„Telia“ penkiuose Lietuvos miestuose padidino duomenų atsiuntimo greitį iki 500 Mb/s: artėjame prie 5G!  (1)

Netolimos ateities 5G mobiliojo ryšio technologijos savybės Lietuvoje ryškėja jau šiandien: penkiuose didžiuosiuose šalies miestuose „Telia“ įrengė naujausios mobiliojo ryšio technologijos „4.5G / LTE Advanced Pro“ bazines stotis. Jos vartotojams leis naudotis iki 500 Mb/s siekiančia duomenų atsisiuntimo ryšio sparta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusių metų vasario pradžioje „Telia“ (tuomet „Omnitel“) Vilniuje pirmoji Baltijos šalyse ir viena pirmųjų pasaulyje įdiegė naujausią „Huawei“ mobiliojo ryšio technologiją.

Realiai veikiančiame tinkle tuomet pasiekta 750 Mb/s siekianti sparta. Dabar 4.5G ryšio bazinės stotys jau veikia ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose bei Panevėžyje.

„Dabartinės technologijos, apjungiančios žmones, netrukus taps 5G dalimi ir į vieną visa ko tinklą apjungs viską – žmones, paslaugas ir daiktus. Todėl 5G ryšys bus ne revoliucija, o dabartinių technologijų evoliucija, - sako Andrius Šemeškevičius, „Telia“ technologijų vadovas. - Jau šiandien penkiuose Lietuvos miestuose net ir su turimais moderniais telefonais ir ryšio modemais duomenų siuntimas tampa dvigubai spartesnis, tiek pat didėja ir tinklo talpa. O bendras vienos 4.5G bazinės stoties duomenų srautas jau gali siekti ir 1,5 Gb/s.“

Naujo tipo 4.5G ryšiu duomenys didžiuosiuose Lietuvos miestuose perduodami apjungus ne dvi, o 3 ar net 4 dažnių juostas, 4 kanalų perdavimo technologiją (4x4 MIMO) ir naujausias signalo kodavimo technologijas (256QAM). Taip užtikrinamas iki 3 kartų spartesnis mobiliųjų duomenų perdavimas bei mažesnis vėlinimas tinkle, nei naudojant esamas technologijas.

Tačiau, pasak A. Šemeškevičiaus, jau šiandien kuriamas ateities ryšys bus kur kas daugiau nei vien spartesnė prieiga.

„Nuo ankstesnių ryšio kartų 5G skirsis tuo, kad duomenų perdavimo sparta pati savaime nebus svarbiausia. 5G apjungs daiktus – iki 1 mln. įrenginių viename kvadratiniame kilometre, suteiks itin didelį ryšio patikimumą, ženkliai efektyvesnį radijo dažnių panaudojimą ir mažą signalo vėlinimą.

Visa tai leis gerokai sumažinti energijos vartojimą daiktų interneto įrenginiuose, jie su įkrauta baterija veiks nuo 8 iki 12 metų.

Tuo pačiu metu tai bus ir didelis iššūkis technologams sukurti bendrą tinklo infrastruktūrą, kuri lanksčiai prisitaikytų prie skirtingų poreikių, būtų išmani ir dinamiškai valdoma“, - kalbėjo A. Šemeškevičius.

Šiuo metu daugelyje pasaulio šalių vyksta 5G technologijos prototipų bandymai ir laukiama pasaulinio standarto sukūrimo. 3GPP organizacija, standartizuojanti mobiliąsias technologijas, tikisi, kad pirminis 5G standartas bus apibrėžtas 2018 m., o galutinai standartizuota 5G technologija komerciniuose tinkluose vartotojus pasieks apie 2020 metus.

„Telia Company“ įmonių grupė jau dabar kuria eksperimentinius 5G sprendimus ir juos išbando realiame tinkle. Pavyzdžiui, praėjusių metų spalį Švedijoje buvo atlikti pirmieji Europoje 5G technologijos bandymai realiai veikiančiame tinkle.

Švedijos mieste Kistoje drauge su „Ericsson“ atliktos 5G ryšio demonstracijos metu realiame tinkle buvo pasiektas 15 gigabitų per sekundę atsisiuntimo greitis bei mažesnis nei 3 milisekundžių uždelsimas. Tokia 5G mobiliojo ryšio sparta yra daugiau nei 40 kartų didesnė nei įmanoma pasiekti dabar naudojamuose 4G tinkluose.

Remiantis naujausiais RRT duomenimis, „Telia“ 4G ryšys dengia 99 proc. gyvenamos Lietuvos teritorijos ir yra greičiausias šalyje – šiuo metu vidutinė 4G sparta „Telia“ tinkle siekia 41 Mb/s.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai (1)