Ar galima šaudyti į iš numuštų lėktuvų besigelbėjančius priešo karius?  (13)

Tikriausiai ne viename filme esate matę kaip karinių pajėgų pilotai katapultuojasi iš savo lėktuvo, matydami, kad jo išgelbėti nepavyks. Tai – daug papildomo saugumo suteikianti galimybė, išgelbėjusi daugybę gyvybių. O kaip būtų mūšyje? Ar iš pašauto lėktuvo iššokusio piloto nenukautų priešas? Ar tai būtų legalu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klausimas nėra toks jau paprastas jau vien todėl, kad žmogiškieji resursai karo atveju yra labai brangūs. Kodėl priešui turėtų būti leista pasprukti, jei jis yra pavojingas tol, kol jis yra gyvas? Juolab, kad nukauti parašiutu besileidžiantį naikintuvo ar kito karinio lėktuvo pilotą būtų labai paprasta ir jis grėsmės niekada nebekeltų. Nors mūšio sąlygomis gali nutikti visko, teisine prasme šis klausimas jau yra išspręstas.

Pagal tarptautinę teisę, nukauti iš lėktuvo išsigelbėjusio piloto ar įgulos narių negalima. Tai yra, jei iš sunaikinto naikintuvo spėjęs katapultuotis pilotas parašiutu lėtai leidžiasi priešais jūsų taikiklį, šaudyti negalite. Laikoma, kad šis karys mūšyje jau nebedalyvauja, todėl ir koviniai veiksmai prieš jį negali būti vykdomi. Priklausomai nuo to, kur jis nusileis, jis gali būti paimtas į nelaisvę.

Tai buvo patvirtinta pirmajame 1977-ųjų Ženevos konvencijų protokole. Čia pat pareiškiama, kad šaudymas į oro desanto karius besileidžiančius parašiutais yra leistinas, nes jie yra pasiruošę misijai ir kovai. Toks ir skirtumas – oro desantas parašiutą renkasi kaip transporto priemonę atvykti į kovos vietą, o katapultavęsi pilotai parašiutu tik gelbėjasi.

Tiesa, net prieš Ževenos konvencijas kai kurios karinės pajėgos šaudymą į parašiutais besigelbėjančius pilotus laikė nederamu. Vienas iš įdomesnių pavyzdžių – Vokietija Antrojo pasaulinio karo metais. Pats Hermannas Goeringas teigė, kad šaudymas į besigelbėjančius priešo lėktuvų įgulos narius yra ne kas kita kaip paprasčiausia žmogžudystė. Įvairūs šaltiniai pasakoja, kad ir aukšti Liuftvafės karininkai grasino už tokį elgesį nubausti mirtimi. JAV toks elgesys taip pat nebuvo toleruojamas – generolas Dwightas Eisenhoweris savo įsakymais draudė šaudyti į išsigelbėjusius priešo oro pajėgų karius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(81)
(9)
(72)

Komentarai (13)