Ar „Nokia 8“ bus flagmanų žudikas, kaip kad „OnePlus 5“? Pirmieji įspūdžiai pabandžius galingiausią „Nokia“ telefoną - nuo malonių atradimų iki tikrų nusivylimų (Video)  (3)

2017 m. „HMD Global“ kompanija grąžino „Nokia“ vardą į mobiliųjų telefonų pasaulį. Didžiausias masalas turėjęs sugrąžinti kompanijai buvusią šlovę buvo legendinis „Nokia 3310“ modelis. Taip atnaujinta telefono versija išties buvo paklausi, o aparatai tiesiog iššluoti iš parduotuvių lentynų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo pat metu buvo išleisti dar trys taip pat pigūs „Nokia 3“, „Nokia 5“ ir „Nokia 6“ modeliai jau su „Android“ operacine sistema. Tačiau „Nokia“ nebenori taikyti tik į pigių telefonų pirkėjų segmentą, todėl praėjusių metų pabaigoje pasirodė ir „Nokia 8“ modelis, kuris bando lygiuotis su kitų gamintojų flagmanais.

Anksčiau, „Nokia“ vardas visiems asocijavosi su išties gero telefono įvaizdžiu. Deja, ilgą laiką būdami pirmi, „Nokia“ gamintojai užmigo ant laurų ir nepastebėjo kitų gamintojų, kurie keitėsi ir siūlė vartotojui naujoves ir inovacijas.

Kai „Nokia“ atsipeikėjo, kompanija jau buvo beviltiškoje padėtyje, o ilgą laiką topuose karaliavęs vardas jau buvo niekam nebeįdomus. Tiesa, buvo bandymų prisikelti, kai „Microsoft“ dar bandė pasiūlyti „Nokia“ su „Windows“ operacine, bet programėlių trūkumas ir patrauklesnės „Android“ ar „iOS“ operacinės sistemos tiesiog nužudė „Nokia“.

Man teko galimybė išbandyti atnaujintą „3310“ modelį – manau jį išgraibstė tik dėl nostalgijos legendiniam pavadinimui. Na, aparatas gal dar patiktų tiems, kurie vis dar nesugeba susitaikyti ir priimti išmaniųjų.

Taip pat turėjau progą išbandyti „Nokia 6“ – puikus biudžetinis pasirinkimas, tik procesorius „Snapdragon 430“ silpnokas. Atnaujintas šių metų modelis su „Snapdragon 630“ kur kas patrauklesnis tiems, kurie nenori mokėti 1000 eurų už telefoną.

„Nokia 2“ ir „Nokia 7“ modeliai mūsų rinkos kol kas nepasiekė. Bet man į rankas pateko „Nokia 8“, kuris yra galingiausias ir brangiausias iš „Nokia“ serijos telefonų šią dieną.

Dėklas privalomas

Paėmus į rankas „Nokia 8“ pirmas įspūdis – kaip čia jo neišmesti. Labai slidus, o nugarėlė dar ir labai neatspari įbrėžimams (per dvi savaites, kol bandžiau telefoną, susibraižė visa jo nugarėlė). Be dėklo šio telefono nešiotis nerekomenduoju.

„Nokia 8“ turi 5.3 colių ekraną bei QHD rezoliuciją (1440 x 2560) ir yra labai kompaktiškas ir patogus. Tiesa viena ranka visgi man sunku buvo valdyti, nes jis toks slidus, kad automatiškai iš atsargumo norėjosi jį prilaikyti antra ranka.

Kai kitų gamintojų flagmanai mažina nereikalingo ekrano plotą ir vis dažniau naudoja 18:9 kraštinių santykį, tai „Nokia“ kažkodėl ir toliau lieka senamadiška ir „Nokia 8“ paliko 16:9.

Vientisas aliuminio lydinio korpusas su išlenktomis briaunomis puikiai prisitaiko delne, tačiau teplus paviršius, ant kurio ryškiai matosi visi pirštų antspaudai, daro telefoną ne itin patrauklų. Iš kitos pusės, kai dabar didžioji dauguma telefonui naudoja dėklą, ta išorė gal nelabai ir svarbi. Gerai, kad tradicinis ausinių lizdas vis dar paliktas (dauguma gamintojų jo atsisakė), o komplektacijoje ir ausines prideda.

Procesorius

Jei išore „Nokia“ negali prilygti flagmanams, tai viduje veikiantis „Snapdragon 835“ procesorius, nenusileidžia nei „Samsung Galaxy Note 8“ nei „iPhone X“ modeliams. Paleidus „AnTuTu“ testą telefonas surinko beveik 171927 taškų. Gerai tai, kad sistema nėra apkrauta nereikalingomis programėlėmis ir naudoja naujausią bei švarią „Android Oreo“ versiją.

Žvelgiant į specifikacijas „Nokia 8“ telefonas techniniais parametrais labai panašus į flagmanų žudiku tituluojamą „OnePlus 5“ modelį. Švarus „Android“, dviguba kamera, identiškas procesorius. Skiriasi tik vidinė atmintis ir RAM skaičiai. Jei mano bandomas „Nokia 8“ turi tik 4 GB RAM ir 64 GB vidinės atminties, tai anksčiau testuotas „OnePlus 5“ buvo su 8 GB RAM ir net 128 GB vidiniams poreikiams. Nors abu telefonai kainuoja beveik identiškai: „OnePlus 5“ modelis nuo 499 eurų, „Nokia 8“ kaina Lietuvoje svyruoja nuo 500 iki 599 eurų.

Abu telefonai turi galimybę naudotis dviem SIM kortelėmis, tik „Nokia 8“ suteikia vartotojui pasirinkimą. Dvi SIM arba viena SIM, o kita kaip papildoma micro SD kortelė iki 256 GB.

Jei „OnePlus 5“ sukosi be priekaištų, tai nusiskundimų „Nokia 8“ modeliui turiu. Peržiūrint filmuotą vaizdo medžiagą, įrašas automatiškai pasileisdavo iš naujo, tačiau vaizdas užstrigdavo, o eidavo tik garsas. Taip pat retkarčiais neveikdavo kameros programėlė, neidavo nei nufotografuoti, nei filmuoti, todėl reikėjo perkrauti pačią programėlę arba net telefoną.

Kamera vidutinės klasės

Iš „Nokia 8“ kameros tikėjausi daugiau. Jei „Nokia Lumia“ modeliuose kamera buvo vienas iš geriausių telefono privalumų, tai „Nokia 8“ ja labai nusivyliau.

„Nokia 8“ turi du 13MP kamerų jutiklius su „Zeiss“ optika. Vienas jutiklis juodai baltas, kitas – spalvotas (pastarasis taip pat turi optinį vaizdo stabilizavimą). „Huawei“ flagmanuose taip pat veikia du sensoriai panašiu principu ir tai pasiteisino. „Huawei Mate 10 Pro“ ar „Huawei P10“ rezultatas išties geras, o „Nokia 8“ yra kur pasistengti. Jei dienos šviesoje nuotraukos atrodydavo gerai, tai vakare darytos – labai prastos kokybės.

Pati kameros programėlė leidžia pasirinkti „Panorama“, „Beautify“ ar „Live Bokeh“ režimus. Grožio efektas ne visiems gali patikti, nes išlygina visas veido raukšles. Patiks merginoms, kurios nori atrodyti jauniau, bet, mano manymu, natūralumo neprideda. Portreto režimas leidžia pasirinkti fono gylį fotografuojant. Panašiu principu „Live Focus“ veikia ir „Samsung Galaxy S8“ ar „Note 8“ modeliuose. Galima pasirinkti antro plano ryškumą fotografuojant arba vėliau redaguojant. Taip pat yra galimybė fotografuoti rankiniu būdu, bet pasigedau išlaikymo, ISO ar fokusavimo pasirinkimo.

Įdomu tai, kad nustatymuose gali įjungti kryptį, aukštį ar gulsčiuką ir matyti paleidus kameros programėlę. Lyginant su konkurentais už panašią kainą „Huawei P10“ ar „OnePlus 5“ turinčius dvigubas kameras, „Nokia 8“ rezultatas man pasirodė lyg vidutinės klasės modelio. Net pigesnis „Huawei Mate 10 Lite“ nuotraukos atrodė kokybiškesnės, o ir kameros programėlė patrauklesnė.

„Nokia 8“ telefono išskirtinumas – „Bothie“ funkcija. Tai yra galimybė naudoti abi kameras, priekinę ir pagrindinę, vienu metu. Vaizdas padalinamas į dvi lygias dalis. Taip galite perteikti ne tik tai, ką matote, bet ir savo emocijas. Taip pat kameros programėlėje prijungus „Facebook“ ar „YouTube“ paskyras galima transliuoti gyvai tiesiai iš kameros.

Priekinė kamera kaip ir galinė, taip pat turi 13MP jutiklį ir galimybę filmuoti 4K raiška. Todėl vaizdo kokybė nenusileidžia pagrindinei kamerai. Tiesa, socialiniai tinklai nepalaiko 4K transliacijos, todėl vaizdas perteikiamas tik Full HD raiška.

„Nokia 8“ taip pat turi „Nokia OZO spatial 360 audio“ erdvinio garso įrašimo sistemą. Tai leidžia sustiprinti filmuojamo objekto garsą, o pašalinį susilpninti.

Baterija

„Noka 8“ baterija yra 3 090 mAh talpos. Flagmanui su QHD ekrano raiška tai gana vidutinė baterija. Tačiau intensyviau naudojant, darbo dieną atlaikė ir per pietų pertrauką nereikėjo krauti įrenginio, kad iki vakaro neišsikrautų. Telefonas palaiko „Quick Charging 3.0“ technologiją, kuri užpildo akumuliatorių nuo 0 iki 48 proc. per 30 minučių. Vis dažniau pasirodo straipsnių, kad išmaniojo apskritai nepatartina pilnai iškrauti. Aš niekada ir nesistengiu visiškai iškrauti išmaniojo, o pasitaikius progai jį vis įkraunu.

Apibendrinant, „Nokia 8“ netempia iki naujausių flagmanų kategorijos. Atnaujinta „Nokia 3310“ buvo puikus žingsnis norint atkreipti į save dėmesį, tačiau kompanijai norint sugrįžti „į žaidimą“ šiais metais bus kur pasistengti, nes konkurentai atsiplėšę gana smarkiai: dirbtinis intelektas, papildyta realybė ar didesnis kraštinių ir naudojamo ekrano ploto santykis.

„Bothie“ funkcija ar tiesioginėmis transliacijomis su vidutinės klasės kamera už flagmano kainą nelabai suviliosi. Tiesa, telefonas neturi apsaugos nuo dulkių ir vandens.

Kaip gana didelį pliusą šiam modeliui, reikėtų išskirti ryškų QHD ekraną, kuris apsaugotas „Corning Gorilla Glass 5“ danga, taip pat džiugina procesoriaus darbas. Švari ir naujausia „Android“ versija privalumas, tačiau kaina (apie 600 Eur) vis dėlto per aukšta už tai, ką siūlo šis „Nokia 8“, o „DxOMark“ specialistai „Nokia 8“ kamera įvertino tik 68 taškais, kai 4 metų senumo „iPhone 6“ įvertintas net 73.

Dėkoju telekomunikacijų bendrovei „Telia“ už progą išbandyti šį telefoną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Robertas Narmontas
(11)
(2)
(9)

Komentarai (3)