Lietuviškas „kriptoverslas“ pasiekė dugną? Investuotojų skundai ir žurnalistinis tyrimas, kas darosi didžiausioje kriptovaliutų kasykloje  (33)

Ženkliai kritus kriptovaliutų vertei, jų kasimas tampa nuostolingas, už elektrą tenka mokėti daugiau nei gaunama pelno. Kaip tokioje situacijoje sekasi didžiausią kriptovaliutų kasyklą pernai atidariusiam Pauliui Aršauskui? Pasakiškais turtais susigundę investuotojai tikina kurį laiką buvę ignoruoti „verslininko“ ir niekaip neatgaunantys jiems priklausančių kriptovaliutų kasimo kompiuterių. Kiti pasakoja apie mistiškai kaitaliojamas sutarties sąlygas, kai 2 metų įsipareigojimą pakeitė dar neregėtas terminas: „Tol, kol pelninga“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-12-11 Lietuviškas „kriptoverslas“ pasiekė dugną? Investuotojų skundai ir žurnalistinis tyrimas, kas darosi didžiausioje kriptovaliutų kasykloje  (33)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar prieš metus į ekskursiją po kriptovaliutų kasyklą 15min žurnalistą pasikvietęs P. Aršauskas pasakojo siūlantis pirkti vadinamuosius „avilius“ po 3 tūkst. eurų.

„Po 12 mėn. jie gali pasiimti savo aparatūrą arba pratęsti sutartį. Kuo daugiau žmogus perka, tuo sąlygos geresnės. Imame procentą nuo pelno už priežiūrą“, – tuomet pasakojo P. Aršauskas, tačiau konkrečių sąlygų nedetalizavo.

Jis žadėjo, kad investicija atsipirks per 4-12 mėnesių, tačiau su 15min bendravę investuotojai tvirtina praradę tūkstančius.

Tuomet žiniasklaidoje „kriptomilijonieriumi“ pristatinėtas vaikinas netruko parodyti savo tikrojo veido. Šiandien tiek prokuratūra, tiek Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba kapstosi po jo verslus, atliekami du ikiteisminiai tyrimai.

Nepaisant visų negandų, P. Aršauskas toliau demonstruoja prabangų gyvenimą, savo socialiniuose tinkluose jis puikuojasi neva nusipirkęs naują „Porsche“, dalinasi linksmybių nuotraukomis ir siūlo skolintis iš jo pinigų.

„Avilių“ neatiduoda

Vienas su 15min redakcija susisiekęs vyras, paprašęs užtikrinti jo anonimiškumą, pasakojo nusipirkęs 4 vadinamuosius „avilius“, už juos sumokėjęs daugiau nei 10 tūkst. eurų.

Per metus jam buvo iškasta 12 „Ethereum“ kriptovaliutos vienetų. Šiandien tokį kiekį jis galėtų parduoti maždaug už 1000 eurų. Tiesa, dar prieš metus tiek kainavo vos 1 „Ethereum“.

„Vis tikiuosi, kad rinkos kaina kada nors atsigaus ar kažkiek pakils“, – pripažino pašnekovas, tačiau tuomet ėmė dėstyti bendradarbiavimo su P. Aršausku realybę.

Sename baseine įkurtoje „fermoje“ dūzgia tūkstančiai „avilių“, tačiau tik nedidelė dalis priklauso P. Aršauskui ir jo partneriui A. Gužauskui.

„Gal tik 5–10 proc. priklauso jiems. Visa kita – investuotojų nuosavybė“, – užsiminė pašnekovas. Pats P. Aršauskas anksčiau 15min sakė, kad jiems priklauso maždaug trečdalis „avilių“.

Anot pašnekovo, jis norėtų atsiimti savo „avilius“ ir užbaigti bet kokius santykius su P. Aršausku, tačiau nei jis, nei jo verslo partneris Arminas Gužauskas bendrauti nelinkęs.

Su abiem vaikinais rengiant šią publikaciją niekaip nepavyko susisiekti ir 15min žurnalistui, skambučiai buvo ignoruojami arba atmetami. Jei tik gausime progą, papildysime šį straipsnį jų komentaru.

Pašnekovas pasakojo dabar net nežinantis, kas vyksta, ar „aviliai“ šiuo metu kasa kriptovaliutas „į minusą“, ar stovi išjungti. Jei taip tęsis ir toliau, jis planuoja kreiptis į teisėsaugą.

„Norisi informuoti žmones apie eilinį kartą aferizmu kvepiantį P. Aršausko biznio planą“, – paklaustas, kodėl nesikreipia į policiją ar prokuratūrą, sakė jis.

Aršauskui „liko centai“

Tiesa, nors su 15min P. Aršauskas nebuvo linkęs bendrauti, po tylos jis padarė pareiškimą slaptoje feisbuko grupėje.

Anot jo, su savo partneriu A. Gužausku jis kasdien galvoja, kaip protingiau išspręsti susidariusią situaciją.

„Deja, po tokio kritimo ir pas mus pačius yra likę centai, palyginus su praėjusiais metais tuo pačiu metu“, – rašė P. Aršauskas.

Tačiau jis prabilo apie mįslingą investuotoją, kuris išpirktų investuotojų įrangą.

„Jei tikrai nebetikit CRYPTO ir norite trauktis, kas norite parsiduoti komentare parašykit adekvačias kainas, ką norėtumėte gauti už 1 „rigą“ su 6 GPU!

Manau, su šios dienos kainomis ir žinant, jog įranga dirbo apie 1 metus, 1 „rigo“ kaina turėtų būti apie 600-750 eurų“, – rašė P. Aršauskas.

Su 15min bendravęs investuotojas tokį P. Aršausko pareiškimą vertino tik kaip bandymą dar pavilkinti laiką.

„Jis dar aiškina, kad daro kažkokį sąrašą ir rašo FNTT prašymus atiduoti „rigus“. Nors pats buvau pakviestas liudytoju dėl jų FNTT tyrimo. Paklausiau tyrėjos, kaip čia yra, ji atsakė, kad nė vieno „rigo“ jie nestabdo atiduoti ir viską žino, kad visi „rigai“ yra ne „Ramignos“ nuosavybė“, – paaiškino jis.

Slaptoje grupėje – pasipiktinimas

15min gavo progą pasižiūrėti, apie ką kalbama slaptoje grupėje feisbuke, kur susirinkę į P. Aršausko verslą investavę žmonės.

„Kas bandėt jau atsiimti? Aš jau mėnuo laiko, kaip noriu tą padaryti, ir man vis kokias problemas tik dėsto ir išsisukinėja. Tai įdomu, ar čia man vienam, ar visiems taip?“ – patirtimi dalinosi vienas investuotojas ir sulaukė atsakymo, kad kiti tą padaryti bandę žmonės buvo užblokuoti ir ignoruojami.

„Jei kas uždirbo iš tų „rig'ų“, tai tik jie“, – spėjo kitas grupės narys. Tačiau ne visi skubėjo smerkti P. Aršausko. „Manau, jau ne esmė, kas kiek uždirbo, čia tiesiog laimės dalykas. Kas spėjo anksčiau pradėti ir parduoti viską gera kaina. Kada crypto kris, niekas negalėjo pasakyti, bet prognozuoti buvo galima, kad tai nėra amžina. Bet problema su įrangos atsiėmimu čia kyla.“

„Gal grąžinkit arba parduot tą aparatūra reikia, jei dar 1000 eurų nuo „rigo“ gautume, ETH išeitų daugiau nusipirkti nei prikasti per 10 metų“, – pastebėjo dar vienas investuotojas.

Į šią diskusiją įsijungė ir A. Gužauskas, pranešęs, kad planuoja laikinai sustabdyti kasimą. „Turim ir mes sutartis, kurias reikia sustabdyti“, – rašė jis.

Sutartis „kol pelninga“

Su 15min susisiekė ir dar vienas investuotojas, jis nepirko avilių, tačiau pasinaudojo kita P. Aršausko siūlyta paslauga ir juos išsinuomojo.

Nors buvo žadėta, kad valiutos bus kasamos dvejus metus, tačiau dar pavasarį, kriptovaliutų vertei pradėjus kristi, sutartis buvo vienašališkai pakeista.

O sutarties terminas turbūt dar nematytas versle. „Tol, kol pelninga“, – toks terminas pakeitė žadėtus dvejus metus kasimo.

„Nuo liepos mėnesio iš viso jie nieko nebekasė“, – pasakojo P. Aršausko pasakomis patikėjęs investuotojas, tačiau pinigus paėmęs „verslininkas“ bendrauti toliau esą nebuvo linkęs ir sutarties sąlygas keitė vienašališkai.

„Su pačiu P. Aršausku net nepavyko susisiekti. O A. Gužauskas sakė, ko jūs čia mane trukdot, ko jūs norit, – pasakojo pašnekovas. – Paklausėm, o tai jūs kasit? Nesulaukėme jokio atsakymo.“

Jis sakė kiek vėliau buvę informuoti, kad sutartis nutraukiama, pinigų neatgaus.

Šis investuotojas tikina jau pasikonsultavęs su teisininkais, pastarieji, susipažinę su sutarties sąlygomis sakė, kad yra visi pagrindai kreiptis į teismą ir bandyti civiline tvarka atgauti prarastas investicijas.

„Vilčiausi, kad atsirastų ir daugiau nukentėjusių, tuomet būtų galima rengti bendrą ieškinį“, – 15min sakė investuotojas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(48)
(5)
(43)

Komentarai (33)