„Tesla“ pranešė, kad ieško antro generalinio direktoriaus: kas nutiko su Elonu Musku ir kodėl kalbėdamas apie tai jis nesuvaldė ašarų  (14)

Elonas Muskas – „Tesla“ įmonės įkūrėjas ir jos generalinis direktorius garsėja kaip entuziastinga asmenybė. Neretai iš jo galima išgirsti beprotiškai skambančias idėjas, kaip antai apie skraidančius automobilius. Kadangi „Tesla“ sukūrė tikrai daug įspūdingų automobilių, nesunku patikėti, kad ateityje gali laukti ir tokios naujovės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-08-20 „Tesla“ pranešė, kad ieško antro generalinio direktoriaus: kas nutiko su Elonu Musku ir kodėl kalbėdamas apie tai jis nesuvaldė ašarų  (14)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Deja, amerikiečių elektrinių automobilių ir atsinaujinančios energijos gamintojas „Tesla“ pranešė, kad ieško antro generalinio direktoriaus, su kuriuo E. Muskas galėtų pasidalinti darbo krūviu, nes pervargo.

Pervargimas yra rimta liga, dėl jos prieš metus kanadiečių pop muzikos atlikėjas Justinas Bieberis buvo priverstas atšaukti likusius pasaulinio turo pasirodymus. Taip pat ir lietuviams gerai žinoma dainininkė Džordana Butkutė 2010 m. turėjo nutraukti koncertus dėl išsekimo.

Amerikiečių įmonės įkūrėjas beveik nemiega bei neturėjo nė vienos laisvos atostogų savaitės jau nuo 2001 metų.

„Pastarieji metai mano karjeroje buvo patys sunkiausi ir skausmingiausi“, – pasakojo E. Muskas.

„The New York Times“ interviu metu vienos iš garsiausių įmonių direktorius apie savo darbą ir pervargimą kalbėjo tiek besijuokdamas, tiek su ašaromis akyse. Jis dirba nesuvokiamai daug – net 120 valandų per savaitę. Nepamirškite, kad savaitėje yra 168 valandos. Jis atrodo apsėstas savo darbu, tačiau dėl to labiausiai nukentėjo sveikata.

E. Muskas tvirtino, kad nuo 2001 m., kai jis buvo paguldytas į ligoninę dėl maliarijos, daugiau neturėjo nė vienos laisvos savaitės.

„Buvo atvejų, kai iš gamyklos neišeidavau 3-4 dienas. Žinoma, dėl to negalėdavau pamatyti nei savo vaikų, nei draugų“, – dalijosi išgyvenimais „Tesla“ įkūrėjas.

Po šio sakinio stojo tyla, panašu, kad E. Muską užvaldė stiprios emocijos. Birželio 28 d. jam sukako 47-eri metai. Tą dieną darbe jis praleido visą parą.

„Visą naktį vienas, jokių draugų, nieko. Aš nuolat galvoju apie tuos pralėkusius 17 metų be jokio laisvo laiko“, – sunkiai rinko žodžius vyras. Per tuos metus E. Muskas buvo triskart susituokęs, jam gimė dvyniai ir trynukai, tačiau tragiškiausias išgyvenimas buvo naujagimio sūnaus netekimas.

Kai vyras nedirba, norėdamas geriau išsimiegoti išgeria „Ambien“ tabletę, nervų sistemą veikiančių vaistų. Jis kaltina investuotojus, kurie mano, jog „Tesla“ akcijos praras vertę. Pasak E. Musko būtent toks spaudimas, tai jam sukėlė daugiausia streso. Direktorius pridūrė, kad nesiruošia trauktis ir atsisakyti darbų, tačiau ieško antro generalinio direktoriaus, su kuriuo galėtų dalintis darbo krūviu.

Darboholizmas yra kaip analgetikas nuo skausmo

Specialistų teigimu, darboholizmas yra kaip analgetikas nuo skausmo. Jeigu žmogus praranda antrąją pusę, jaučiama netektis, sielvartas, jis į sukrėtimą atsako darbu, nes tikisi, kad tai padės viską užmiršti. Vis dėlto tai užsitęsia daugybę metų, o pasekmė yra pervargimas, išsekimas.

Primename, kuo gi pervargimas skiriasi nuo paprasto nuovargio. Pervargęs žmogus „iškrenta“ iš biologinio ritmo: nebegali atsipalaiduoti, sutrinka jo miegas, net nedirbant jaučiama nuolatinė įtampa. Mintys tarsi įklimpsta ir jų nebegalime atplėšti nuo to, ką darėme. Netrunkame pajusti fizinius pervargimo simptomus: dėmesio stoką, nuotaikos bangavimus, astenizaciją, „šokinėjantį“ spaudimą, galvos skausmus, silpnėjančią imuninę sistemą.

Iki tam tikros ribos pervargimo gali nerodyti jokie medicininiai tyrimai, tačiau jei apie tai, ką veikiate, nebegalite negalvoti ir tai jus vargina, jaučiate anksčiau paminėtus simptomus – labai tikėtina, kad pervargote.

Pervargimas grėsmingas tuo, kad žmogus atsiduria uždarame rate irr kuo labiau ratas įsisuka, tuo sunkiau mums spėti kartu su juo – atsiriboti nuo varginančių minčių, nuo veiklos. Žmogus nebeturi laiko sau, be to, ir tas veiklai atiduodamas laikas tampa neproduktyvus, nebeduoda ankstesnių rezultatų. Emocionaliai ir fiziškai pavargęs žmogus skleidžia šią nuotaiką aplink save ir tai neigiamai veikia kolegas ir artimuosius.

Išgydyti pervargimą galima tik poilsiu, tik laiku, kuris bus skirtas išskirtinai tam žmogui. Geriau pasijusti leistų ir teisingai sudėliotas dienos režimas, kur būtų aišku, kada laikas veiklai, kada – poilsiui. Jei pervargstama nuo darbo, būtina sumažint krūvį. Ne, nebūtina mesti darbo. Užtektų gerai pailsėti, o vėliau aiškiai struktūruoti laiką, kad darbui skirtos valandos būtų išnaudojamos produktyviai.

Kaip nustatyti, ar esate pervargęs:

1. Įvertinkite, kaip greitai užmiegate, kiek laiko miegate, ar atsikeliate pailsėjęs. Jei atsigulęs vartotės kelias valandas, miegas trūkčiojantis, o ryte nėra jėgų – tikėtina, kad esate pervargęs.

2. Jei nuo pietų jaučiate įtampą, kuri trukdo dirbti produktyviai, – reikia poilsio.

3. Būdingi pervargimo požymiai: silpnumas, fizinis ir psichinis nuovargis, įtampa, nerimas, nuotaikų kaita, verksmingumas, emocinis labilumas, vegetacinės sistemos sutrikimas, padidintas prakaitavimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(32)
(7)
(25)

Komentarai (14)