Tyrėjai tik ką sukūrė 3D spausdinimo procesą, kuris yra 100 kartų greitesnis nei įprastai – jau rengiamasi patentuoti technologiją ir įkurti įmonę (Video)  (11)

3D spausdinimas yra daugiau nei vien tik smalsumo patenkinimas. Tradiciniai įvairių komponentų gamybos būdai tampa nebrangūs, kai gaminamų detalių skaičius pasiekia šimtus tūkstančių vienetų, tačiau, kai reikia prototipo ir norima pasigaminti vos keletą produktų, 3D spausdintuvas tampa puikiu pasirinkimu. Šie įrenginiai leidžia greitai ir be papildomų išlaidų keisti spausdinamų daiktų dizainą. Tokiais dalykais tradiciniai gamybos būdai negali pasigirti. Tai 3D neturi trūkumų? Vienas yra, tai lėtas jų darbas. Tačiau panašu, kad ir šio trūkumo tuojau neliks.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mičigano universiteto mokslininkai skelbia sukūrę naują procesą, kuris 3D spausdinimo greitį padidiną 100 kartų.

Pats tyrimo pavadinimas skamba maždaug taip: „Dvigubos bangos ilgio fotopolimerizacijos izoliavimas“. Tad jei draugaujate su fizika, detaliai su tyrimo rezultatais galite susipažinti „Science Advances“.

Kalbant paprastai ir suprantamai, naujas metodas veikia kitaip nei įprastuose 3D spausdintuvuose. Pastaruosiuose spausdinimas vyksta dedant plastikines gijas sluoksniais, o naujuoju atveju 3D spausdinimas vyksta specialaus skysčio inde.

Taip galima sukurti sudėtingas bei kompleksines formas iki 100 kartų greičiau, lyginant su įprastais 3D spausdintuvais.

Su įprastais 3D spausdintuvais dideli ir sudėtingi spausdinimo darbai gali užtrukti kelias savaites ir tam netgi prireikti daugybės įrenginių. Tad paspartinti procesą yra itin svarbu.

Pasak chemijos inžinerijos profesoriaus Timothy’io Scott’o ir profesoriaus Mark’o Burns’o, naujasis metodas „kietina skystą dervą [kylančią iš indo], panaudojant dviejų bangų ilgių šviesas, leidžiančias kontroliuoti dervos kietėjimą ir tas sritis, kur ji lieka skysto pavidalo“.

Šis metodas leidžia tyrėjams pagaminti daug sudėtingesnius modelius. Jie gali padaryti 3D konstrukciją vienu kartu, o ne darydami 1D linijas ir 2D skerspjūvių serijas, kaip kad vyksta įprastuose 3D spausdintuvuose.

Mokslininkai pasidalino keliomis naujuoju metodu atspausdintų modelių nuotraukomis, kuriose matyti laivas ir „M“ raidė – Mičigano universiteto logotipas.

Tad, užuot tik kontroliuodama 2D kietėjimo procesą, Mičigano universiteto mokslininkų komanda gali modeliuoti dviejų bangos ilgių šviesą ir taip sukietinti dervą būtent ten, kur jiems reikia. „Tai vienas iš pirmųjų tikrų 3D spausdintuvų“, - sakė Burns’as. „Jūs galite pagaminti gerokai tvirtesnes ir atsparesnes dilimui dalis“, - pridūrė Scott’as.

Ir kas toliau? Mičigano universitetas pateikė tris paraiškas gauti savo naujajai technologijai patentą ir Timothy’s ruošiasi įkurti naują įmonę, kuri naujuosius 3D spausdintuvus pateiktų rinkai.

Tokie 3D spausdintuvai gamyboje praktiškai neturėtų apribojimų ir toks ženklus spausdinimo greitis gerokai pakeistų ne tik mokslinių tyrimų, bet ir pramonės pasaulį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(44)
(2)
(42)

Komentarai (11)