Pasaulio sveikatos organizacija rengia pareiškimą dėl kompiuterinių žaidimų ir tai sukėlė daug neigiamos reakcijos - kas vyksta ir kodėl tai taip pavojinga?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Monochamus 2018-01-07 21:07
Jei tik žaidimas labai įdomus ir įtraukiantis, tai žaidžiu irgi 10+h ir nematau nieko blogo tame. Kai jau pabosta ar pereinu žaidimą, tada renkuosi kitas veiklas. Manau, kad knygų skaitau ir šiaip domiuosi įvairiais dalykais nepalyginamai daugiau, nei statistinis lietuvis. O ypač už tuos "negeimerius", kurie prie mūsų laiptinės "socializavosi" – rūkė ir gėrė alų, o dabar pusė iš jų toliau socializuojasi ir mato gyvenimą kalėjimuose.
Monochamus 2018-01-07 21:12
Ne tik straipsnį, bet ir tokių kaip tu "moralus". Jei tik žmogui smagu, tai kuo tai blogai? Nesuprantu kai kurių žmonių, rodos iš principo nusistatę prieš kompiuterinius žaidimus. Net, kai atsirado smartfoniniai išplėstinės realybės - pokemonGo ir Ingress, galvojau tie visi antigeimeriai čia nors nebambės, juk pagaliau geimeriai ir socializuojasi (nors, socializacijos yra ir daugumoje kompiuterinių, tik ta socializacija ne gyvas bendravimas) ir išeina į lauką. Bet ne.. Toliau girdisi visi epitetai apie "zombius" ir "pakelk vieną kartą akis nuo to telefono".
Nerealiai 2018-01-07 22:57
Na, bet tame yra tiesos. Sakyk, ką tu nori. Kai žmonės su telefonu rankose nieko nebemato ir lenda po automobilių ratais, o dar blogiau, kai automobilių vairuotojai vairuodami žaidžia pokemonus ir po to nesupranta kaip įvyko eismo įvykis.
Monochamus 2018-01-08 16:21
Tai neatsakingi žmonės kalti, o ne žaidimai.
sub 2018-01-08 16:53
Tie konsolių arba PC žaidimai, tokie kaip Civilization, Fifa, GTA - jie sakyčiau nėko blogo, jei nepraleidi daug laiko žaisdamas, tik retkarčiais įsijungi... Bet tie išmaniųjų žaidimukai - va čia jau tūpizmas, kai sulenda žmogus į tokį nieko gero neduodantį žaidimuką (kuris atima laiką), kuriame praleidžia kokią valandą per parą ir daugiau, kai nebekreipia dėmesio į šalia sėdinčius, kurie kažko klausia - va čia tikras "nothing box". P.S. Alfuk tikiuosi skaitai
Nerealiai 2018-01-08 22:12
Tai aišku, kad žmonės kalti, bet tu pabandyk jiems pasakyt, kad jie neatsakingi... Panaši reakcija kaip pas tave. O pokemonų žaidimas taip pat buvo daugeliui labai įtraukiantis, kai žmonės praradę sveiką protą beieškodami pokemonų nulįsdavo į tarpuvartes kur laukdavo marozai. Arba kai su automobiliu sustodavo viduryje gatvės, nes reikalas svarbus, pokemoną pagavo. Taip tai žmonių problemos, bet apie tai ir yra kalbama straipsnyje. Man tai įdomiausia, kad tu teigi, jog problema apskritai neegzistuoja. Čia straipsnis ne apie tave gi, o apie tuos, kurie turi tikrą priklausomybę. Kaip jau sakiau kai su protu žaidi, tai viskas gerai. P.S. Prie to pačio galima įtraukt ir facebookus bei instagramus, kai žmonės sėdėdami vienoje patalpoje susirašo per messengeri, nes taip tiesiog yra įpratę...
Monochamus 2018-01-09 10:09
...ir apskritai bet ką, ką žmonės mėgsta daryti, galima įtraukti prie tų tavo "problemų". Net ir kokį pašto ženklų kolekcionavimą, jei žmogui tai labai patiks, tai irgi mažiau dėmesio skirs kitiems dalykams. Tad tiek ir tos žaidimų kaltės, kad jie labai žmonėms patinka. Vaje
Nerealiai 2018-01-09 13:38
Tai kaip ir rašiau jau ne kartą "su protu" darant problemų nėra, bet tu kažkaip nepriimi tos informacijos. P.S. Pašto ženklų kolekcionavimas tikrai neadekvatus pavyzdys.
Monochamus 2018-01-09 19:38
Kodėl neadekvatus pavyzdys? vienas iš daugelio. Taigi tos pačios problemos: "įnikęs į savo veiklą, per mažai dėmesio skiria kitoms". Ar tai kompiuteriniai žaidimai, ar pašto ženklų kolekcionavimas, ar krepšinis, ar jau aptartas knygų skaitymas, dar bet koks kitas įtraukiantis pomėgis. "Su protu" žinoma, kad nepriimu tokios informacijos, tai totaliai tuščia sąvoka. Visi žaidžia "su protu" iš savo perspektyvos, ir ne aplinkiniams aiškinti ir reguliuoti kiek kas turėtų žaisti. (kalbu žinoma apie aplinkinius-verygas, o ne apie tėvus) O, kad kai kuriems aplinkiniams taip neatrodo, tai tik jų reikalas ir neturi teisės aiškinti kiek kas ko turi daryti. Manau visai normalu, kad žmogus į savo mėgstamą veiklą nori pasinerti visas. Nesvarbu ar tai kompiuteriniai žaidimai, ar nekompiuteriniai žaidimai, ar mokslas, ar dar bet kokia kita veikla. Ne vieną savo srities būsimą genijų sužlugdė tie "su protu". Seniau tą patį apie knygų skaitymą sakydavo "įnikęs į tas savo knygas, bulves kasti reikia!". Ir kompiuteriniai žaidimai dabar, kaip ir nekompiuteriniai žaidimai, taip pat turi savo talentus, varžybas, profesionalus žaidėjus, kurie uždirba pinigus ir tikrai nemažus.
Nerealiai 2018-01-09 22:06
tai priklausomybė?
Ar_as? 2018-01-10 09:26
Skaitau ir juokas ima. Toks deja vu su diskusijomis po alkoholio ribojimo straipsniais, kad žiauru. "Aš išgeriu tris kart per savaitę po bonkę alaus, visi kas išgeriau daugiau, alkoholikai" 'Aš kartą per tris mėnesius išgeriu iki lengvo sąmonės netekimo, visi, kas geria kas savaitę yra alkoholikai" Žmonių argumentacijos labai panašios, problemos gal irgi? Gal jei jau skaičiuojamės pražaistą laiką kaip butelius, tai tampa tam tikra problema, kurią tiesiog norisi sau/aplinkiniams paneigti? O ar vadinsim tai liga, ar ne, jau antraeilis dalykas (nebent išėjus naujam žaidimui reiktų pasimti nedarbingumo lapelį, kol visą istoriją pereisi:)
Wolfy 2018-01-10 19:38
Kažkada tikrai daug žaisdavau kompiuterinius žaidimus, visokius ten Doom, Lineage II , Wow, NFS kol nepasidarė šabloniški/nuobodūs. Dabar net turėdamas laiko praktiškai neturėčiau ką žaisti, nes žaidimai ar tai suprastėjo, ar tai jie tiesiog nedomina manęs. Nors praeitų metų pradžioj buvau užsikabliavęs ant Witcher 3, kuris paliko labai gilų įspūdį, tikriausiai geriausias kada nors loštas mano žaidimas. Dabartiniai žaidimai be grafikos dažniausiai neturi ką pasiūlyti. Aišku, GTA irgi liko tarp mėgiamų žaidimų, kai tik turiu laiko, tai būtinai išbandau naujausias dalis. O į temą, tai manau, vieni išauga iš žaidimų arba tiesiog jiems nelieka tiek laiko/noro ir viskas. Kiti įsitraukia dar labiau, ko pasekoje, tenka gydytis nuo priklausomybės. O čia skaičiuoti, kas kiek pražaidžia, tai nėra prasmės, svarbiausia, kad netrukdytų gyventi socialiai sau ir kitiems.
AAA000 2018-01-10 21:52
Man atrodo persude su tais zaidimais. Jie sveikatos fiziskai tiesiogiai nezaloja, tik formuoja netinkamus (arba daliai visuomenes nepageidautinus) elgesio modelius ir gyvenimo iprocius. Man tai pvz keista, kodel PSO to nesako pvz apie religijas Isleistu pvz rekomendacijas - kad uzsiiminet religija yra ypac zalinga Pvz jei propaguoji musulmonizma - tai gali netycia susizalot organizmo istaskymo gabaleliais budu galetu paplatint mecetese proklamaciju. Joks geimeris taip susizalot neturi sansu... Ar religijos cia nelieciamos? Juk ten yra kur visa gyvenima nesamoningai elgiasi - meldziasi per dienu dienas ar ten kokiuose vienuolynuose uzsidare sedi iki gyvenimo pabaigos... Bet ne - uzkliuvo matai geimeriai...
Nerealiai 2018-01-11 00:38
Realiai žaloja pats sėdėjimas per ilgai prie PC fiziškai. Tiek akis žaloja, tiek visą organizmą, nes kūnui reikia judėti. O jei dar yra nutukimo problema, tai tuo labiau. Nebereikalo diabetas šiuolaikinių lygų dešimtuke. Aišku kas sakys, kad per ilgas knygų skaitymas taip pat žaloja regėjimą bei organizmą dėl judėjimo stokios, tai taip, bet čia kalba daugiau apie psichologinę, socialinę žalą.
Monochamus 2018-01-11 12:30
kitų psichinių problemų, o ne atvirkščiai. Kiekvienas atvejis individualus, tikrai to negaliu pasakyti. O ir kreipiasi pagalbos žmonės ne vien dėl kompiuterinių žaidimų (kitaip sakant, vargu ar tie "dėl" žaidimų nors 0.001% sudaro visų kreipimųsi pas psichiatrą ar psichologą. Galiausiai, neneigiu, kad tikrai gali išsivystyti psichologinė priklausomybė nuo kompiuterinių žaidimų. Tik, pabrėžiu, kad parktiškai prie bet ko ji gali išsivytyti. Koks "pasinešęs" menininkas, kuris tiek įnikęs į savo veiklą, kad taip pat nei prausiasi, nei miega man nei kiek nesiskiria nuo PC žaidėjo. Tik, baisiai nepatinka, kad tuos kompiuterinius žaidimus bando žmonės išskirti kaip priežastį, suklasifikuoti kaip blogį. Paskui, visokios supermamytės draus vaikams žaisti, o idėją pasigaus Veryga ir išleis kokių dar įstatymų, kur reikalaus Steam, blizzard ir kitom populiariom žaidimų platforomom riboti laiką ir pan. (Čia aš nejuokauju, kinijoje tas padaryta su blizzard). Va ties čia ir esu nepatenkintas Jei priešiškų žmonių būtų tik "nuomonė", tai būtų tik "ai aš nežaidžiu, nemanau, ad tai rimtas laiko leidimas", o ne "pasižiūrėkit kokie ligoniai! įnikę į tuos savo kompus, no-liferiai!" - čia jau toks įžeidus ir agresyvokas "aiškinimas".
Monochamus 2018-01-11 12:34
priklausomybę? Nes tą patį galima pasakyti ir apie krepšinį, stalo žaidimus, net domėjimąsi įvairiom mokslo sritim. Gal apskritai nustatykim laiko tarpą keik žmogus gali ką veikti ir taip užauginkim nieko nesidominčių infantilų kartą.
Monochamus 2018-01-11 12:37
Daug kas žaloja, viliuosi, kad nepristatys į mano butą kamerų ir nestebės niekas ar taisiklingai sėdžiu, ar nevalgau per daug cukraus ir per mažai vitaminų, ar miegu reikiamą kiekį valandų. Šita nesąmonė, kuri dabar vyksta su kompiuteriniais žaidimas yra pirmas žingsnis link to.
OpenIDUser 2018-01-11 12:49
Darbe prie PC tenka ir iki 10 valandų praleisti, programuotojai gali ir daugiau laiko prasėdėti, bet straipsnių apie kenksmingą darbo poveikį sveikatai dar nemačiau. O tas rupūžė dar ir malonumo neteikia, visai liga, ar ne?
Sebastianas 2018-01-11 13:42
Ilgas sėdėjimas, taip, kenkia (ar tu prie PC sėdėsi, ar prie staklių, ar dar prie kur). https://www.nhs.uk/Livewell/fitness/Pag ... ealth.aspx
Nerealiai 2018-01-11 18:05
Daug kas žaloja, bet jaunimo tarpe kompiuteriai vienas iš prioritetų. O dėl savo buto gali būti ramus, niekas nėra suinteresuotas nemokamai statyti kameras bei stebėti tavo, ar kitų žmonių sveikatą, na nebent artimieji, draugai, kuriems tu rūpi.