Rusija trikdo JAV dronų signalus Sirijoje - kodėl tokie veiksmai gali atsirūgti pačiai Rusijai ir kodėl ji to vis tiek imasi?  (9)

Sirija dabar yra vienas iš karščiausių pasaulio taškų. Ten susiremia keli didieji aktoriai ir skirtingose barikadų pusėse stovi JAV ir Rusija. Kaip rodo surinkta medžiaga ir kai kurių šalių turimi įrodymai, Sirijos režimas prieš civilius gyventojus neseniai panaudojo cheminį ginklą. Tai vėl padidino tiesioginio JAV ir Rusijos susidūrimo tikimybę. Taip pat pranešama, kad Rusija blokuoja ir trikdo JAV karinių dronų signalus. Kodėl? Kodėl JAV mano, kad taip Rusija kenkia pati sau?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie trikdžius JAV dronams pranešama jau kurį laiką. JAV ekspertai įsitikinę, kad tai daroma rusiška įranga. Šie veiksmai suintensyvėjo prieš kelias savaites, kuomet ir pasigirdo įtarimai apie cheminio ginklo atakas Sirijoje. Nors kol kas visa tai kol kas tik spėlionės, manoma, kad rusiška elektroninės karybos įranga prieš JAV dronus galėjo būti nukreipta siekiant neleisti rinkti žvalgybinės informacijos apie galimai įvykusias atakas.

Nors tai tik spėlionės, ekspertai tik sujungia taškus į labiausiai tikėtiną paveikslą. Juk blokuojami tik žemiau skrendančių žvalgybinių dronų signalai - jiems skiriamas didžiausias dėmesys. Maži žvalgybiniai dronai, tokie kaip „RQ-7 Shadow“, nenaikina taikinių. Tačiau jie gali skristi pakankamai žemai, nesibaimindami priešlėktuvinės ginkluotės smūgių. Kita vertus, jų signalus galima trikdyti, kas, kaip teigia žiniasklaidoje pasirodę pranešimai, ir buvo atliekama Sirijoje. Kodėl vietose, kur, įtariama, buvo panaudotas cheminis ginklas, dabar būtų aktyviai blokuojami dronų signalai? Kodėl pasitelkiama būtent rusiška įranga?

Jungtinių Valstijų Gynybos departamentas yra įsitikinęs, kad naudojama rusiška įranga, nes ji yra pakankamai gera pakenkti ir tiems dronams, kurie turi specialią anti-blokavimo įrangą. Elektroninės karybos prietaisų skleidžiami signalai veikia kaip trikdžiai, iš esmės sujaukiantys radijo ir GPS signalus. Kol kas nepranešama, ar nors vienas dronas dėl elektroninių trikdžių yra sudužęs - įprastai patekę į tokią zoną jie automatiškai grįžta atgal. Rusiškos įrangos signalai gali būti atpažinti dėl specifinio jų braižo, tačiau tai ateityje gali pakenkti pačiai Rusijai.

JAV renka duomenis apie radijo signalų trikdžių įrangą. Ši informacija leidžia sukurti tam atsparesnes sistemas. Kitaip tariant, JAV dronai gali išsiugdyti imunitetą rusiškiems elektroninės karybos prietaisams. „MQ-9 Reaper“ skraido aukščiau, todėl jo sistemas sunkiau trikdyti antžeminiais signalais. Papildomai šis dronas turi sudėtingas papildomas navigacijos sistemas, todėl jį užblokuoti egzistuojančia rusiška įranga yra beveik neįmanoma.

Ar konfliktas Sirijoje peraugs į atvirą JAV ir Rusijos susidūrimą kol kas neaišku - įvykiai gali pasisukti ir visai netikėta linkme. Pasaulis nori taikos ir suvokia, kad karas tarp šių valstybių neišvengiamai būtų globalus. Kita vertus, tam tikri susidūrimai jau vyksta - Rusijos bandymai paveikti JAV dronus yra vienas iš to pavyzdžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(56)
(7)
(49)

Komentarai (9)