Ilgai lauktas „Apple“ anonsas: pristatyti „Apple Watch 3“, „Apple TV“, „iPhone 8/ 8 Plus“ ir „iPhone X“ - įspūdinga demonstracija ir daugybė pažadų (Foto, Video)  (4)

Prieš dešimt metų. Prieš dešimt metų vienas toks jau nedaug plaukų turintis, apvalius akinukus dėvintis ir kukliu juodu golfu vilkintis vizionierius užlipo ant scenos ir pristatė tai, kas negrįžtamai pakeitė pasaulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio antradienio vakarą į sceną užlipo jau kitas akiniuotis - bet dabar scena jau buvo pastate, pavadintame to pirmojo vizionieriaus vardu.  Kalbame, žinoma, apie „Apple“ ir jos kasrudeninį naujienų pristatymą.  Tad kuo šįvakar gerbėjus pradžiugino Prakąstas Obuolys? 

Iš viso „Apple“ pristatė keturis naujus produktus, kurių laukiamiausias – „iPhone X“ buvo pristatytas gale. Naujausias telefonas JAV turėtų kainuoti nuo 999 dolerių, o iPhone 8 ir Plus kainos turėtų prasidėti nuo 799 dolerių. 

Po truputį aiškėja ir kada „Apple“ pristatytos naujienos pasieks Lietuvą. „Telia“ jau paskelbė, jog su „Apple“ marketingo skyriumi jau suderino,  kad išankstinę prekybą naujos kartos „iPhone 8“ ir „iPhone 8 Plus“ išmaniaisiais telefonais „Telia“ pradės rugsėjo 22 d. iš karto po vidurnakčio. Tada bus paskelbta ir išmaniųjų įrengių kaina. Pirmieji telefonai „Telia“ klientus ir salonus visoje Lietuvoje pasieks rugsėjo 29 d.

Atidarymo ceremonija

Pristatymo transliacija prasidėjo „The Beatles“ daina „All you Need is Love“ į vaizdais iš naujojo Steve’o Jobso teatro - bei vaizdais, kaip į jį renkasi žiūrovai. Vėliau buvo paminėta, kad visas kompleksas maitinamas tik atsinaujinančiąja (saulės) energija, taip pat pirmą kartą buvo atkreiptas dėmesys į išplėstosios realybės (angl. augmented reality, AR) pritaikymą – atrodo, „Apple“ į šią sritį taikosi gana rimtai.

„Apple“ moka kalbėti gražiais, bet abstrakčiais žodžiais – tą įrodė tiek S. Jobso kalbos įrašas apie tai, kokia yra „Apple“ ideologija, ir ne ką konkretesnis buvo S.Jobso įpėdinio Timo Cooko pasisakymas, kuriuo šis išreiškė pagarbą S.Jobsui.

„Mes esame „Apple“ DNR. Ir mes kuriame tam, kad įkvėptume naujus kūrėjus“.

Renginio atidarymo metu kompanija nepamiršo pasinaudoti proga pareklamuoti ir savo parduotuves, kurias jie patys išdidžiai pareiškė vadinantys „Apple Town Square“.

Pagal apibūdinimą galima susidaryti įspūdį, kad tai – tikrai kažkas panašaus į socialinius miesto centrus, kur ne tik prekiaujama kompanijos produkcija, bet ir yra erdvės kitoms veikloms – kūrybininkams, programuotojams ir t.t.  Bet kuriuo atveju, panašu, kad artimiausiu metu tokios „Obuolio aikštės“ įsikūrimas Lietuvoje negresia – mes tam esame tiesiog per smulkūs.

Naujas laikrodis

„Apple“ produktų pristatymas prasidėjo nuo naujojo, trečios kartos „Apple Watch“. Kalbėdamas apie ankstesnį modelį, T.Cookas pasigyrė, kad „Apple Watch“ dar pernai buvo antru pagal populiarumą laikrodžiu pasaulyje, o šiemet jau tapo pirmu numeriu, ir vartotojų pasitenkinimas „Apple Watch“ produktais pasiekė 97% (o gal tai tik įrodymas, kad „Apple“ vartotojai – ne itin reiklūs? Nežinia).

„Apple Watch series 3“ buvo pristatytas įtaigiu filmuku, kuriame daug asmenybių pasakojo apie savo gyvenimą su „Apple Watch“ - pradedant vienakoju protezą dėvinčiu, ir todėl save kiborgu vadinančiu rusų plaukiku Dmitrijumi ir baigiant devyniasdešimtmete senute.

Šių laikrodžių kainos turėtų prasidėti nuo 329 ir 399 dolerių. 

Kuo pasižymi naujasis „Apple Watch“? Jis turi 4 širdies rimto matavimo kontaktus ir daug dėmesio skiria širdies ritmikos stebėjimui bei analizei – tam naudojama speciali programėlė „Apple Heart Study“, kurios kūrime Prakąstas Obuolys bendradarbiauja ir su Stanfordo universitetu.

O turbūt didžiausia naujovė – naujasis laikrodis pats savaime yra telefonas, todėl skambinti – ar priimti juo skambučius – galima net šalia ir nesant „iPhone“ telefonui.

Be to, laikrodis yra atsparus vandeniui ir su gana įspūdingais mikrofonais – tą pademonstravo T.Cookas, realiu laiku paskambindamas savo kolegei, kuri tuo metu irstėsi irklalente ežere. Pokalbio metu jokių vėjų gūsių į mikrofoną nesigirdėjo – nors kolegė ir laikė laikrodį visiškai įprastai, niekaip ypatingai jo nedengdama nuo vėjo, bei, kaip pažadėjo T.Cookas, nedėvėdama jokių kitokių mikrofonų.

Laikrodis pasižymi ir tokiu įdomu technologiniu sprendimu, kad jo antena tapo…. jo paties ekranas.

Apple TV

Apie „Apple TV“ plačiau papasakosime kitą kartą, bet kol kas paminėsime tai, kad Obuolio televizija žengia plačius žingsnius į žaidimų rinką – ir beveik visa savo ekosistema iškart.

Pavyzdžiui, naujoji „Apple TV“ leis sinchronizuoti žaidimus tarp „iPhone“ ir „iPad“ įrenginių.

IPhone 8 ir +

„Liesti programas vietoje to, kad liesti techninę įrangą“ - toks buvo pasirinktas reklaminis šūkis pristatant aštuntosios kartos „iPhone“ - ir jo galingesnę bei didesnę versiją „iPhone 8 Plus“.

Kosminėje pramonėje naudojamo aliuminio korpusas, padengtas stiklu iš abiejų pusių. Trys korpuso spalvos. „True Tone“ sistema, rodanti spalvas ekrane pagal tai, koks yra aplinkos apšvietimas.

Pirmasis „Apple“ sukurtas grafinis procesorius (klasikiniuose stalo komputeriuose tai vadintųsi vaizdo plokšte).

Daug dėmesio fotokamerai ir jos galimybės – padidinta kokybė fotografuojant tamsesnėmis sąlygomis, specialus portretinės fotografijos apšvietimo režimas – ir visa tam naudojama sistemų mokymosi (angl. system learning) technologija. Tai leidžia atskirti fotografuojamąjį nuo fono, efektyviai redaguoti nuotrauką jau po jos padarymo.

Ir vėl gi – nemažai dėmesio išplėstajai realybei. Ar tai tik nebus naujasis „Apple“ arkliukas, o tuo pačiu – ir atsakas „Microsoft“, kurie, kaip žinia, gana rimtai žiūri (ar bent žada) išplėstosios realybės tema?

Neliko nepaminėtas ir belaidis krovimas. „Apple“ nupiešė gražią viziją, kaip kavinių ar kitų viešų vietų gamintojai tiesiog integruos belaidžius „Apple“ kroviklius savo erdvėse, ir atėjęs puodelio kavos, galėsi tiesiog atsainiai numesti savo naująjį „iPhone“ ant stalo – ir jis savaime pasikraus.

Be abejo, apie „iPhone 8“ ir „iPhone 8 Plus“ artimiausiu metu papasakosime daugiau ir išsamiau, o kol kas...

Na ir dar vienas dalykėlis... „iPhone X“

Na ir žinoma, kaip be šios legendinės frazės. Žinoma, patį įdomiausią ir naujausią savo gaminį „Apple“ pasiliko pabaigai. Kaip ir tikėtasi – ekranas per visą korpuso priekį (na, su maža išpjova priekine kamera ir ten pat įtaisytam jutiklių būriui).

Jokio fizinio „Namų“ mygtuko. 5,8 colio OLED ekrano įstrižainė, chirurgijoje naudojamo plieno korpuso kraštai – visa tai yra naujasis „iPhone X“.

Dešimtasis „iPhone“ (beje, modelių pavadinimų chronologijoje taip ir žiojės amžinas plyšys, nes akivaizdu, 9-ojo modelio taip niekada ir nebesulauksime) tapo ko gero pirmuoju telefonu, nusižiūrėjusiu tiesiog genialią LG telefonų praktiką, kai jie pažadinami jokiais ne mygtukų spaudinėjimais, o tiesiog prisilietimu prie ekrano.

Žinoma, atrakinimui to neužtenka. Ir čia jau „Apple“ tapo pionieriais – pirmieji pristatė tokią sofistikuotą atrakinimo sistemą, pagrįstą vartotojo veido atpažinimu. Ne, „iPhone X“ nepavyks atrakinti parodžius jam savininko nuotrauką – įrenginys tikrina ir infraraudonųjų dažnių spektre. Sako, nepavyks atrakinti net ir pasinaudojus išlieta vartotojo veidą kopijuojančia kauke - „Apple“ gyrėsi, kad bandė tai su Holivudo meistrais.

Veido atpažinimui irgi naudojama machine learning sistema, tad telefonas ne šiaip lygina su vartotojo nuotrauka, bet, teigiama, tikrai įsimena ir išanalizuoja vartoto veidą. To pasekoje – telefonas atpažins jus net ir tada, jei pasikeisite šukuoseną, užsidėsite akinius ar užsiželdinsite/nusiskusite barzdą. Ir – visa ši informacija saugima ne serveryje, o pačiame telefone. Kas ir pagreitina atpažinimo procesus, ir suteikia (vis dėlto galbūt ginčytiną) saugumą.

Beje, kalbant apie saugumą. Pristatymo metu „Apple“ pateikė statistiką, kad naudojantis pirštų atspaudų skeneriu, tikimybė, kad telefoną atrakins kas nors kitas, be ne savininkas – 1 : 50 000. Tikimybė, kad tai padarys naudojantis veidų atpažinimu – vienas iš milijono. Ar bent jau taip sako „Apple“.

Beje, pristatymo metu buvo net kelis kartus pabrėžta, kad norint atrakinti telefoną, bus būtina į jį sutelkti dėmesį – t. y. pažvelgti į jį, kad sistema tikrai atpažintų. Ar tai – pats geriausias sprendimas? Laikas parodys, bet kaip rodo praktika, pasitaiko daug atvejų, kai toks elgesys – t. y. pabrėžtinis spitrijimasis į telefoną – sutrukdytų įprastą atrakinimo rutiną, kurią kol kas užtikrina piršto atspaudų skeneris ar PIN/rašto nupiešimas: visa tai galima daryti neaukojant 100% dėmesio telefonui, kas vis dėlto suteikia patogumo. 

Kaip vartotojas apsieis be „Namų“ mygtuko? „Apple“ tikisi išsisukti vien pirštų gestais: brūkšteli aukštyn, ir atsirandi pradiniame ekrane. Brūkšteli ir akimirką uždelsi – ir išsišauki visą aktyvizuotų programėlių sąrašą. Prezentacijoje tai atrodo gal ir visai patogiai, bet bandymai realybėje parodys tikrąjį patogumą – ar jo nebuvimą.

„iPhone X“ taip pat turės dvigubą kamerą, ir kaip ir „iPhone 8/ 8 Plus“, „Apple Watch 3“ bei ausinės, galės būti kraunamas belaidžiu būdu – tiesą sakant, visiems šiems dalykams krauti „Apple“ sukūrė belaidžio krovimo stotelę „Airpower“.

Tad apibendrinant viską - „Apple“ visai neblogai pasistengė, prisižadėjo visko daug, ir pateikė savo naujuosius produktus, kaip ir galima buvo tikėtis, itin įtaigiai. Bet kaip visa tai atrodys realybėje, žinoma, galima bus pasakyti tik visa tai išbandžius realybėje.




 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Adomas Rutkauskas
(13)
(18)
(-5)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: