Naujos kartos JAV pėstininkų ginklas bus neįtikėtinai taiklus - technologijos bus pasiskolintos iš tankų  (3)

JAV ginkluotųjų pajėgų vykdoma NGSW(Next Generation Squad Weapons)programa leis sukurti du naujus pėstininkų ginklus - vieną, kuris pakeis M4 karabiną, ir vieną, kuris pakeis M249 lengvąjį kulkosvaidį. Tačiau naujos kartos ginklai nebus tokie paprasti - taiklumą užtikrins iš tankų pasiskolinta technologija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kad naujos kartos šaunamieji ginklai bus prikimšti kompiuterių, jau seniai aišku. Tačiau šios idėjos įgyvendinimas nėra toks paprastas. Pėstininkų ginklai privalo būti ne tik efektyvūs, bet ir patvarūs. Tipinis JAV pėstininkų skyrius susideda iš 8 karių, kurie iš viso turi du M249 kulkosvaidžius ir septynis M4 karabinus. Pirmasis ginklas gaminamas nuo 1984, o M4 yra šiek tiek jaunesnis - gaminamas nuo 1994. Dabar galvojama, kas juos turėtų pakeisti.

Kol kas žinoma tik tiek, kad naujieji ginklai bus 6,8 mm kalibro, naudos naują lengvą amuniciją ir bus sunkiau pastebimi. Pastaroji savybė reiškia, kad naujieji ginklai veiks tyliau ir iš tolo nešvies ryškiais ugnies žybsniais. Tačiau tikriausiai įdomiausia tai, kad naujieji ginklai turės pažangius balistinius kompiuterius, kurie turėtų pagreitinti nusitaikymą ir užtikrinti tikslesnę ugnį.

Kompiuteriai gerina tankų taiklumą dar nuo aštuntojo dešimtmečio. Problema ta, kad vos iššautą sviedinį (ar kulką) ima veikti gravitacija. Tai svarbu turėti omenyje nusitaikant - kuo toliau taikinys, tuo aukščiau turi būti nukreiptas ginklas. Tuomet reikia atkreipti dėmesį į tokius faktorius kaip vėjas, ginklo vamzdžio temperatūra, lauko temperatūra ar net krituliai. Modernūs balistiniai kompiuteriai apskaičiuodami šūvio trajektoriją atkreipia dėmesį ir į ginklo amžių. Kompiuteriai tiesiog pagreitina nusitaikymą ir pagerina šūvio tikslumą.

Naujieji pėstininkų ginklai turės tokius pažangius balistinius kompiuterius, kad jie viską atliks automatiškai ir labai greitai. Jie išmatuos atstumą, vėją, temperatūrą ir kitus faktorius. Tuomet šalme arba taikiklyje įmontuotame ekrane pasirodys informacija (pavyzdžiui, keli taškai), kuri padės nusitaikyti ir paleisti tikslų šūvį. Kariai galės ginklus nukreipti ir už kampo, jei balistinis kompiuteris bus sujungtas su ekranu šalme.

Kompiuteriai kompiuteriais, bet pats ginklas privalo būti labai tvirtas. Teigiama, kad elektroninė ginklo dalis bus sumontuota tvirtame korpuse, kuris galės ištverti ir sudėtingiausias aplinkos sąlygas. Tačiau svarbu ir tai, kad ginklai išliktų lengvi ir gerai subalansuoti. Jei pavyks visą tai pasiekti, JAV pėstininkai kito dešimtmečio pradžioje bus dar efektyvesni nei buvo iki šiol.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(46)
(3)
(43)

Komentarai (3)