Kam mums dirbtinis intelektas kišenėje? Kaip juo galime pasinaudoti kasdien?  ()

Programuotojų rankose gimęs dirbtinis intelektas – inovacija, kuri vis sparčiau keičia kasdienį gyvenimą. Todėl nenuostabu, jog pastaruoju metu technologijų bendrovės išmaniuosiuose telefonuose integruoja vis protingesnius virtualius asistentus. Fantastiniuose filmuose vaizduojamo superproto dar teks palaukti, tačiau po truputį dirbtinis intelektas mūsų gyvenime įsigali jau šiandien. Kaip jis gali pagelbėti kasdienybėje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak mokslininkų, dirbtinį intelektą galima suskirstyti į tris tipus: specializuotas dirbtinis intelektas, sąmoningas dirbtinis intelektas bei superprotas. Specializuotą, dar kitaip – siaurąjį, dirbtinį intelektą mes sutinkame kasdien. Tai, pavyzdžiui, maršrutus siūlanti navigacijos sistema, išmaniuosiuose telefonuose integruoti skaitmeniniai asistentai, sveikos gyvensenos patarimus dalijantys laikrodžiai ar sportinės apyrankės.

Biologinis ir dirbtinis protas dar nėra sujungti, todėl net ir pačios inovatyviausios technologijos veikia tik su žmogaus pagalba. Tačiau išmaniuosiuose įrenginiuose integruotas dirbtinis intelektas laikui bėgant telefonus pavers kasdieniu partneriu, kuris vartotojams padės priimti sprendimus. Kaip ir kokius?

Išnaudokite daugiau išmaniojo funkcijų

Vienas naujausių virtualiųjų asistentų – 2017 m. pristatytas „Bixby“ – tai tarsi virtualus robotas, kuris girdi išmaniojo telefono savininko balsą ir jį supranta. „Samsung“ flagmanuose įdiegtas virtualus asistentas kol kas atpažįsta tris kalbas (anglų, korėjiečių ir kinų), nuolat mokosi ir gali atlikti užduotis, kurias įprastai vykdo žmogus.

„Skaitmeninis asistentas prisimena įvairius kasdien atliekamus darbus, pavyzdžiui, supratęs, kad grįžote namo, primins įjungti skalbyklę, perskambinti mamai ar palaistyti augalus. Tai tik keli pavyzdžiai, kokias galimybes atveria mobiliuosiuose telefonuose integruotas dirbtinis intelektas“, – pasakoja Artūras Erbreideris, „Samsung“ produktų žinovas.

Dar daugiau, pasitelkęs šį išmanų pagalbininką žmogus gali nufotografuoti bet kokia užsienio kalba parašytą tekstą, o virtualus asistentas jį išvers. Arba nufotografavus, pavyzdžiui, interjero detalę, išmanus pagalbininkas suteiks visą aktualią informaciją: ne tik iš kokių medžiagų ji pagaminta, bet ir kur galima ją įsigyti. Visam tam užtenka tik interneto ryšio.

Įrenginį valdykite balsu

Vairuojant ar užsiimant bet kokiais kasdieniais darbais ši inovacija be fizinio kontakto su žmogumi gali atlikti tam tikrus darbus, pavyzdžiui, perskaityti elektroninius laiškus, įjungti navigaciją, atsiliepti į skambučius. Praktiškai be rankų vartotojas gali valdyti telefono meniu, kurti įvairius priminimus, keisti nustatymus ir t. t.

„Balsu vartotojas gali valdyti kone visas telefono funkcijas: įjungti ir išjungti bevielį ryšį, pašviesinti ir patamsinti ekraną, pakeisti šriftą, parašyti žinutę, instaliuoti aplikacijas, pasidaryti asmenukę ir ją redaguoti, įjungti žadintuvą, sužinoti orų prognozę bei atlikti begalę kitų dalykų“, – išmanaus pagalbininko funkcijas vardija ekspertas.

Naudokitės nuotoliniu valdymu

Pasitelkus dirbtinį intelektą sukurtas „Bixby“ virtualus asistentas taip pat gali valdyti ir kitus išmaniuosius prietaisus – skalbykles, televizorius, šaldytuvus, – kurie namuose bevieliu ryšiu gali būti sujungti į daiktų interneto (IoT) sistemą.

„Grįžus namo man užtenka pasisveikinti su virtualiu asistentu ir paprašyti, kad jis įjungtų bevielį ryšį. Kai jis tai padaro, galiu liepti įjungti namuose esantį televizorių, skalbyklę ar šaldytuvą. Padidinti namuose esančio šaldytuvo temperatūrą ar įjungti skalbimą tokiu būdu galiu netgi nebūdamas namuose, o, pavyzdžiui, dirbdamas biure. Šie ir kiti pavyzdžiai puikiai iliustruoja, kaip virtualus asistentas gali tapti nepamainomu pagalbininku kasdienybėje“, – apibendrino A. Erbreideris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(9)
(8)
(1)

Komentarai ()