Naujausi duomenys rodo, kad „Tesla“ baterijos yra geresnės nei buvo tikėtasi – ištyrė, kas su jomis darosi nuvažiavus kelis šimtus tūkstančių kilometrų  (30)

Automobilių baterijų degradacija yra vienas iš didžiausių elektra varomų automobilių savininkų ir potencialių pirkėjų rūpesčių, tačiau iki šiol „Tesla“ baterijų sistemų veikimo duomenys buvo labai patikimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar, remiantis naujausiais duomenis, „Tesla“ baterijų sistemų nuostoliai, nuvažiavus 250 000 kilometrų, nesiekia ir 10 %.

Šiuos duomenis surinko Olandijos ir Belgijos „Tesla“ automobilių savininkų grupė. Remiantis šios apklausos, kurioje dalyvavo daugiau kaip 350 automobilių savininkų, elektromobilių baterijų efektyvumas nuvažiavus 80 000 kilometrų sumažėjo 5 %, tačiau tolesnis kritimas yra itin lėtas.

Jei tokia tendencija išsilaikys ir ateityje, dauguma „Tesla“ automobilių baterijų sistemų, nuvažiavus maždaug 300 000 km, vis dar dirbs 90 %, o nuvažiavus 800 000 km – 80 % efektyvumu.

„Tesla“ savo „Model S“ ir „X“ elektromobiliuose nesuteikia garantijos dėl baterijų veikimo, bet garantuoja, kad „Model 3“ išlaikys 70 % baterijų talpos nuvažiavus 190 000 km (ilgesnio veikimo baterijos aut. past.) ar 160 000 km (trumpesnio veikimo baterijos aut. past.).

Tai yra kiek dosnesnis pasiūlymas, lyginant su „Nissan Leaf“ garantija, kuri užtikrina, kad nuvažiavus 160 000 km, elektromobilių baterijų sistema dar turės 66 % talpos.

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad originali „Nissan“ 24 kWh baterijų sistema per 5 metus praranda apie 20 % savo pajėgumų, o naujausia „Nissan“ 30 kWh baterijų sistema pajėgumus praranda dar greičiau.

Tačiau „Tesla“ automobiliuose, lyginant su „Leaf“, yra daug pažangesnės baterijų šilumos valdymo sistemos ir kaip matėme iš aukščiau pateiktų duomenų, „Tesla“ baterijos atrodo daug žadančios.

Tad remiantis šios apklausos duomenimis, „Tesla“ turėtų lengvai pasiekti savo išsikeltus rodiklius. Laikui bėgant prarandama elektromobilių baterijų energija yra vienas didžiausių rūpesčių, todėl nauji duomenys, pagrįsti realiu naudojimu, turėtų būti patikimi. Dėl neaiškių priežasčių yra keletas elektromobilių, kurių baterijų sistemų efektyvumas krito ženkliai greičiau nei likusių elektromobilių.

Tad, nors duomenys atrodo daug žadantys, galbūt reikėtų dal palaukti didesnio masto tyrimų, kuriuose jau būtų duomenys po didesnių nuvažiuotų atstumų bei baterijų sistemų darbo našumo rezultatai.

(70)
(2)
(68)

Komentarai (30)