Moderni dezorientuojanti granata bus kompiuterizuota ir stačiakampė  ()

„Flashbang“ tipo granatos yra sukurtos dezorientavimui. Šviesos blyksnis turi trumpam apakinti priešininkus, o garsas apkurtina. Tokios granatos naudojamos nuo aštuntojo dešimtmečio, todėl atėjo laikas atsinaujinimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Enhanced Diversionary Device“ - tai naujo tipo dezorientuojanti granata, kuri stipriai skiriasi nuo senųjų šio tipo ginklų. Visų pirma, ji atrodo kaip koks išmanusis prietaisas, nes tokia ir yra. Tai - kompiuterizuotas ginklas, įvilktas į stačiakampį korpusą.

„Flashbang“ tipo granatos imtos naudoti praeito amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Jos buvo kuriamos taip, kad primintų kovines granatas, tačiau mirtinų sužeidimų tikimybė būtų kiek įmanoma mažesnė. Tradiciškai tai yra labiau policijos ir specialiųjų antiteroristinių operacijų pajėgų ginklas. Dezorientuojančias granatas teoriškai galima naudoti ir patalpose su civiliais. Pavyzdžiui, lėktuvo salone. Nors granata tikrai paveiktų ir įkaitus, jie atsigautų, o pareigūnai spėtų suimti pagrobėjus.

Na, bent jau tokia yra dezorientuojančių granatų naudojimo teorija. Realybėje jos gali sužeisti, jei nukris šalia žmogaus. Dar daugiau - tie sužeidimai gali būti mirtini, o ir gaisro pavojus yra rimtas. Todėl naujoji amerikiečių kompanijos „Liberty Dynamic“ sukurta dezorientuojanti granata „Enhanced Diversionary Device“ (EDD) naudoja visiškai kitokį sprogimo mechanizmą.

Tradicinės dezorientuojančios granatos veikia labai panašiai kaip ir kovinės. Jų viduje įvyksta sprogimas, kuris ir sukelia tą stiprų šviesos žybsnį ir kurtinantį triukšmą. Tuo tarpu EDD iš pradžių ore paskleidžia aliuminio ir kitų medžiagų mišinio rūką, kurį tada uždega. Kitaip tariant, sprogimas įvyksta atvirame ore, todėl jokių nuolaužų nėra ir negali būti. EDD skleidžia 184 dB triukšmą ir stiprų šviesos žybsnį, tačiau beveik neįmanoma, kad ji padegtų šalia esančius daiktus.

EDD granata apskritai yra saugesnė ir todėl, kad skirtingos degiosios medžiagos jos viduje yra laikomos atskirai. Tikimybė, kad tokia granata sprogs transportuojant yra labai maža. Stačiakampio gretasienio dizainas atrodo neįprastai, tačiau jis turi privalumų. Visų pirma, granatas bus paprasčiau supakuoti į dėžes, jas lengviau nešiotis, o ir numestos tokios granatos niekur nenurieda.

EDD yra kompiuterizuota. Tai reiškia, kad sprogimo laiką valdo kompiuteris, o ne tradicinis detonatorius. Naudotojas gali nustatyti laikmatį, jį suderindamas su užduoties specifika. Pati granata po 60 sekundžių save neutralizuoja, jei sutrinka jos darbas ir ji negali detonuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()