šiomis teisėmis įdiegti savo modulį į sistemos aplanką, iš kur jo beveik neįmanoma pašalinti.

Nepaisant „Congur“ populiarumo, „Trojan-Ransom.AndroidOS.Fusob.h“ išliko plačiausiai naudojamu mobiliuoju išpirkos reikalaujančiu virusu ir paveikė beveik 45 proc. visų užpultų naudotojų.

Patekęs į įrenginį, šis virusas prašo administratoriaus teisių, renka informaciją apie įrenginį, įskaitant GPS koordinates ir skambučių istoriją, ir įkelia duomenis į kenksmingą serverį. Pagal surinktus duomenis serveris gali išsiųsti komandą blokuoti įrenginį.

Per pirmąjį ketvirtį JAV tapo labiausiai mobiliojo išpirkos reikalaujančio viruso paveikta šalimi, o „Svpeng“ virusas tapo labiausiai paplitusia grėsme.

Iš viso šį ketvirtį aptikta 55 679 naujų „Windows“ išpirkos reikalaujančių virusų modifikacijų, o tai beveik du kartus daugiau nei 2016 m. ketvirtąjį ketvirtį (29 450). Dauguma šių naujų modifikacijų priklausė „Cerber“ šeimai.

„Pirmąjį šių metų ketvirtį mobiliosios grėsmės kelia didelį nerimą. Prieš mobiliuosius įrenginius nukreiptų išpirkos reikalaujančių virusų skaičius išaugo ir pasipildė naujomis šeimoms bei modifikacijomis.

Reikia turėti omenyje, kad užpuolikai tikrai bandys blokuoti prieigą prie duomenų ne tik naudotojų kompiuteriuose, bet ir mobiliuosiuose įrenginiuose“, – sako Romanas Unučekas (Roman Unuchek), „Kaspersky Lab“ vyriausiasis kenkėjiškų programų analitikas.

2017 m. pirmojo ketvirčio internetinių grėsmių statistika:

  • „Kaspersky Lab“ sprendimai aptiko ir sustabdė 479 528 279 kenkėjiškus išpuolius iš interneto išteklių, esančių 190 šalių visame pasaulyje.
  • Įregistruota 288 tūkst. kenkėjiškų programų išpuolių prieš naudotojų kompiuterius, siekiant vogti pinigus per banko sąskaitų interneto prieigą.
  • Sustabdyta 240 799 išpirkos reikalaujančių virusų šifruotojų išpuoliai prieš unikalių naudotojų kompiuterius.
  • „Kaspersky Lab“ antivirusiniai failai iš viso aptiko 174 989 956 unikalius kenkėjiškus ir potencialiai nepageidaujamus objektus.

„Kaspersky Lab“ mobilieji saugumo produktai taip pat aptiko:

  • 1 333 605 kenkėjiškus diegimo paketus;
  • 32 038 mobiliuosius „Trojos“ bankinius virusus (diegimo paketus).

Siekiant sumažinti užkrėtimo riziką, naudotojams rekomenduojama:

  • Naudokite patikimus saugumo sprendimus, įsitikinkite, kad jie nuolat atnaujina visą programinę įrangą.
  • Reguliariai tikrinkite sistemą, ar ji nėra užkrėsta.
  • Būkite išmintingi naršydami internete. Negalima įvesti asmeninės informacijos interneto svetainėje, jei nesate dėl jos tikri.
  • Darykite atsargines vertingos informacijos kopijas.

Pagalbos ar patarimo, ką daryti, jei užpuola išpirkos reikalaujantis virusas, ieškokite No More Ransom.

Išsamiai su „Kaspersky Lab“ kenkėjiškų programų ataskaita galite susipažinti Securelist.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(5)
(5)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: