Ar įmanoma automobiliui važiuoti deginant degtinę ar kitus alkoholinius gėrimus? Juk jau yra etanoliu varomu automobilių  (11)

Degalinėse šalia įprastų degalų rūšių puikuojasi ir E85. Tai - etanolio kuras, o etanolis yra alkoholis. Ar E85 kurui pritaikytas automobilis važiuos, jei jo baką užpildysime, pavyzdžiui, degtine? Ar apskritai yra tokių automobilių, kurie galėtų būti varomi alkoholiniais gėrimais?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Etanolis, dar žinomas kaip etilo alkoholis, yra neblogi degalai automobiliui. Jie itin plačiai naudojami tuose šalyse, kur etanolio pramonė yra labai stipri. Pavyzdžiui, Brazilijoje dauguma automobilių degina būtent E85 kurą. Aišku, jie turi būti specialiai tam pritaikyti - etanolio nemėgsta kai kurios guminės variklio dalys, o jis pats turi mažiau energijos nei benzinas. Tiesa, E85 nėra tik etanolis - šiuose degaluose etanolis sudaro 85 %, o likusią dalį - benzinas ir priedais.

Ir čia prieiname prie alkoholinių gėrimų. Jie turi vieną labai didelę problemą - juose yra daug vandens, o alkoholis sudaro tik nežymią dalį. Vanduo variklyje - labai prasta mintis, nes jo neįmanoma suspausti, jis nėra geras lubrikantas. Galų gale, alkoholiniuose gėrimuose ir taip mažai degių medžiagų - jie tiesiog netiktų. Nebent būtų dosniai atskiesti benzinu.

Galite pamatyti panašų bandymą šiame vaizdo įraše nuo 8-os minutės

Taigi, net jei kaip nors priverstumėte vidaus degimo variklį dirbti su alkoholiniais gėrimais, tai ilgai netruktų - variklis labai greitai sugestų, visiškai neturėtų galios. Na, nebent tas vidaus degimo variklis yra reaktyvinis - dujų turbininis motoras.

1963-1964 metais gamintas „Chrysler Turbine Car“ automobilis turėjo būtent tokį variklį. Tai buvo didelis technologinis pasiekimas, net jei ir labai nepraktiškas automobilis. Labai brangūs prototipai buvo patikėti keliems susidomėjusiems pirkėjams, tačiau vėliau „Chrysler“ nusprendė projekto nebetęsti. Visgi, kol jis vyko, pavyko pasiekti įdomių dalykų.

A-831 variklis, naudotas „Chrysler Turbine Car“ automobilyje galėjo deginti dyzeliną, benziną, žibalą, aviacinį kurą - iš esmės viską, kas dega. Skirtumas buvo tik toks, kad priklausomai nuo degalų skyrėsi automobilio galia - ne visi degalai savyje turi tiek pat energijos. Meksikos prezidentas Adolfas Lópezas Mateosas vieną tokį automobilį užpildė tekila, kai „Chrysler“ patvirtino, kad tai yra įmanoma ir niekam nepakenks. Ir automobilis linksmai sau važiavo. Šis automobilis taip pat buvo išbandytas su kvepalais, žemės riešutų ir sojų aliejais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(2)
(17)

Komentarai (11)