Kiek išlaidų per metus Lietuvoje gali sumažinti individuali saulės jėgainė ant namo stogo? Ekspertų skaičiavimai ir praktinė stogdengių patirtis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

JonasJonas 2018-07-26 16:27
Kiek girdėjau, parama apie kurią kalbama jau pasibaigė šiems metams . Žurnalistai kol parašo straipsnį parama jau būna pasibaigusi https://www.apva.lt/stabdomas-kvietimas ... tatuose-2/
Kubietis 2018-07-26 16:53
Ir kaip visada tas ekspertas, kalbantis apie saulės energiją yra verslininkas, besiverčiantis saulės baterijomis. Pagrindinis aspektas - parama įsirengimui. Bet pagalvojus apie baterijų efektyvumo mažėjimą laikui bėgant, elektros pasaugojimo mokestį, kiek saulėtų dienų Lietuvoje būna, ar tikrai verta? Kiek teko bendrauti su žmonėmis, įsirengusiais saulės baterijas,- atsipirkimas po 50 metų. Bet kiek jos efektyvios bus tuomet? Trumpiau tariant, technologija nėra išvystyta ir ji pasenusi, o kaina per didelė. Būtų bent jau abipusė apskaita, tą pagamintą elektrą galėtų parduoti, o ne primokėti, kad ją "pasaugotų", gal tada ir galėtų galvoti apie įsirengimą.
JonasJonas 2018-07-26 17:13
Šiemet paramą dalino "skatino įsirengti" lygiai vieną savaitę ir parama baigėsi . Žada, kad po kelių metų galima bus ir pardavinėti elektrą. Naujiems namams pakolkas paramos neduoda , bet nuo kitų metų lygtai jau duos
Galonas 2018-07-26 17:50
Prieš kiek čia metų atsipirkimo laikotarpis buvo 50m? Jei su tinklais nebendradarbiausi ir saugosi pats savo energiją, tai jo, gal per 30metų atsipirks, bet tikrai ne 50. Jei pirksi iš tinklų ir gausi paramą, tai atsipirkimas 7-12metų, be paramos 11-16metų, nežiūrint į tai, kad elektros kaina kils. Man rodos geriausių lietuviškų modulių garantinis yra 25metai ir garantuoja, kad po tiek laiko vis dar veiks 90% efektyvumu. Tai yra "no brainer", jei esi jaunas, gyveni sėsliai ir turi namą su patogiu šlaitu. O norint paradvinėt pagamintą elektrą, tai tada turi tau mokėt bent 7ct, nes kitaip tik pailgės atsipirkimo laikas, nes pats vartodamas su pasaugojimu gauni didesnę naudą nei pardavinėdamas. Nežinau dabar po kiek pigiausiai perką tinklai elektrą, bet manau tai tikrai nesiekia 7ct.
iPienius 2018-07-26 21:55
su pardavimu tinklams yra labai sudetinga situacija. praktiskai elinis zmogus negali pardavinet ir gali tik savo reikmem naudot
vazzy 2018-07-26 22:25
aš ne kartą esu skaičiavęs univere kiek užtrunka atsipirkimas, žinau kas dirba prie šitų dalykų projektavimo ( visgi grupiokai ) tai atsipirkimas tikrai nėra nei 11 nei 16 metų. Daugiau. Kiek daugiau? kiekvienas atvejis skirtumas, priklauso nuo paramos, modulių kainos ir iš kur juos pirkai, tikrai ne iš Solitek vilniuje, nes dar per brangu ten.
immortallt 2018-07-26 22:38
Kokią tu 5kw sistemos kainą imi, kad atsipirkimą gauni tokį?
Galonas 2018-07-26 23:10
Imam standartinį el. planą, kurio kWh kaina 11.3ct ir visiškai iš akies primetu, kad energijos generavimo metu sunaudosi 50% energijos, už kurios pasaugojimą nereiks mokėt tinklams. Manau tikrai realus variantas jei visus boilerius, skalbimus ir kitus daug energijos reikalaujančius darbus atliksi diena, manau galima išpaust ir daugiau. Tai šiuo atveju grubiai per metus suvartodamas 5mWh sutaupysi 282 + 195 = 477 eurus jei pasaugojimas 3,5ct. Oficialus įmonės pateiktas 5kW projektas su visais įrengimo darbais 7200 už SoliTek Pro variantą, 5800 už Ja Solar + 300 ESO rangos darbai. Taigi SoliTek atsipirkimo laikas 15,7 metų, Ja Solar 12 metų be jokių subsidijų, su jomis atitinkamai mažiau. Pats įsirengsi bus dar mažiau. Tikrai būtų idomu pamatyt ką ten tie visi grupiokai skaičiuoja, kad gaunasi daug daugiau. Net viską saugant tinkluose gaunasi 19 metų už Premium SoliTek'o variantą. Dar reiktų nepamiršt, kad prieš dešimt metų elektros kaina buvo 8ct, primest būsimą infliaciją, norbalt remonto darbus ir kitas progras pakelt kainom ir prašom, turbūt net perkant valymo darbus atsipirktų per tuos 16 metų.
AAA000 2018-07-26 23:38
itrauk i skaiciavimus varianta, po 2 metu ejo pro sali alkoholikas, jam nepatiko SB ploksciu blizgesys ir apmete plytom ------------- sitie projektai namu vartotojams niekada neatsiperka - nes jie negeneruoja grynu pinigu. kai sitai suprasi - tada gal ir suprasi - kodel jie neatsiperka. tu teigi, kad po 16-19 metu atseit atgausi investuotus 5,8-7,2 gabalo euru - bet cia yra akivaizdus melas. ikises sitiek pinigu, po sitiek metu tu tik atpiginsi elektra savo namu suvartojime - pagal dabartines salygas - mazdaug per puse... na ir liks ten senstelejusi iranga, uz kuria atseit busi issimokejes elektros vartojimu... va toks galinis rezultatas. jokiu atsipirkimu cia net nekvepia.
Galonas 2018-07-27 00:07
AAA000, kai perki mašiną, paskaičiuoji, kad kažkas aikštutėj apdaužys? Būtą, kad jį padegs? Kompą, kad pats iš pykčio lolindamas trenksi jam per smegenis? Tai gal nepirk, daug išleisi, daug nervų kainuos, kam to reikia? O gal yra tikslas viso to? Gal yra tikslas turėti pigią, švarią energiją? Tiek to, sunku diskutuot kai nesugebi nei vieno skaičiaus sudėt ar teisingo fakto pasakyt. Ne 16-19, o 12 ir 16, ne 5,8-7,2, o 6,1 ir 7,5 ir kaina atpigs tikrai ne per pusę, kaip taip galima ir pagalvot, juk pasaugojimas 3,5ct kai bendra kaina 11,3 ir tikrai saugosi toli gražu ne viską, ten tau vidutinės kWh kaina bus kokie 2ct. Jesus, o dar pagalvok, kad tai bus už 15metų, kokie tada akumai bus? Gal tu nieko nebesaugosi tinkluose, pajungsi elektromobilį, o naktį naudosi iš jo. Aj ne, tu gi jo nepirksi, nes ten niekas neatsiperka, nes kaip tu išleidęs pinigų gali kažką atpirkt jei tau pinigų tiesiogiai negamina. Yeah right....
S.J 2018-07-27 00:14
O kodėl atsiperkamumas visada remiasi tik į tiesiogiai uždirbamus pinigus? Saulės elektrinės nėra tas variantas kurio pagalba pasidarysi milijonierium gamindamas elektrą ant savo stogo. Čia turi būti orientuojama į asmeninio naudojimo elektros gamybą, ir nenaudojant nei infrastruktūros ar iškastiniu kuru gaminamos elektros. Beto atsiperkamumas ir toks salyginis variantas. Jei per menesį standartiškai sunaudoja butas-nedidelis namas apie 200-400 kWh elektros, tai ir naudojat saulės energiją reikia primesti panašias sanaudas, bet problema ta kad naudojant saulės energiją pradedama naudoti tokie elektros prietaisai kurie sunaudoja kur kas mažiau energijos, nei tarkim standartiniai el-prietaisai. Vietoje to kad skaičiuoti atsiperkamuma prie tų pačių sąnaudų imama, kas realiai naudojama, ir tai būna tikriausiai iki 100kWh per menesi. Nors as asmeniskai nesusiduriau su tais skaiciavimais, tai tik is loginio pamastymo darau isvada, jei as klystu, prasau pataisyti, tu kurie su tuo dirba ir gali aiskiai paaiskinti kaip realiai yra skaiciuojamas tas atsiperkamumas? As asmeniskai jei investuociau i saules elektrine, tai ne del to kad is jos galima butu uzdirbti, bet tam kad buciau nepriklausomas nuo tinklu, taip pat prisideciau prie co2 ir kitu duju ismetimo mazinimo. Tai nera tas atvejis kada galima viska matuoti tiesioginiais pinigais kuriuos galima gauti sau i rankas, bet tuo kiek galima sutaupyti bendrai, jei kiekvienas stogas butu uzdengtas saules elementais, ir kiek butu sumazintas elektros energijos poreikis salies mastu. Tokiu atveju didelies dalies elektros is vis nereiktu is niekur pirkti, uztektu ir savu elektriniu.
immortallt 2018-07-27 00:19
Kad būtum nepriklausomas nuo tinklų, dar reikės akumo. O tada jau nebeapsimokės, nes vis tiek žiemą liksi priklausomas. Elektros poreikis nesumažėja, sumažėja importo poreikis.
S.J 2018-07-27 00:26
Elektros gamybai nereikalinga tiesiogine saules sviesa, ziema taip pat bus gaminama energija, tik jos kiekis bus mazesnis. Dar karta kyla klausimas kaip apibreziama savoka "apsimoka". As asmensikai instaliuociau saules elementus ne del to kad man tai apsimokes ar neapsimokes tiesiogine prasme. Problema tame, kad masinis saules elementu naudojimas individualiuose namuose, tai didziulis galvos skausmas dideliu elektriniu savininkams, nes jie negali negaminti elektros, o ja reikia kazkur padeti, kitu atveju atsiranda pertekline energija tinkluose, kuria reikia kazkur sunaudoti, tai ne vanduo, kur gali supilti i cisterna ir laikyti. O jei didele zmoniu dalis prades tiekti i tinklus pasaugojimui? Cia daugiau ar maziau yra bandymas sukelti vienokiu ar kitokiu abejoniu zmoniu galvose, tam kad nekiltu dideliu problemu tiems kurie uzdirba pinigus is elektros gamybos.
S.J 2018-07-27 00:32
https://www.youtube.com/watch?v=FdblPdNldz4
AP0323 2018-07-27 08:31
Iš patirties - tėvas pasidarė elektrinę 10kW ir su subsidija paskaičiavus - atsipirkimas 9-10 metų su elektros pasaugojimu, neįvertinant infliacijos ir galimo elektros brangimo. Pasaugojimas 20 eurų / 1 kW = 200 eurų per metus moki už elektrą. Tokio galingumo reikėjo, nes yra geoterminis.
immortallt 2018-07-27 10:09
SJ, nu nemaišyk skirtingų dalykų - apsimoka ar ne - finansinis sprendimas. Sprendimą gali priimti dėl kitų priežasčių, bet ne su apsimokėjimu bus susiję. Apie dideles elektrines Lietuvoje galime pamiršti. Pas mus importas siekia 70%. Žiemą nepasigaminsi pakankamai elektros iš fotovoltonikos, jei ten nuolat gyveni, kad būt atsijungus nuo tinklo.
tomas300 2018-07-27 11:42
Idomus video, patiko. Bet čia labiau tik dėl fakto kad įmanoma taip gyvent. O realiai taip gyvent reikia būt labai pakančiu. Pats gale pasakė kad didelės problemos nemato... reiškia ne kažin kas. Visi prietaisai veikia per lėtai arba per silpnai nei esam pratę, plius kiek visko kraut, man jau pora telefonų jei vienu metu reikia pakraut erzina. Ypač nekenčiu lavoninės apšvietimo. Įjungus šviesas namie turi būt šviesu kad net dantis skaudėt, tam net ir su ledais reikia nemažai amperų, ką jau kalbėt apie ledų kainą kai jų reikia daug. Na bet iš principo kaip projektas labai įdomus, net užsimaniau pats kažką tokio pakonstruot.
Nerijuss1 2019-11-16 19:41
kazkiek padiskutavot, bet gilesnio atsakymo kaip ir nesusidelioju del saules elektrines ant namo stogo. visur daug reklamos ir straipsniu apie 2020 m numatyta parama. tas paramos reklamavimas eletkrinems iki 10 kw savotiskai suintrigavo. O jusu diskusija idomi, gal kas pakomentuos mano klausimus issamiau. Situacija tokia: tevai gyvena priemiestyje nuosavame name, namas senos statybos (stogas siltintas, sienu tarpai uzpildyti), bet kad pavadinti "kiauru" , tai tikrai ne. Tos elektrines visai sudomino. Uzdirbt is elektros jie tikrai neketintu ir tas atsipirkimas visos pagamintos elektros butu su kitokiu poziuriu.klausimas toks: ar bus naudos is 10 kw elektrines senos statybos 150 kvadratu namo sildymui pagal elektros sanaudas? Solitek brangus, bet yra ir kitokiu pasiulymu. Laukiame pasiulymo is https://saulesgraza.lt .puikiai suprantu, kad imones viska apraso ir pateikia super duper graziai, kad tik uzkabintu. toks jau tas pirkimo-pardavimo procesas. kokie yra esminiai dalykai, i kuriuos reiktu atkreipti demesi renkantis iranga, kad nesivadovautii principu pigiausiais-blogiausias, brangiausias- super
Rojus123 2020-01-29 15:07
Ilgai rinkomės rangovą, galvojome saulės elektrinę įsirenginėti patys. Išsinagrinėję pasiūlymus iš patikimiausių ir ilgiausiai dirbančių įmonių tokių kaip solitek, solet, saules graza, ignitis - galiu trumpai apibendrinti.. Įsirengiant pačiam taupoma apie 15%-25%, kas atsipirkimo laiką sumažina apie 2-3 metus, bet rangovai turintys atestatą turės patikrinti ir išrašyti deklaraciją. Tai kainuos papildomai ir nefaktas, kad nesikabinės ir nelieps pataisyti trūkumus, kas papildomai gali kainuoti. Kaina, priklausomai nuo rangovo skiriasi 10-15% (priklauso nuo įrangos pasirinktos), bet visgi standarto kaina visur daugiau mažiau vienoda. Mano galva apsimokiau rinktis europietišką ar lietuvišką produktą, dėl garantinių sąlygų. Jeigu sugenda kiniškas modulis - tiekėjas teisiškai už jį atsako tik 2 metus.. čia ir pasimato LT ar EU gamintojų privalumai. Solet garantiją duoda gamykla, kuri dirba jau virš 9 metų berods, solitek garantiją duoda parduodanti įmonė, ne gamykla, kaip man paaiškino solitek darbuotojas, o saulesgraza siulo gan kokybiskus, bet kiniskus modulius - velgi verta pagalvoti, ar čia reikalinga rizika. Nors tikriausiai su moduliais nieko neatsitiks. All in all, užpildėme paraišką, pagal naują programą 12 kW, tikimės, kad gausime subsidiją saules elektrines už 10 kW t.y 3220 eurus. Pasirinkome https://www.solet.lt/technics kaip saulės elektrinės rangovą, nors ir kaina nebuvo pati mažiausia, bet apsilankius gamykloje, pasikalbėjus su vadybininkais susidarė gan teigiama nuomonė. Sutartį pasirašėme, planuojame įsirengti balandį, jei gausim paramą. Būtinai žemiau parašysiu atsiliepimą, kaip sekėsi. Montuosime ant naujos statybos namo, pietinio stogo. Imone su kuria sudareme sutarti pateike ataskaita, kaip atrodys, kiek gamins ir kada atsipirks. Taigi, jei kyla klausimų dėl elektrinės tiesiog pasikonstultuokite su betkuria iš įmonių, nes tai nekainuoja.. sekmes visiems isirengiant saules elektrines! Jei kuo galesiu padeti - klauskite
HardAxe 2020-01-29 17:16
Nerijau, Rojau kokia galia už kokią kainą išeina jum, jei patys statotės? (kiek kainuoja visas paketas, iš kurio galima susikonstruoti elektrinę pagal jūsų pasirinkimą?) p.s. ar aš čia su robotais kalbu..?