Japonija ruošiasi Olimpinėms žaidynėms ir pirmasis darbas – įsilaužti į 200 mln. prietaisų  (2)

Japonijos vyriausybė netrukus gali tapti įžymiausia pasaulyje įsilaužėle, tačiau teigiama, kad viskas daroma vardan gero tikslo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša „NHK World-Japan“, Japonijos nacionalinis informacinių ir ryšių technologijų institutas (NICT) pradeda projektą, kuris truks penkerius metus ir jo metu bus stengiamasi padidinti šalies kibernetinį saugumą.

Įdomiausia, kad pasirinktos priemonės yra itin neįprastos.

NICT bandys „nulaužti“ piliečių prietaisus, prijungtus prie interneto, įskaitant maršrutizatorius, internetines kameras ir bet kurį kitą daiktų interneto (IoT) prietaisą.

Ši veikla yra legali ir NICT praėjusių metų lapkritį gavo vyriausybės leidimą „nulaužti“ Japonijos piliečių prietaisus. Vyriausybė nurodo, kad tai padaryti yra būtina, norint tinkamai pasirengti 2020-ųjų Tokijo vasaros olimpinėms ir parolimpinėms žaidynėms bei sustiprinti kibernetinį saugumą.

Pagal dabartinį planą yra numatyta įsilaužti į 200 mln. skirtingų įrenginių.

Specialistai, sėkmingai įsilaužę į prietaisą, apie tai informuos jo savininką ir rekomenduos sustiprinti skaitmeninį saugumą.

NICT tyrėjas Daisuke Inou „NHK World-Japan“ sakė, kad piliečiams nereikėtų nerimauti, kad jų asmeniniai duomenys, pavyzdžiui: nuotraukos ar vaizdo įrašai, pateks į netinkamas rankas. Visa surinkta informacija liks NCIT.

Žinoma, NCIT neturi kažkokių piktų tikslų ir toks masinis įsilaužimas į piliečių įrenginius yra testavimas, kaip piliečiai ir visa šalis yra pasirengę gintis nuo kibernetinių atakų.

Tad jei NCIT projektas bus sėkmingas, tai reikš, kad Japonijos piliečiai turėtų sunerimti, nes jų asmeninė informacija yra lengvai prieinama.

Visgi, „MIT Technology Review“ kelia klausimą: kodėl NICT tiesiog nepaprašo žmonių pasikeisti savo slaptažodžius ir kitaip neinformuoja apie kibernetines grėsmes, o nusprendė įsilaužti į savo piliečių įrenginius ir taip pažeisti piliečių privatumą?

Matyt NICT ir Japonijos vyriausybė nusprendė, kad tokie veiksmai duos didesnės naudos, nei vien tik švietėjiška veikla, bet kaip bus iš tikrųjų – parodys laikas. Bent jau visuomenės susidomėjimą ir diskusijas apie kibernetinį saugumą toks Japonijos sprendimas tikrai padidins.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(39)
(0)
(39)

Komentarai (2)