Muskas blefuoja? Naujas Tesla įkūrėjo pažadas sujudino rinką: jei tai tiesa, bus rekordinis istorijoje išpirkimas, jei pamelavo - jau dabar žadami teismai  (17)

Arba verslininkas įvykdys didžiausią istorijoje išpirkimą, arba bus užverstas teismo ieškiniais


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-08-10 Muskas blefuoja? Naujas Tesla įkūrėjo pažadas sujudino rinką: jei tai tiesa, bus rekordinis istorijoje išpirkimas, jei pamelavo - jau dabar žadami teismai  (17)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Norėčiau, kad Tesla būtų privati. Viešumas mažina mūsų efektyvumą“, – sakė Elonas Muskas pernai. O neseniai jispareiškė nutaręs pašalinti kompaniją iš biržos ir išpirkti akcijas po $420 – tai beveik 10% daugiau, nei dabartinė jų kaina. Po tokio pareiškimo biržoje kilo tikras ažiotažas – elektromobilių gamintojo akcijų kainos šovė į viršų.

Tačiau būtent toks rinkos kintamumas Teslos įkūrėjui ir nepatinka. Muskas pavargo nuo viešumo. Jam nepatinka, kai akcijų kainos svyravimai „atitraukia darbuotojus nuo darbo“ (visi darbuotojai – smulkieji akcininkai), o valdžia negali laisvai priimti sprendimų.

Pastaruoju metu automobilių gamintojo akcijų būsena turbulentiška – tam ne pačią mažiausią įtaką daro emocingi Musko įrašai socialiniuose tinkluose, bet labiausiai kotiruotės atkartoja netolygią pačios kompanijos vystymosi dinamiką. Tačiau visa ankstesnė dinamika – štilis, palyginus su audra, kilusia po tvito apie Tesla akcijų išpirkimo su dosnia premija planus.

Prieš Musko tvitą laikraštyje Financial Times pasirodėpublikacija apie tai, kad suverenus Saudo Arabijos fondas šiais metais nupirko nuo 3% iki 5% Tesla akcijų už, atitinkamai $1,7–2,9 mlrd. Netrukus Muskas paskelbė, kad nori patraukti kompaniją iš biržos, įkainodamas akcijas $420 (šiuo atveju kapitalizacija būtų $82 mlrd., dabar gi ji yra $62 mlrd). Nors 2013 metais JAV Vertybinių popierių ir biržų komisija leido kompanijoms savo planus skelbti socialiniuose tinkluose, verslininko planus rimtai įvertino ne visi investuotojai. Muskas mėgsta pajuokauti Twitteryje. Be to, glumina pasirinkta suma: 420 (tariama kaip „keturi dvidešimt“) – žargoniškas marihuanos rūkymo pavadinimas.

Ir visgi kotiruotės išaugo – 7%.

Paskui Tesla vadovas rašė, kad savo paketo neparduos (milijardierius tebėra stambiausias akcininkas, jam priklauso 20%) ir užtikrinimui darsyk pakartojo savo pasiūlymą. Tai ugnin dar šliūkštelėjo žibalo, tad NASDAQ buvo priversta prekybą Tesla akcijomis porai valandų pristabdyti. Biržos uždarymo momentu jos iš viso pabrango 11%, padidindamos Musko kapitalą $1,4 mlrd. Neblogai. Tačiau klausimas, kas bus toliau, tebelieka atviras.

Jei Muskui savo planą įgyvendinti pavyks, operacija taps didžiausiu istorijoje išpirkimu. Ankstesnis rekordas priklauso JAV energetikos kompanijai TXU, savo akcijų išpirkimui 2007 metais išleidusiai $48 mlrd. (Tesla turės sukrapštyti $66 mlrd., neskaičiuojant Musko paketo išpirkimo).

O ką, jei sumanymas nepavyks? Norint išvesti kompaniją iš biržos, reikia gauti 51% akcininkų sutikimą – maždaug tiek sudaro paties Musko paketas kartu su rizikos kapitalo fondų (T. Rowe Price Associates, Fidelity Investments, Ballie Gifford, Vanguard Group) dalimi. Tačiau, nors Muskas pareiškė apie neva užsitikrintą direktorių tarybos paramą, ji kol kas tik pažadėjo įkūrėjo pasiūlymą nuodugniai išnagrinėti.

Labiausiai Wall Streeto analitikus jaudina vienas klausimas: iš kur, tiesą sakant, pinigai? Nuostolingai kompanijai su nepastoviu pinigų srautu nebus lengva gauti kelių dešimčių milijardų dolerių kreditą. Muskas užtikrino, kad finansavimo klausimas išspręstas. Tačiau paaiškėjo, kad Bloomberg apklausti labiausiai tikėtini derybų dalyviai – bankai ir fondai, apie būsimą sandėrį nieko nežino.

Pajutę kraujo kvapą, juristai perspėja Tesla apie neišvengiamą teisinį persekiojimą, jei verslininko ketinimai neatitiks darbų. Potencialių ieškovų, pardavusių akcijas prieš Musko tvitą, advokatai tikriausiai pareikalaus vidinių kompanijos dokumentų, kad išsiaiškintų, ar automobilių gamintojo vadovas išties susitarė dėl išpirkimo finansavimo. Jei Muskas blefuoja – jo kompaniją apkaltins rinkos manipuliavimu.



republic.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(31)
(7)
(24)

Komentarai (17)