Greitas, malonus akiai ir uždraustas? Kodėl ne vienoje pasaulio šalyje balisongai yra už įstatymo ribų? (Video)  (22)

Balisongas – tai susilankstantis kišeninis peilis su dviejų dalių rankena. Į šį šaltąjį ginklą šiais laikais žiūrima kreivai. Nemažai žmonių nori turėti balisongus savigynai ar tiesiog kolekcijai namuose, tačiau daug šalių tokius ginklus yra uždraudusios. Kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balisongas – tradicinis Filipinų peilis. Jo rankeną sudaro dvi dalys, kurios dali užsidaryti ant ašmenų ir juos paslėpti. Balisongas įprastai naudojamas savigynai ar kai kuriems smulkiems darbams – kaip ir įprasti kišeniniai peiliai. Visgi, dėl gąsdinančios išvaizdos ir vos per sekundės dalį atidengiamų ašmenų ne vienoje šalyje balisongai yra uždrausti.

Pavyzdžiui, Nyderlanduose, Norvegijoje, Naujojoje Zelandijoje Balisongai yra visiškai uždrausti, kaip ir kai kuriose JAV valstijose. Tuo tarpu Kanadoje juos galima turėti tik jei jie buvo įsigyti iki juos uždraudusio įstatymo pasirodymo, o pačiuose Filipinuose norint tokį peilį nešiotis reikia leidimo, kurį labai sunku gauti.

Balisongų draudimai buvo susiję su tuo, kad šiuos peilius labai pamėgo gatvių nusikaltėliai. Jie tapo asocijuojami su plėšimais, užpuolimais ir net nužudymais. Įstatymų leidėjai nusprendė, kad nėra jokių priežasčių, kodėl  žmogui būtų reikalingas balisongas (ar koks kitas kišeninis peilis greitai atidengiamais ašmenimis), todėl jie buvo pradėti drausti.

Vikipedijos duomenimis, Lietuvoje balisongai neturi jokio specialaus statuso ir yra tokie pat legalūs kaip ir paprasti kišeniniai peiliai. Ir iš tikrųjų, daug logikos uždrausti šiuos peilius nėra. Juk ir kitokį kišeninį peilį dažnai galima greitai atlenkti viena ranka. Susidaro įspūdis, kad balisongai daugelyje šalių draudžiami tik dėl to, kad kažkam atrodo labai pavojingi.

Visgi, žmonės mėgsta šiuos šaltuosius ginklus, nes jie tiesiog įdomiai atrodo, jais galima atlikti įvairių triukų.

Be to, turbūt balisongą esate ne kartą matę ir kino filmuose, tik gal nė neatskreipėte dėmesio, ką filmo personažai demonstruoja:

Kita vertus, galbūt teisėsauga nesupyktų išvydusi medinį balisongą?

Nodum.lt jau kartą pasakojo apie Johno Heiszo YouTube kanalą. Anąkart dalijomės jo pagamintais šurikenais-suktukais, kurie ir atrodo įdomiai, ir atlieka tas pačias funkcijas kaip ir kiti suktukai. Šįkart norime parodyti kitą Heiszo projektą – balisongą iš namuose pasigamintos faneros.

Heiszo fanerą sudaro trys sluoksniai – tarp dviejų klevo plokštelių suspausta plona riešutmedžio lentelė. Iš šios faneros yra pagaminti peilio ašmenys. Jie atrodo tikrai gražiai jau vien dėl panaudotos medienos. Klevo sluoksnius puošia natūralios juodos linijos, o pagalandus ašmenis palei kraštus pasimato ir tamsus rieštumedžio sluoksnis. Savo balisongo ašmenis Heiszas suformavo naudodamas eilę įrankių – pjovimo stakles, diskinį šlifuoklį, šlifavimui skirtas plokšteles. Tuo tarpu rankenos buvo pagamintos iš neįprastai žalsvos medienos (rūgščiojo žagrenio). Rankenos buvo suformuotos ir papuoštos dekoratyvinėmis skylėmis, kad kuo labiau primintų tradicinį balisongą.

Kaip buvo sukurtas šis unikalus medžio gaminys:

Įdomus medžio darbų kūrinys ir, tikriausiai, gera dovana tiems, kuriems patinka ginklai. Nors, aišku, funkcionalios paskirties toks medinis balisongas greičiausiai neturi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Nodum.lt
Nodum.lt
(18)
(5)
(13)

Komentarai (22)