Neįtikėtina 19-metės istorija: kaip paprasčiausia fizika išgelbėjo krentant iš 79 aukšto (Video)  ()

1945 metų liepos 28 dieną į dangoraižį „Empire State Building“ (Niujorkas, JAV) atsitrenkė ir sudužo lėktuvas. B-25 bombonešis atliko eilinę misiją – gabeno karius iš Masačiusetso į Niujorką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lėktuvą pilotavo patyręs pilotas kapitonas Williamas F.Smithas. Ore tvyrojo rūkas. W.F.Smithas susisiekė su LaGuardia oro uostu ir paprašė leidimo leistis. Kadangi matomumas buvo itin prastas, oro uostas leidimo leistis nedavė.

Kapitonas W.F.Smithas ignoravo šį nurodymą ir ėmė tūpti. Tačiau vos prasisklaidžius rūkui pilotas suprato, kad skrenda Manhatane tarp dangoraižių. Kažką pakeisti jau buvo per vėlu ir lėktuvas rėžėsi į tuo metu aukščiausią pasaulyje dangoraižį.

Sudužus orlaiviui, jo detalės išsilakstė į visas puses ir nupjovė 79-ame pastato aukšte buvusių dviejų liftų lynus. Liftai iš 79 aukšto nukrito į dangoraižio rūsį.

Viename iš liftų buvo 19-metė lifto operatorė Betty Lou Oliver. Jai lūžo dubuo, nugara ir kaklas, tačiau ji išgyveno.

Pasirodo, tame nėra jokio stebuklo, nors kai kas šį laimingai pasibaigusį įvykį ir priskirtų tokiai kategorijai. Merginos gyvybę išgelbėjo paprasčiausia fizika. Liftui krentant iš 79-o aukšto, jo kabeliai susiraizgė po pačiu liftu ir šiam nukritus suveikė tarsi spyruoklė bei sugėrė visą smūgio jėgą. Panašus principas naudojamas projektuojant automobilius, kad avarijos metu jų konstrukcija sugertų pagrindinę smūgio jėgą ir taip apsaugotų vairuotoją ir keleivius.

Siužetą apie Betty Lou Oliver galite matyti žemiau esančiame vaizdo įraše 3:40:

Beje, dėl šio įvykio buvo pakeisti įstatymai ir pirmą kartą piliečiams suteikta teisė paduoti į teismą valstybę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(30)
(12)
(18)

Komentarai ()