„Dr.Web“ pareiškimas apie virusus naujuose „Android“ telefonuose - tiesiog nesąmonė? „Leagoo“ oficialus paaiškinimas, ką iš tikro surado telefonuose ir kodėl tai pavadino virusu  ()

Dar 2017 m. liepos mėn., „Dr. Web“, antivirusinės programinės įrangos pardavėjas iš Rusijos paskelbė, kad yra „Android“ išmaniųjų telefonų su įdiegtu virusu, kuris vadinasi „Android.Triada.231“, rašoma oficialiame „Leagoo“ pranešime spaudai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-03-09 „Dr.Web“ pareiškimas apie virusus naujuose „Android“ telefonuose - tiesiog nesąmonė? „Leagoo“ oficialus paaiškinimas, ką iš tikro surado telefonuose ir kodėl tai pavadino virusu  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių metų kovo 1-aja, „Dr. Web“ vėl paskelbė informaciją, kurioje teigiama, kad daugiau kaip 40 išmaniųjų telefonų, kurie dirba su „Android“ operacine sistema, buvo užkrėsti „Android.Triada.231“ virusu. Į šį sąrašą pakliuvo ir tokios kompanijos, kaip „Haier“, „TECNO“, „Leagoo“ ir kt.

Kai kurios žiniasklaidos priemonės iškart paviešino šią naujieną, o kai kurie „Android.Triada.231“ netgi pavadino „bank malware“ (kenkėjiška banko programa aut. past.).

Tačiau, pasak „Leagoo“ vyresniojo programinės įrangos inžinieriaus Zhu, „perspėjimas dėl neva viruso atsirado dėl gana paprasto dalyko: operacinėje sistemoje esančio matavimo vieneto susijusio su reklamos rizikos sumažinimu.“

Tiesą sakant, rinkti naudotojų duomenis, siekiant padidinti reklamos efektyvumą, daugeliui išmaniųjų telefonų prekių ženklų, tai tapo savotiška nerašyta taisykle.

Išmaniųjų telefonų gamintojai, tokie kaip „Smasung“, „Huawei“ ir netgi „Apple“, dažnai gauna skundų dėl privatumo. Kyla plačiai paplitusių susirūpinimų dėl vartotojų duomenų nutekėjimo, įskaitant IMEI įrenginio identifikavimo kodo, MAC adreso, IMSI abonento ID, serijos numerio ir t. t.

Ir kas įdomiausia, toks gerai žinomų kompanijų elgesys nebuvo pristatytas, kaip „kenkėjiška banko programa“, kaip kad yra šiuo atveju.

Iki šiol dar nebuvo tokių atvejų, kad būtų renkami prisijungimo prie bankų duomenys. Dažniausiai sukčiavimo atvejai prasideda nuo to, kai vartotojas spusteli keistą SMS nuorodą arba, to net nežinodamas, atsisiunčia kenkėjišką programinę įrangą, dėl kurios ir atsiranga mobiliojo telefono darbo sutrikimai.

Pasak „Leagoo“ programinės įrangos kūrėjų komandos, po to, kai praėjusių metų liepa buvo paviešinta „viruso perspėjimo“ informacija, jie susisiekė su „Dr. Web“ ir nustatė, kad tai buvo netikras perspėjimas dėl viruso. Netrukus po šio įvykio, „Leagoo“ kompanija atnaujino savo operacinę sistemą ir greitai išsprendė šią spragą. Iki šiol „Leagoo“ kompanija negavo jokių skundų, kad būtų kam nors nutekėję asmeniniai ar banko duomenys.  

Įdomu yra ir tai, kad kai kurios bendrovės, garsėjančios apsauga nuo virusų, dažnai naudoja virusų grėsmės taktiką, kad padidintų savo kuriamos produkcijos pardavimus. Taip įbauginami išmaniųjų telefonų vartotojai ir net gamintojai, kuriems siūloma įsigyti antivirusinę paslaugą. Na, o gamintojams atsisakius tokių paslaugų, matyt randami kitokie būdai, kaip juos „įtikinti“.

Išgirdus informaciją apie naują „virusą“, belieka tik pačiam išmaniojo telefono vartotojui kritiškai vertinti tokią informaciją ir turėti galvoje, kad nebūtinai viskas yra taip, kaip bandoma pateikti.

P.S. čia pateikiamas oficialus „Leagoo“ kompanijos pareiškimas dėl paskelbto „viruso“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(5)
(18)

Komentarai ()