Mažai kam žinoma istorija, kaip juodosios skylės padėjo atsirasti WiFi internetui  ()

Australai yra išradę ne vieną įdomų dalyką. Tačiau nuo šiol visada prisminkite šią tolimą šalį, kai naudositės bevieliu interneto ryšiu WiFi. Mat Australijoje buvo išrastas WiFi ir tai nutiko gan neįprastomis aplinkybėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australų fizikas ir inžinierius Johnas O‘Sullivanas, įkvėptas Stepheno Hawkingo teorijos apie išgaruojančias ir dėl to skleidžiančias radijo bangas juodąsias skyles, nusprendė patikrinti šią teoriją pats. Jis išsiaiškino, kad šiuos gan silpnus signalus labai sunku atskirti nuo garsesnių foninių radijo garsų, sklindančių Visatoje.

Signalai, kuriuos J. O‘Sullivanas mėgino ištirti, buvo nukeliavę pernelyg toli, todėl silpni bei sudrumsti dulkių ir dujų, pro kurias jie keliavo skriedami kosmosu. Jų bangos forma pasikeitė iš aštrios į buką. Dėl šių priežasčių J. O‘Sullivanas ir jo kolegos išrado prietaisą, kuris padėtų izoliuoti šias „atšipusias“ bangas.

Deja, bet ieškotų bangų mokslininkai taip ir nerado. Laimei, sukurtą aparatą, kuriuo norėta izoliuoti radijo bangas, jie pritaikė kitam tikslui.

1992 metais J O‘Sullivanas buvo Sandraugos mokslinių ir pramonės tyrimų organizacijoje, kur buvo įpareigotas surasti būdą, kaip kompiuteriai galėtų komunikuoti be laidų. Kitaip sakant, jam buvo skirta užduotis sukurti bevielę sistemą. Tada jis prisiminė prietaisą, kurį buvo sukūręs radijo signalams aptikti – kurį jis netrukus perdarė. Juodosios skylės matematika iš sukurto prietaiso buvo panaudota kaip pagrindas Wi-Fi bevieliam internetui.

Jo išradimas Sandraugos mokslinių ir pramonės tyrimų organizacijai uždirbo 1 milijardą dolerių po to, kai jis 1992 metais buvo patentuotas Australijoje, o 1996 metais – ir JAV.

Parengta pagal „National Geographic“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(43)
(2)
(41)

Komentarai ()