Su NASA, MIT ir Kickstarter parama kuria fantastišką mašiną, kuri žada apversti statybas aukštyn kojomis: jokių statybinių atliekų, sunaudojama viskas iki trupinėlio  (1)

Atsižvelgdama į NASA, MIT ir daugybės kitų partnerių paramą, Christopher‘is Maurer‘is ir jo komanda „Redhouse“ dirbtuvėse kuria mašiną, kuri pavers statybines atliekas į daugkartinio naudojimo medžiagas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Christopher‘is Maurer‘is, pagrindinis Klyvlende veikiančių „Redhouse“ dirbtuvių architektas, sukūrė potencialiai unikalų metodą, kaip palengvinti statybos pramonės poveikį aplinkai. Jis siekia sukurti „ekologiškų išradimų motiną“ – „Biocycler“.

Šio metodo, kuris atrodo kaip iš fantastikos srities, esmė yra tokia: speciali mašina iš statybinių atliekų ir gyvų organizmų sukurtų naujas plytas, kurios vėl galėtų būti naudojamos satybose. Tie gyvi organizmai, vadinami „kultūriniais biologiniais rišikliais“, susietų statybines atliekas į naudingą statybinę žaliavą.

„Biocycler“ idėja 2017 metų viduryje įgavo didžiulį pagreitį, kai Maurer‘is ir jo komanda pradėjo bendradarbiauti su NASA dėl galimų bio-mašinų panaudojimo kosmoso programose. Viskas prasidėjo nuo Maurer‘io pristatytų tyrimų rezultatų NASA „Glenn‘o“ tyrimų centre, labai ambicingu pavadinimu: „Stronger, Faster, Better: New Materials for a New Age“.

O prėjus vos keliems mėnesiams įsijungė ir „MIT Media Lab Space Exploration“. Pats procesas apibūdinamas, kaip „grybienos įtvirtinimas (vegetatyvinė grybų dalis su masinių išsišakojimu, panašiu į hifus) žemės ūkio atliekose siekiant sukurti tvirtą statybinę medžiagą“.

Sukurti tokią mašiną, kaip „Biocycler“, Maurer‘iui gimė dėl gana paprasto motyvo. Jis siekia rasti būdą, kaip iš esmės pakeisti statybų pramonės daromą žalą gamtai. Jis stebėjo Klyvlendo griovimo aikštelėse vis augančius statybinio laužo kalnus, kurie per metus sudaro daugiau nei 500 milijonų tonų griovimo atliekų ir atsiduria sąvartynuose.

Maurer‘is teigia, kad šis projektas iš dalies praplėčia jau ankščiau atliktus tyrimus: „Mes vykdome daugybę projektų, kurie yra susiję su pakartotiniu senų pastatų panaudojimu, bet net ir tada susidaro dideli kiekiai statybinių atliekų“ – teigė jis. Po įvairių iniaciatyvų, kai buvo tvarkomi ir restauruojami seni pastatai, jis pats pamatė, kad susidariusias statybines atliekas turės atiduoti į sąvartyną. „Nors atliekas pašalinti tokiu būdu buvo gana sunku, tačiau nebuvo ekonomiškai pagrįstų būdų panaudoti statybines medžiagas“ – prisimena Maurer‘is.

„Redhouse“ paskelbė ambicingą „Kickstarter“ kampaniją, skirtą finansuoti ambicingą ir labai reikalingą projektą. „Tiesa pasakius, mes jau perdirbame pastatus arba bent medžiagas“ – sako Maurer‘is. „Kickstarter“ paskatins sukurti mobilų įrenginį, kad šie procesai būtų vykdomi kuo arčiau pastatų, iš kurių ir susidaro visos statybinės atliekos, bei kuriems reikia naujų statybinių medžiagų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai (1)