Mokslininkai sugalvojo būdą, kaip sulėtinti laiką ir išgelbėti daugybės sužeistų karių gyvybes  ()

Kai mūšio lauke kariai patiria sužeidimą, laikas yra pats svarbiausias dalykas. Tai, per kiek laiko kariui suteikiama medicinos pagalba, dažnu atveju yra pats svarbiausias dalykas, nuo kurio priklauso, ar žmogus mirs, ar išgyvens, rašo livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar mokslininkai ieško naujų būdų pagerinti sužeistų karių išgyvenamumą. Bet ne operatyvesnio pagalbos suteikimo keliu – iš esmės jie nori sulėtinti laiką. Laiko stabdymo patirties mokslininkai semsis iš mažyčių sutvėrimų, vadinamų lėtūnais.

Naujos JAV kariuomenės mokslinės agentūros DARPA programos tikslas – sukurti naują karinės paskirties technologiją, kuri leistų iš esmės sulėtinti organizmo biochemines reakcijas ir perkelti organizmą į „suspenduotą“ būseną iki tol, kol kariui bus galima suteikti medicininę pagalbą. Kitaip tariant, programa „Biostasis“ lėtins gyvybę tam, kad ją išgelbėtų, tvirtinama oficialiame DARPA pareiškime.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad toks gydymo būdas yra labiau iš mokslinės fantastikos, o ne iš mūšio lauko srities, tačiau Žemėje jau esama organizmų, kurie taiko tą pačią strategiją tam, kad išgyventų kitiems gyviams mirtinoje aplinkoje.

Pavyzdžiui, lėtūnai – mikroskopiniai sutvėrimai, dar vadinami „vandens meškutėmis“, gali išgyventi ir itin žemos temperatūros, ir visiškos sausros, ir ekstremalios radiacijos sąlygomis. Tokią padidinto išgyvenamumo savybę lėtūnams suteikia būsena, vadinama „kriptobioze“, kuomet visi metaboliniai procesai jų organizmuose praktiškai sustoja, tačiau su galimybe vėl atsinaujinti.

„Projekto įkvėpimo šaltinis yra gamta. Molekuliniame lygmenyje gyvybė yra nuolat vykstančių biocheminių reakcijų rinkinys. Dažnai šios reakcijos vyksta tik padedant baltymams, arba „molekulinėms mašinoms“, kurios atlieka katalizatorių vaidmenį ir padidina reakcijų spartą“, – sakė projekto „Biostasis“ vadovas Tristanas McClure-Begley.

„Mūsų tikslas vykdant projektą „Biostasis“ yra suvaldyti šias molekulines mašinas ir užtikrinti, kad visos jos savo veikimą sumažintų maždaug tokiu pačiu greičiu, kad galėtume grakščiai sulėtinti visą sistemą, be jokių nemalonių liekamųjų pasekmių“, – pridūrė mokslininkas. Visgi, nors skamba įdomiai, įtikinamai ir galbūt netgi įgyvendinamai, iki šios technologijos panaudojimo mūšio lauke prabėgs dar labai daug laiko.

Visų pirma, mokslininkai analizuos įvairiausius būdus lėtinti biocheminius procesus ląstelėse ir audiniuose ir ilgainiui išplėsti proceso pritaikymą visam organizmui. Tokios procedūros taikymas bus pripažintas sėkmingu tik tuomet, kai sulėtės visos išmatuojamos biologinės organizmo funkcijos ir dėl šio sulėtinimo nebus negrįžtamai pažeisti ląsteliniai procesai..

„Biostasis“ programos metu įgytos žinios taip pat gali būti naudingos didinant kraujo produktų, biologinių reagentų ir vaistų tinkamumo naudoti trukmę, tvirtina mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(31)
(1)
(30)

Komentarai ()