Latviai CES 2019 parodė tikrą stebuklą: studijinio lygio garsas iš telefono ir pigių ausinių  (7)

Sakoma, kad 30 proc. garso įspūdžio sudaro jo įrašo kokybė, 10 proc. perdavimo ypatumai, o dar 60 proc. - atkūrimas. Tikri audiofilai negaili milžiniškų sumų ieškodami aukščiausios kokybės įrašų, naudodami laidus su paauksuotais antgaliais ir naudodami egzotiškų pavadinimų stiprintuvus, kolonėles bei ausines. Bet latvių „Sonarworks“ nuėjo kiek kitu keliu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš esmės galima būtų teigti, kad broliukai Las Vegase, parodoje CES pristatė pigiausią pasaulyje studijinės kokybės garso įrangą, kurią su savimi galima turėti ir kišenėje. 30 tūkst. Muzikos įrašų studijų garsą patobulinę ir su 15 „Grammy“ apdovanotų atlikėjų bendradarbiavę latviai sukūrė ekvalaizerio programinę įrangą „Windows“, „Android“ ir „iOS“ operacinėms sistemoms, kuri gali iš bet kokių ausinių išspausti garso stebuklą – „plokščią“ studijinio garso profilį, kuriame nėra perlenkta lazda nei su aukštais, nei su žemais dažniais.

Na, tiksliau kol kas – dar ne iš bet kokių. Šiuo metu „SonarWorks“ giriasi, kad yra sudaryti 278 ausinių garsiniai profiliai ir sukurti specialiai joms skirti ekvalaizerio nustatymai. Daugiausiai dėmesio šio įmonės inžinieriai skyrė kokybiško garso mėgėjams gerai žinomų gamintojų produktams – AKG, „Beyerdynamics“, „Sennheiser“. Bet yra ir populiariausių modelių: „Apple“ („EarPods“ bei „AirPods“), „Beats“, „Sony“, „Philips“ ir kitų. Be to, jeigu „palaikomų“ ausinių sąrašo nerandate to, ką naudojate patys, galite rašyti prašymą įmonei – galbūt į šį prašymą bus atsižvelgta.

Atsisiuntus „SonarWorks TrueFi“ programą iš sąrašo turėsite pasirinkti savo ausines, nurodyti lytį ir amžių (taip, tai taip pat lemia, kokių dažnių garsus girdime geriau). Ir viskas. Mėgaukitės tokiu garsu kokį jums norėjo pasiūlyti muzikos kūrėjai. Deja, kol kas tik „Spotify“ aplinkoje. O kad suprastumėte, už ką mokate (bendra „TrueFi“ licencija „Windows“ ir mobiliosioms operacinėms sistemoms kainuoja 80 JAV dolerių), kartkartėmis paspauskite oranžinį „TrueFi“ mygtuką „Enable/Disable“. Skirtumą turėtumėte pajusti netrukus. Bijančius išleisti tokią nemenką sumą už programą telieka rekomenduoti atsisiųsti bandomąją „TrueFi“ versiją kompiuteriams – ji veiks 10 dienų ir tikrai leis suprasti, kaip klausytis muzikos yra smagiau.

Programėlės kūrėjai garantuoja, kad radę savo ausines sąraše girdėsite tokį garsą, kuris nuo studijinio skirsis ne daugiau nei 3 decibelais. Bet jeigu jūsų ausys yra itin jautrios, tie patys latviai siūlo įsigyti jų studijoje individualiai sukalibruotas aukštos kokybės ausines (pagamintas „Beyerdynamics“, „Sennheiser“, „Audio-Technica“ arba „Sony“), kurios kainuos nuo 200 iki 500 JAV dolerių, tačiau su jomis bus įmanoma pasiekti net 0,9 decibelo garso tikslumą.

Įdomu tai, kad besimėgaujant garsu ir stebintis, kokį skirtumą galima pasiekti štai tokiais ekvalaizerio nustatymais, prie „SonarWorks“ stendo priėjo senstelėjęs amerikietis, save vadinantis audiofilu ir turintis kelias dešimtis skirtingų ausinių. Jis negailėjo pagyrimų latviams ir netgi sakė, kad iš nieko vertų „Beats“ ausinių (kuriose pernelyg smarkiai išryškinti aukšti ir žemi dažniai) su šiuo ekvalaizeriu galima išspausti tokią garso kokybę, kad jis nebesiskiria nuo pačių geriausių jo turimų „Sennheiser“ ausinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Vaidas Neverauskas
(36)
(4)
(32)

Komentarai (7)