Gigantiškas Dubajaus projektas - didžiausia pasaulyje atliekų deginimo jėgainė už 680 mln. dolerių: kodėl tai yra geriau, nei sąvartynai? (Video)  ()

Siekiant išvengti sąvartynų didėjimo problemos, vis dažniau pasirenkamas atliekų deginimo jėgainių variantas. Jos tampa alternatyva tradiciniam atliekų tvarkymui. Tokiose jėgainėse atliekos yra deginamos kontroliuojamoje aplinkoje, o gaunama šiluma verčiama elektros energija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visai neseniai Dubajaus vyriausybė paskelbė, kad ketina pastatyti didžiausią pasaulyje atliekų deginimo gamyklą. Nors tokios gamyklos statybos ir jos eksploatacija sukurs didelius kiekius anglies dioksido, tai yra vis tiek mažesnė tarša, nei tradicinis atliekų tvarkymo būdas.

Kai atliekos kaupiamos sąvartynuose, jos lėtai irdamos išskiria metaną – „šiltnamio reiškinį“ sukeliančias dujas, kurios yra žymiai didesnė blogybė nei anglies dioksidas.

Dubajuje stovėsianti gamykla užims 2 hektarų ploto žemės sklypą, ir ji bus rimta konkurentė Kinijos „Shenzhen East“ jėgainei.

Kaip atrodys „Shenzhen East“ atliekų deginimo jėgainė galite pasižiūrėti video reportaže:

Tikimasi, kad kiekvienais metais Dubajaus atliekų deginimo jėgainėje bus perdirbama iki 2 milijonų tonų kietųjų atliekų, tai yra apie 60 % viso miesto atliekų kiekio. Kaip informuoja „Gulf News“, Dubajaus gyventojai kasdien gaus papildomus 185 MW pajėgumus, kurie elektros energija galės aprūpinti 120 000 namų ūkių.

Šį projektą įgyvendina Dubajaus miesto savivaldybė, Dubajaus elektros ir vandens sektorių valdytojai, Šveicarijos kompanija „Hitachi Zosen Inova“ ir Belgijos statybos kompanija „Besix Group“. Skaičiuojama, kad visas projektas kainuos apie 680 milijonus dolerių, o pati gamykla pradės veikti dar iki 2020 metų.

Siekiant sumažinti sąvartynų skaičių ir sukurti naudingos energijos, teoriškai, idėja konvertuoti atliekas į elektros energiją atrodo visai geras būdas. Nors tokios sitemos yra geresnis pasirinkimas nei seni atliekų tvarkymo būdai, jie vis tiek gamina anglies dioksidą.

Žinoma, procesas nestovi vietoje ir yra tyrėjų, kurie dirba prie atliekų deginimo įrenginių, siekdami juos aprūpinti anglies surinkimo ir saugojimo technologijomis, kurios išspręstų anglies dioksido problemą. Visgi, mažai tikėtina, kad artimiausiu metu tai taps realybe.

Pats sąvartynų plotų mažinimas jau yra laimėjimas. Juk jie ne tik teršia orą, bet ir dirvožemį įvairiomis pavojingomis cheminėmis medžiagomis. Tačiau norint atliekų deginimo jėgainėms pakliūti į „švarios energetikos“ kategoriją, dar teks daug nuveikti.

Šiame video pristatoma Dubajaus atliekų deginimo jėgainė:

(12)
(1)
(11)

Komentarai ()