Šis tas, ko nepasako prieš skrydį - pilotas pasidalino patarimais, kaip išgyventi lėktuvo sudužimą  ()

Prieš lėktuvui pakylant skrydžio palydovai pateikia saugumo instruktažą. Jo būtina atidžiai klausytis, tačiau vis tiek avariniam nusileidimui tinkamai pasiruošę nebūsite. Dave Inch, „Boeing 787“ kapitonas, pasidalino keliais patarimais, kaip išgyventi lėktuvo sudužimą - juos reikėtų įsidėmėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, tradiciškai tokių straipsnių pradžioje paminima, kad aviacinės avarijos įvyksta itin retai. Ir tai yra tiesa - tikimybė, kad pateksite į tokią situaciją yra viena iš 5,4 milijonų. Tačiau daugybė žmonių vis tiek paniškai bijo skraidyti. Vienas iš geriausių būdų šiai baimei nugalėti - būti gerai pasiruošusiems visiems atvejams.

Pirmiausia, kai paaiškės, kad lėktuvui teks leistis avariniu būdu (arba kad tiesiog krentate), apsižvalgykite - aplink jus tikriausiai bus kokių nors aštrių daiktų. Rašikliai, pieštukai, knygos ir kiti panašūs daiktai gali stipriai sužeisti, kai būsite nekontroliuojamai tasomas po lėktuvo saloną. Pašalinkite šiuos daiktus iš savo aplinkos, nusiaukite aukštakulnius, nusiriškite kaklaraiščius ir šalikus, atsilaisvinkite kelnių diržą.

Tiesa, akinius taip pat nusiimkite, tačiau laikykite juos greta - jie gali praversti, jei po nusileidimo reikės greitai evakuotis. Būtinai atkreipkite dėmesį, kur yra artimiausias išėjimas. Šį patarimą jums duos ir saugumo instruktažo metu, tačiau jums reikia ne tik žinoti, kur yra artimiausias išėjimas, bet ir kur ieškosite kito, jei šis bus užblokuotas ar apsemtas. Suskaičiuokite sėdynių eiles iki jums patogiausių išėjimų - jei kabiną užpildys dūmai, teks orientuotis aklai.

Jei jau įvyks koks nors gedimas, dėl kurio teks leistis avariniu būdu, lėktuve tikriausiai kils panika. Tačiau lėktuvo įgula vis tiek pateiks instruktažą, ką daryti nusileidimo metu ir iš karto po jo. Šios instrukcijos skiriasi, priklausomai nuo gedimo pobūdžio ir nusileidimo vietos, todėl būtinai jas išklausykite. Instrukcijų klausykitės ir po nusileidimo - jei tik lėktuvas nusileido sveikas ir įgula tebėra veiksni, laukite nurodymų, kada pakilti iš savo vietos ir išsilaipinti.

Jei kabinoje daug dūmų, laikykitės palei žemę. Būtų gerai, jei turėtumėte kuo prisidengti burną - tam tinka bet koks audinys. Jei lėktuvas nusileido ant vandens, jokiu būdu anksčiau laiko nepripūskite savo gelbėjimosi liemenės. Daugybė žmonių nori liemenes pripūsti kiek įmanoma greičiau, tačiau jei lėktuvo saloną užpildys vanduo, o jūs būsite su pripūsta liemene, jūs būsite prispaustas prie lubų ir negalėsite išplaukti. Taip pat nepamirškite, kad viena liemenė nesunkiai išlaiko du suaugusius žmones - leiskite kitiems žmonėms į jus įsikibti, jei jie dėl kokių nors priežasčių liemenės neturi. Plūduriuoja ir sėdynių pagrindai, tačiau vis tiek pirmiausia griebkitės liemenių.

Kai paliksite lėktuvą, nuo jo pasitraukite. Tikėtina, kad jis degs, todėl savo daiktų negelbėkite, rūpinkitės tik žmonėmis. Šalia lėktuvo nereikėtų likti ir jei jis skęsta. Įprastai lėktuvai neblogai plūduriuoja, tačiau jei fiuzeliažas yra sulūžęs, jis gali nuskęsti su savimi nusitempdamas ir prie jo esančius žmones.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(53)
(4)
(49)

Komentarai ()