Kuo toks ypatingas JAV desantinis laivas „USS Wasp“ ir kodėl būtent jis panaudotas Šiaurės Korėjos įspėjimui (Video)  (3)

Šią savaitę JAV rotacinis kontingentas Japonijoje pasipildė nauju flagmanu. Ivagunyje dislokuotos amerikiečių pajėgos sulaukė pakaitinio laivo „USS WASP (LHD-1)“. Šis jūrinio desanto laivas leis išnaudoti visas „F-35B“ galimybes. Kartu atriš rankas amerikiečių strategams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėja bent jau psichologiškai turėjo priprasti prie netoli jos sienų dislokuotų penktos kartos naikintuvų. Jau kuris laikas juos turi čia dislokuotos amerikiečių pajėgos. Net ir minimi jūrinės „B“ versijos naikintuvai tapę nuolatiniais gyventojais. Vis tik kai kas iki šiol juos ribojo.

JAV užsienio bazės nėra pilnateisė JAV teritorija. Todėl viskas kas vyksta joje ir iš jos turi būti suderinama su šalimi kurios teritorijoje veikiama. Kitaip sakant Japonija privalėtu žinoti ir svarbiausia leisti amerikiečiams vykdyti misijas, kaip pavyzdžiui žvalgyba pasinaudojant šiais sunkiai aptinkamais lėktuvais. Tai ne tik papildomas popierizmas, bet ir didelis teisinis apribojimas. Jei išsiskirtu šalių partnerių nuomonė, japonų žodžiai visada būtu svarbesni arba būtu rizikuojama netekti teisės į bazę ir buvimą šalyje.

Žinant ūmų generolų ir svarbiausia prezidento Trampo būdą, šių apribojimų apėjimas yra būtinas užtikti nacionalinius interesus. Vienas tokių būdų skristi iš savo teritorijos. Jei Amerika toli, jos laivai yra plaukiojančios teritorijos dalelės. Tad lėktuvnešio ar šiuo atveju desantinio laivo nusileidimo platformos panaudojimas yra leidžiamas tarptautinės teisės apėjimo būdas.

Penkerius metus Japonijoje dislokuotas „USS Bonhomme Richard“ yra naujesnis laivas. Tačiau ne toks naujas kaip nesenai į tarnybą priimti „F-35“, kurie patys vis dar tobulinami ir konkrečiai jiems pritaikytos infrastruktūros nėra daug. Tad šis laivas buvo aprūpintas 42 vnt. „CH-46“ krovininiais – desantiniais sraigtasparniais bei 5 vnt nuo denio galinčiais kilti „AV-8b Harrier II“ naikintuvais. Įranga sutinkama visuose senuose desantiniuose laivuose.

Tuo tarpu „USS Wasp“ jau kelis metus buvo po truputi ruošiamas ateinančioms į laivyną naujovėms. Be naujos įrangos ir naujausių sraigtasparnių, jame bus net 16 vnt. nuo denio gebančių kilti penktos kartos naikintuvų. Tai bus viena pirmųjų didelių misijų skirtų laivyno ateities technikai.

Tiesa tai bus mažesnė grėsmė nei jei tai būtu lėktuvnešis. Nors jis tik šiek tiek mažesnis laivas, jo kovinis pajėgumas ženkliai silpnesnis. Neturint katapultos, į orą lėktuvai turės kilti naudodami vertikalaus pakilimo (VSTOL“ variklius. CNN kalbintas Havajų Ramiojo universiteto profesorius Karlas Schusteris sakė: „Vertikalaus pakilimo taisyklė reiškia, kad naudingojo krovinio svoris sumažėja 50%“. Kartu reikia atminti, kad nebus ore gebančių papildyti degalus lėktuvų, išankstinio perspėjimo orlaivių bei radarų trikdančių lėktuvų pagalbos. Visi jie, bent iki šiol, gali keliauti tik su pilnaverčiu lėktuvnešiu.

Laivo kapitonas Kolbis Howardas atvykimo proga kalbėjo apie reprezentuojančią šio laivo galią ir ženklą apie paramą sąjungininkams. Tuo tarpu laivyno vadovaujantysis admirolas socialiniame tinkle pabrėžė pirmą kartą šios programos istorijoje laivynui skirtų „F-35“ misijose prioriteto suteikimą.

Negalima nesutikti. Karinių pajėgumų regione itin daug, tačiau labiausiai su komunistine Korėja konfliktuojanti šalis buvo itin priklausoma nuo partnerių pageidavimų. Ir kol artėjančios olimpiados proga Kim Jong Unas panašu užsiima regiono skaldymų, teikdamas esą branduolinis ginklas nukreiptas ne į brolius korėjiečius, o amerikiečius. JAV rodo savo naujausius raumenis. Primindami kas čia jėga. Ir kad jie labai netoli. Vien bandymai įsiteikti kaimynams nesuteiks galimybės platformos nebaudžiamiems laidyti grasinimus tikintis supykdyti sąjungininkus.

 

Parengė Arnas Mulokas

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Arnas Mulokas
(43)
(2)
(41)

Komentarai (3)