Ar įmanoma pakartoti „SpaceX“ fenomeną energetikoje? Į termobranduolinę energiją jau investuoja J. Bezosas, B. Gatesas ir R. Bransonas, bet tik ne Elonas Muskas: štai ką jis apie tai sako (Video)  ()

Elonas Muskas su „SpaceX“ visiškai pakeitė žaidimo taisykles, kai pirmą kartą paleido savo daugkartinio panaudojimo raketą. Šis privačios kompanijos žingsnis priartino žmoniją prie įperkamų kosminių kelionių. Dabar panašaus proveržio galime tikėtis ir branduolinės sintezės sektoriuje?

Kaip praneša „Bloomberg“, didžiausi pasaulio technologijų milijardieriai investuoja milžiniškas lėšas, kad sukurtų pirmąjį komercinį branduolinės sintezės reaktorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Branduolinė sintezė yra toks procesas, kai yra sujungiami du atomai ir šio proceso metu išsiskiria milžiniškas kiekis energijos. Tai toks pats procesas, kuris vyksta žvaigždėse, tokiose kaip Saulė.

Žmonija gana ilgą laiką siekia pažaboti šią energiją, tačiau vis dar nesiseka pasiekti, kad proceso metu gautume daugiau energijos nei jos sunaudojome bei užtikrinti, kad pats procesas būtų stabilus. Nors pastarojoje srityje ir pasiektas tam tikras progresas.

Tačiau ši padėtis gali gana kardinaliai pasikeisti, nes į šią energetikos sritį įsitraukia visiems puikiai žinomi technologijų milijardieriai, kaip Jefas Bezosas, Bilas Gatesas, Peteris Thielas ir Ričardas Bransonas. Šie vyrai investuoja į mokslinius tyrimus, skirtus sukurti ekonomiškai efektyvius branduolių sintezės rektorius, tokius kaip „General Fusion Inc.“ ar „TAE Technologies“.

„Tai yra SpaceX atvejis sintezės procese“, - teigė Christoferis Mowrys, Jefo Bezoso finansuojamos ir Vankuveryje (Kanadoje) įsikūrusios „General Fusion Inc.“ direktorius. Tai sakydamas Christoferis turėjo galvoje Eloną Muską ir jo daugkartinio panaudojimo raketą, kuri kardinaliai keičia žaidimo taisykles kosmoso pramonėje. Christoferis yra įsitikinęs, kad „jei rūpiniesi klimato kaita, turi rūpintis viskuo, ne vien tik galutiniu rezultatu. Ir neatrodo, kad vyriausybės skubintųsi dirbti.“

„TAE Technologies“ gana ilgą laiką buvo vienintelė privati kompanija, kuri užsiėmė branduolinės sintezės tyrimais. „Dabar ji turi daugiau kaip 20 rimtų konkurentų, kurių daugelį finansuoja privatus verslas ir būtent dėl to atsirado konkurencija bei spartesnis šios srities vystymąsis lemsiantis ryškius pokyčius branduolių sintezėje“, - teigė Christoferis.

Turbūt pats geriausias progreso atspindys yra visai neseniai Indijoje įvykęs Tarptautinės atominės energetikos agentūros organizuotas branduolinės sintezės forumas. Šio renginio metu buvo atkreiptas dėmesys į rekordinį kiekį paskelbtų recenzuotų aukščiausio lygio mokslinių darbų skaičių – 800. O tai yra 60 % daugiau nei buvo prieš dešimtmetį.

Didžiulis privataus verslo susidomėjimas ir investicijos veda link naujų technologinių laimėjimų, naujų atradimų ir artina žmoniją prie technologiškai ir svarbiausia komerciškai prieinamos branduolinės sintezės.

Tačiau tikėtina, kad arčiausiai šio tikslo yra ITER reaktorius. Timas Luceas, ITER vyriausiasis mokslininkas, džiaugiasi tarptautinėmis pastangomis branduolių sintezę paversti realybe, bet mano, kad tokie užmojai privačiam sektoriui yra pernelyg dideli.

„Šie konkurentų projektai siekia padaryti kažką (sintezės reaktorių) mažesnio dydžio, bet aš nematau fizikos (galimybių), kurios parodytų, jog jiems tai pavyks padaryti“, - teigė Timas. „Tai primena istoriją apie vėžlį ir zuikį, o mes esame vėžlys.“

Ir šiose lenktynėse vėl nereikia pamiršti Elono Musko. Dalyvaudamas radijo laidoje Elonas daugeliui įsiminė dėl surūkytos „suktinukės“ ir geriamo viskio, tačiau „Tesla“ ir „Solar City“ įkūrėjas pasakė ir itin svarbią mintį. Jis teigė, kad geriau šiuos pinigus, kuriuos skiria privatus verslas ir valstybės branduolių sintezei, panaudotų protingiau ir ieškotų kitų būdų, kaip įdarbinti Saulės energiją, o ne ją atkurti.

„Mes turime milžinišką termobranduolinį reaktorių danguje“, - sakė Muskas. „Jis mums pasirodo tiksliai kiekvieną dieną. Jei jūs sugebate pagaminti saulės elementus ir baterijas, kuriose galite saugoti energiją, tokią energiją turėsite 24 valandas per parą.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(50)
(3)
(47)

Komentarai ()