Tai buvo pats pirmasis lėktuvnešių mūšis istorijoje ir pats pirmasis nuskandintas JAV lėktuvnešis: milijardieriaus ekspedicija surado jo liekanas (Video)  ()

Už 800 km nuo Australijos pakrantės rastos Antrojo pasaulinio karo laikais japonų nuskandinto amerikiečių lėktuvnešio „USS Lexington“ nuolaužos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pranešė tyrėjų komanda, kuriai vadovauja vienas iš „Microsoft“ įkūrėjų milijardierius Paulas Allenas.

Sekmadienį tyrėjų laivas „Petrel“ aptiko „Ledi Lex“ neretai vadinamą vieną iš pirmų JAV lėktuvnešių Koralų jūros dugne, beveik 3 km gylyje.

Amerikiečiai neteko „Lexington“ su 216 įgulos narių ir 35 lėktuvais 1942 m. gegužę per pirmą lėktuvnešių mūšį istorijoje – Koralų jūros mūšį.

„Mums garbė prisiminti „USS Lexington“ ir drąsius jame karinę tarnybą atlikusius vyrus. Mes, amerikiečiai, visi privalome jausti dėkingumą tarnavusiems ir tebetarnaujantiems (kariams) už jų drąsą, atkaklumą ir pasiaukojimą“, – rašoma P. Aleno pranešime.

„Lexington“ ir kitas lėktuvnešis – „USS Yorktown“ kovojo su trimis japonų lėktuvnešiais, amerikiečių lėktuvnešiai sutrukdė japonams išplėsti savo įtaką į Naująją Gvinėją ir Australiją.

Praėjus mėnesiui po Koralų mūšio įvyko Midvėjaus mūšis, kuriame japonai, nepaisydami nesėkmės Koralų mūšyje, siekė užimti Midvėjaus salą, tačiau patyrė didelių nuostolių.

Po Midvėjaus mūšio buvo sustabdytas Japonijos puolimas ir pasiektas santykinis karinis paritetas Ramiajame vandenyne.

„Koralų jūros mūšis žymus ne tik todėl, kad buvo sustabdytas japonų pranašumas, bet ir todėl, kad tai buvo pirmas karinio jūrų laivyno pasiekimas kai priešingų pusių laivai nė nematė vienas kito“, – rašoma Alleno pranešime.

Kol „Lexington“, subombarduotas japonų torpedų, galutinai nuskendo, amerikiečių laivams pavyko išgelbėti 2 000 jūreivių.

„Kaip išlikusio gyvo „USS Lexington“ jūreivio sūnus, sveikinu Paulą Alleną ir laivo „Petrel“ komandos ekspediciją, radus beveik prieš 76 metus Koralų jūros mūšyje nuskendusį „Ledi Lex“, – rašė karinio jūrų laivyno admirolas Harry B. Harrisas išplatintame pranešime. – Gerbiame „Ledi Lex“ jūreivių narsą ir pasiaukojimą – visų amerikiečių, kurie kovojo Antrajame pasauliniame kare, jų laimėjimas užtikrina mūsų visų laisvę.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()