Neužmušamas Formulės 1 piloto šalmas, sveriantis tik 1250 gramus: pabandė jį suniokoti su kūju ir štai kas gavosi (Video)  (3)

Formulės 1 lenktynėse atsiskleidžia naujausios automobilių technologijos ir mokslo pasiekimai. Bolidai turi būti itin greiti, bet ir efektyvūs, taupiai eikvoti kurą ir būti itin saugūs. Tačiau šalmai yra ne mažiau svarbūs, jei jau kalbame apie saugumą avarijų metu. Kokie jie? Ką jie iš tikrųjų gali ištverti? Ar įmanoma Formulės 1 šalmą įveikti sunkiu kūju?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš karto atsakysime į paskutinį klausimą - taip, įmanoma, jei trenksite bent kelis kartus. Tai pamatysite žemiau pateiktame vaizdo įraše. Tačiau realiomis sąlygomis Formulės 1 šalmai yra praktiškai neįveikiami. Tai lemia jų konstrukcija.

Formulės 1 šalmas turi būti ne tik tvirtas, bet ir lengvas. Tai taip pat būtina dėl saugumo. Pilotai yra veikiami didžiulių apkrovų, todėl ant galvos vežtis sunkų objektą būtų neprotinga - jis per daug judėtų, jį suvaldyti būtų sunku. Formulės 1 šalmai sveria apie 1250 gramus. Tai pasiekti leidžia naudojamos kompozitinės medžiagos.

Išorinis šalmo sluoksnis - pluoštu sustiprinta derva. Po ja - anglies pluoštas, tuomet Kevlaras ir nedegia danga padengtas polietilenas. Toks šalmas yra iš esmės nepraduriamas ir gali sugerti didžiulį energijos kiekį nesuskildamas. Nuo saulės ir vėjo saugantis skydelis yra gaminamas iš aukščiausios kokybės polikarbonato, kuris yra visiškai skaidrus. Dauguma vairuotojų renkasi ir nuo saulės saugančią dangą, ir rasojimo stabdančius chemikalus.

Formulės 1 šalmas taip pat yra tikrinamas vėjo tunelyje. Net ir toks palyginti nedidelis objektas privalo būti kiek įmanoma aptakesnis, kad nestabdytų bolido ir leistų jam pasiekti aukščiausius rezultatus. Šalmai yra specialiai kuriami vairuotojams, kad idealiai atitiktų jų galvos formą ir dažomi yra rankomis - tai atskira meno rūšis. Šalme yra oro filtrai, kurie neleidžia smulkioms dalelėms ir nešvariam orui prasibrauti iki vairuotojo.

Bandymų metu šalmai yra lankstomi, spaudžiami ir deginami. Į šalmus 500 km/h greičiu šaudomi nuolaužas imituojantys metalo gabalai, kurie negali prasiskverbti į šalmo vidų. Šalmai taip pat patenka į didžiulį karštį - jie kaitinami iki 800 laipsnių pagal Celsijų, o viduje temperatūra per 45 sekundes negali pasiekti nė 70 laipsnių.

Formulės 1 šalmas prieš kūjį

Beje, kūju sudaužytas autentiškas Formulės 1 šalmas kainuoja daugiau nei 3000 dolerių. Nudažyti ir specialiai pritaikyti vairuotojui jie yra brangesni.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(9)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: