10 faktų apie traktorius, kurių galbūt nežinojote: kaip atrodė patys pirmieji mechaniniai arkliai, kuo skiriasi Rytų ir Vakarų T25, Lamborghini keistuolis ir kodėl purkštuvai tokie aukšti (Video)  ()

Nors ir ne visi esame prie žemės ūkio, galime įvertinti gerą mašiną. Štai traktoriai yra galingi žemdirbių įrankiai, kurių gamyboje šiais laikais pritaikomos įspūdingos technologijos. Traktoriai svariai prisideda prie maisto, kurį patogiai perkame miestų prekybos centrų parduotuvėse, užauginimo, todėl verta apie juos sužinoti šį tą naujo. Šiame straipsnyje pateikiame 10 įdomių faktų apie traktorius, kurių galbūt nežinojote.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmieji traktoriai buvo varomi garo varikliais

Tikriausiai nenustebsite sužinoję, kad traktoriai pasirodė 19-ojo amžiaus pirmoje pusėje. Tuomet tai buvo labiau jau mobilūs garo varikliai, kuriuos reikėjo arkliais pertempti iš vienos vietos į kitą. Jie galėjo sukti įvairią įrangą, tačiau laukuose iš jų buvo mažai naudos. Pirmas savaeigis traktorius dienos šviesą išvydo 1859 metais, o pirmasis benzininis – 1892-aisiais.

Traktoriai lėtai keitė arklius

Traktoriai, kaip ir pirmieji automobiliai, buvo labai brangūs, sunkiai įperkami mažesniems ūkininkams.  Jiems nepadėjo ir tai, kad žmonės jais nepasitikėjo – neturėdami mechanikos žinių, jie manė, kad traktoriui sugedus jie liks be pagrindinio įrankio. Todėl traktoriai kelią skynėsi pamažu ir jiems reikėjo tiesiogiai pakeisti arklius. Tam buvo pasitelkti ir vienos ašies traktoriai, kurie buvo savotiškai kinkomi į arkliams skirtus vežimus ir kitus padargus bei valdomi vadelėmis.

T-25?

Jei kas nors paminės T-25 traktorių, tai kaime užaugęs žmogus greičiausiai žinos, apie ką kalbama. Tai – gana mažas smulkesniems žemės ūko darbams skirtas traktorius, nuo 1966 metų gamintas Sovietų Sąjungoje. Tačiau jei T25 traktorių paminėsite kur nors toliau į vakarus, žmonės pagalvos apie Volvo T25, gamintą 1952-1959 metais. Abu šie traktoriai yra maži, bet nelabai panašūs. Vardas yra panašus todėl, kas jis yra labai paprastas – T reiškia traktorius, o 25 – galią sovietinio traktoriaus atveju arba Volvo modelio numerį.

Dvi vairavimo technologijos, vikšrai ir Ferrari logotipas

Žemės ūkio technikos rinkoje galima rasti ir Ferrari, ir Lamborghini vardų. Net jei ryšių su automobilių kompanijomis nebeliko, šie traktoriai vilioja ir kokybe. Vienas įdomiausių Ferrari traktorių yra Sky Jump V95 Dualsteer – 67 kW ir 420 Nm išvystantis pusiau vikšrinis traktorius su labai keista vairavimo technologija. Šis traktorius lankstosi pusiau, tačiau priekiniai ratai taip pat sukiojasi į šalis. Jo paskirtis – nelygūs laukai, kuriuose reikia pridėtinio sukibimo ir mažo slėgio žemę.

Švediški EPA traktoriai

EPA – tai pigių prekių parduotuvės Švedijoje, kurių pavadinimas dažnai asocijuotas su prasta kokybe. Antrojo pasaulinio karo metu šalyje trūko traktorių, todėl buvo perdaromi seni automobiliai. Buvo nupjaunama galinė kėbulo dalis, dažnai – ir stogas, sumontuojamos dvi transmisijos, kad mašina galėtų patraukti daugiau.

Karui pasibaigus EPA traktoriai ir toliau buvo naudojami, bet vis dažniau kaip automobiliai, nes jiems nereikėjo vairuotojo pažymėjimo. EPA traktoriais galėjo važinėti visi sulaukę 16 metų. Galiausiai tokie perdaryti automobiliai buvo uždrausti, kas sukėlė nemažą protestų bangą – kai kurie netgi teigė, kad jiems EPA traktoriai yra geresni už automobilius ar gamyklinius traktorius.

Traktorių varžybos – galingiausias sportas pasaulyje

JAV, Australijoje, kai kuriose Europos šalyse ir Brazilijoje traktorių varžybos yra gana populiarus sportas. Šių lenktynių metu stipriai modifikuoti traktoriai turi kiek įmanoma greičiau ir kiek įmanoma toliau patraukti sunkią priekabą. Šis sportas laikomas vienu galingiausių pasaulyje, nes po kelis variklius turintys traktoriai išvysto ir 10 tūkstančių ir daugiau arklio galių.

Savaeigiai purkštuvai yra labai aukšti

Ar kada matėte tokį savaeigį purkštuvą? Tikriausiai pastebėjote du keistus dalykus. Visu pirma, jie tarsi stovi ant kojų – tarp ratų nematyti tiesioginės ašies. Tai pasiekti leidžia portalinės ašys su krumpliaračių mechanizmu arba kiti techniniai sprendimai. Antra, šie traktoriai turi įspūdingą prošvaistą – kam jiems ji? Ogi tam, kad jie purkšdami laukus per daug nenuniokotų aukštų javų ar kukurūzų.

Trigubi ratai

Jei neužsiimate žemės ūkiu, tikėtina, kad nesate matę nieko panašaus. Kodėl apačioje nuotraukoje matomas traktorius turi 12 ratų ant vos dviejų ašių? Tam, kad jo svoris būtų pasiskirstęs didesniame plote ir žemė būtų suminama mažiau, o ir sukibimas būtų geresnis. Šis traktorius paskui save vienu metu traukia kultivatorių, sėjimo mašiną ir tręštuvą su trąšų cisternomis.

Autonominiai traktoriai – jau realybė

Nors darbas su šiuolaikiniais traktoriais nėra toks sunkus kaip su senesnėmis žemės ūkio mašinomis, jis vis tiek gali varginti. Tačiau šiuolaikinės technologijos leidžia traktoriams nudribti kai kuriuos darbus patiems. Šiuo metu autonominių traktorių rinkoje lyderiauja Autonomous Tractor Corporation, Fendt, Case IH ir John Deere.

Elektriniai traktoriai

Nors autonominės funkcijos greitai skverbiasi į ūkius, elektriniai traktoriai dar tolima ateitis. Visgi, John Deere mano, kad jie puikiai tiks tiems ūkiams, kurie turi saulės ar vėjo jėgaines. Visgi, tik ateityje, nes prototipas vienu įkrovimu gali nuvažiuoti tik 55 kilometrus.

Kita vertus, traktoriai jau naudoja ekologiškas alternatyvas – Europos ūkiuose veikia biodyzeliną ar dujas deginantys traktoriai, kurie mažiau teršia aplinką nei įprastos mašinos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Nodum.lt
Nodum.lt
(30)
(5)
(25)

Komentarai ()