Kas nutiktų, jei 20 milžiniškų mėlynųjų banginių iššoktų iš vandens ir nusileistų ant „Nimitz“ klasės lėktuvnešio denio?  (6)

„Nimitz“ klasės superlėktuvnešiai yra išties dideli. Tačiau mėlynieji banginiai taip pat yra labai dideli. Tai kas nutiktų, jei ant lėktuvnešio denio staiga užšoktų 20 tokių banginių? Ar laivas nuskęstų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vietos 20 banginių čia tikrai pakanka. „Nimitz“ klasės lėktuvnešis yra beveik 333 metrų ilgio ir beveik 77 metrų pločio. Tuo tarpu didžiausi mėlynieji banginiai yra apie 30 metrų ilgio. Taigi, vietos banginiams tikrai nepritrūktų.

Tačiau, aišku, tikimybė, kad taip nutiktų vis tiek yra maža. Mėlynieji banginiai dažniausiai plaukioja po vieną ir didelių grupių nesudaro. Dar daugiau - jie nešokinėja iš vandens. Didžiausiam pasaulio gyvūnui tai būtų per didelis šuolis. Tačiau įdomumo dėlei įsivaizduokime, kad mėlynieji banginiai nuspręstų tai padaryti, susiburtų į grupę ir pasitreniravę pasiektų tą įspūdingą šuolio aukštį.

Didžiausias užregistruotas mėlynojo banginio svoris - 173 tonos. Taigi, 20 tokių banginių svertų apie 3460 tonų. Tai - įspūdingas rodiklis ir labai didelė apkrova laivui. Kartu banginiai taip pat su savimi atsineštų daug vandens, kuris taip pat nemažai sveria. Tai kas nutiktų?

Jei tuo metu ant denio būtų orlaivių, jie neabejotinai būtų visiškai sutraiškyti ir sunaikinti. Nepasisektų visai ant denio esančiai įrangai ir žmonėms. Priklausomai nuo smūgio jėgos, konstrukcijos paviršius gali būti aplankstytas, o pats laivas gali šiek tiek pasvirti. Tai būtų gerai, nes banginiai nuriedėtų atgal į vandenį. Tačiau pats laivas nenuskęstų.

„Nimitz“ klasės lėktuvnešio vandentalpa - 101 600–106 300 t, todėl tos 3500 tonų didelės žalos nepadarytų. Galbūt tai yra juokingas skaičiavimas ir visiškai neįmanoma situacija (juolab, kad banginiai didžiųjų laivų vengia jau vien dėl jų keliamo triukšmo), tačiau tai dar kartą parodo, kokie milžiniški yra didžiausi lėktuvnešiai. 20 banginių tokiam lėktuvnešiui būtų niekas, net jei jie kažkaip ir iššoktų iš vandens.

(Tai - balandžio 1-osios straipsnis, todėl tema tokia keista, tačiau visi pateikti faktai yra teisingi)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(24)
(0)

Komentarai (6)