Taip grūdinamas plienas: kaip meistrai samurajiškų kardų geležtes lanksto... vandeniu? (Video)  (2)

Visagalis vanduo. Visi puikiai žino, ką jis sugeba, kapsėdamas lašas po lašo. O štai dabar kviečiame pasigėrėti, ką vanduo išdarinėja su samurajiškų kardų – katanų – geležtėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai vadinama plieno grūdinimu: kardų geležtės įkaitinamos iki sunkiai suvokiamų temperatūrų ir žaibiškai merkiamos į vėsų skystį, pvz., vandenį – patirtas terminis šokas sutvirtina metalo kristalinės gardelės struktūrą, todėl taip grūdinto kardo geležtė yra kur kas atsparesnė įvairiopam poveikiui.

Bene įspūdingiausias samurajiško kardo grūdinimo momentas – kai vanduo dramatiškai išlenkia iki tol tiesią geležtę. Ne mažiau įdomu ir tai, kad po kelių akimirkų grūdinama geležtė trumpam vėl išsitiesina ir taip grįžta į pradinį būvį. O tada išsilenkia į priešingą pusę – ašmenimis į išorę.

Taip įvyksta todėl, kad katana – vienašmenis kardas. Tai reiškia, kad viena geležtės pusė yra liaunesnė už kitą – kaip tik jos pusėn ir linksta grūdinamas kardo plienas. Laibesnė geležtės pusė vandenyje ataušta pirmiau, todėl ji susitraukia keliomis akimirkomis anksčiau už storesniąją geležtės pusę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(47)
(14)
(33)

Komentarai (2)