Ar žinote, kam skirtas šis agresyviai atrodantis kombainas? Itin galingas, 9 litrų 6 cilindrų variklis, keli rotoriniai pjautuvai ir specifinis darbas su didžiausią derlių visame pasaulyje duodančiu kultūriniu augalu (Video)  ()

Žemės ūkis yra tuo įdomus, kad visame pasaulyje auginamos skirtingos kultūros. Lietuva yra vidutinio/šalto klimato šalis, todėl mes ne visada esame susipažinę su šiltuose kraštuose auginamomis kultūromis ir naudojama technika. Štai vienas iš pavyzdžių – ar vien pažvelgę galėtumėte pasakyti, kam naudojama ši žemės ūkio mašina? Kokiuose laukuose ji dirba? Paspėliokite, o atsakymą rasite po nuotrauka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų tai yra cukranendrių kombainas. Cukranendrės auga šiltuose kraštuose didžiulėse plantacijose. Jos dažnai naudojamos ne tik cukraus, bet ir etanolio gamyboje. Cukranendrė iš tiesų yra žolė, kurios aukštis siekia 2-6 metrus, priklausomai nuo veislės. Pramonę domina tik kietas stiebas, kuris yra praturtintas sacharoze, kurią galima panaudoti cukraus gamyboje.

Cukranendrė mums yra praktiškai nepažintas augalas, tačiau pasaulyje tai yra didžiausią derlių duodantis kultūrinis augalas – vien 2016 metais visame pasaulyje surinkta 1,9 milijardai tonų šio augalo stiebų. Cukranendrės daugiausiai auginamos pietų valstybėse, nes joms reikia šilto ir drėgno klimato. Maždaug 80 % pasaulio cukraus yra pagaminama būtent iš cukranendrių. Daugiausiai cukranendrių, maždaug 40 % viso pasaulio derliaus, užaugina Brazilija – būtent ten šis kombainas ir buvo nufotografuotas. Ten cukranendrės auginamos ne tik cukrui, bet ir etanolio kurui gaminti, kuris Brazilijoje yra nepaprastai populiarus.

Cukranendrių kombaino darbas yra gana sudėtingas. Cukranendrės yra pakankamai kietos, jos auga šalia viena kitos ir turi ilgus lapus, kurie susipina tarpusavyje. Dar blogai ir tai, kad vos nupjauta cukranendrė po truputį ima prarasti sacharozę – ji ima tekėti per nupjauto stiebo galus, todėl su šiais augalais reikia elgtis atsargiai, tačiau tuo pačiu reikia dirbti greitai.

Cukranendrių kombaino darbas video siužete:

Priekyje matomi smailėjantys įrenginiai sukasi ir padeda pakankamai švelniai atskirti susipynusias cukranendres. Dalis jų iš karto yra nukreipiamos į kombaino vidurį, kur yra toliau apdorojamos. Viršuje matoma diskinių pjūklų pora – jie nupjauna nevertinga cukranendrių viršūnę, kurią vis tiek sudaro tik lapai. Į kombaino vidų patekusios cukranendrės yra supjaustomos, atskiriami jų labai. Į vienodo ilgio lazdeles supjaustyti cukranendrių stiebai keliauja tiesiai į traktorių – priešingai nei kai įprasti kombainai, šios mašinos derliaus savyje nekaupia. O lapai yra susmulkinami ir paskleidžiami ant lauko.

Cukranendrių kombainai yra gani sunkūs dėl savo kreiptuvų, konvejerių ir peilių, todėl dažnai naudojami vikšrai, kurie sumažina spaudimą į žemę. Visiems šiems įtaisams reikia ir daug galios. Pavyzdžiui, John Deere cukranendrių kombainas yra varomas 9 litrų 6 cilindrų varikliu. Vairuotojas sėdi aukštai, kad galėtų tiksliai valdyti kombainą ir įsitikinti, kad nieko nepraleidžia, tačiau darbui vis tiek trukdo aukštų cukranendrių lapai – viršutinis pjautuvas bent šiek tiek padeda.

Nupjautos cukranendrės greitai iškeliauja į perdirbimo gamyklas, kur nuplaunamos ir sumalamos. Tuomet iš jų išskiriamos cukraus gamyboje naudojamos sultys. Rafinuojant cukrų, gaunami ir šalutiniai produktai, tokie kaip melasa ir minkštimas. Šis produktas dažnai naudojamas popieriui gaminti ar tiesiog deginamas kaip kuras, ar pūdomas kaip trąšos.

Cukranendrių kombainai labai efektyvūs, bet jie turi ir kitą privalumą. Jie taip švariai nurenka cukranendrių laukus ir juos patręšia, kad nuostoliai, patiriami dėl stiebų pažeidimų, yra nebesvarbūs. Rankomis renkant cukranendres lauką pirmiau tenka padegti, kad būtų pašalinti lapai, o tai, žinoma, yra labai žalinga gamtai ir pavojinga žmonėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Nodum.lt
Nodum.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()