Skilo telefono ekranas? Ekspertas pataria, ką daryti – kada keisti visą ekraną, o kada užteks pakeisti tik lietimui jautrų stikliuką  (1)

Telefonas išslydo iš rankų, tėškėsi ant žemės, su siaubu keliate jį ir pamatote tai, ką mažiausiai norėjote pamatyti, – suskilusį ekraną. Tokias nemalonias akimirkas yra išgyvenęs ne vienas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dažnam kyla klausimas, ką daryti: ar teks keisti visą ekraną, o gal užteks pakeisti tik lietimui jautrų stikliuką? Žinoma, pakeisti tik išorinį stiklą bus pigiau, kaina priklauso nuo telefono gamintojo ir modelio. Tačiau kai kuriais atvejais atskirti sudužusį stikliuką nuo ekrano tiesiog neįmanoma. Be to, pakeitę tik stikliuką prarasite gamintojo teikiamą garantiją.

Išmaniuosius telefonus taisančios bendrovės „MTTC“ Technikos skyriaus vadovas Andrius Mieželis atsako į dažniausiai sudužusių telefonų savininkams kylančius klausimus.

– Kas yra lietimui jautrus stiklas, o kas – telefono ekranas?

– Telefono ekraną sudaro šios pagrindinės sudedamosios dalys: vidinis ekranas ir išorinis lietimui jautrus stiklas. Dauguma gamintojų ekrano modelį gamina nenumatydami vidinio ekrano ir išorinio lietimui jautraus stiklo atskyrimo remonto procese – tai yra vientisa detalė.

– Kaip žinoti, kada reikia keisti tik lietimui jautrų stikliuką, o kada reikia keisti visą telefono ekraną?

– Jei suskilęs tik telefono išorinis stiklas ir nesimato jokių spalvotų ar juodų dėmių, juostų ar šešėlių vidiniame ekrane, tikriausiai tai yra tik išorinio lietimui jautraus stiklo skilimas.

Lietimui jautrus stiklas gali būti atskirtas ir pakeistas, tačiau po tokio remonto įrenginys jau neatitinka gamintojo reikalavimų ir jam nebetaikoma gamintojo garantija.

Gamintojų autorizuoti serviso centrai visuomet keičia pilną ekrano modulį, jei gamintojas pagal specifikacijas nenumato atskirų komponentų atskyrimo. Net ir tais atvejai, kai skilęs tik išorinis stiklas. Toks keitimas užtikrina, kad ekranas po remonto pilnai funkcionuos ir atitiks gamintojo keliamus reikalavimus.

– Kiek kainuoja pakeisti telefono stikliuką ir kiek kainuoja pakeisti ekraną?

– Ekrano komplekto keitimo kainos gali labai skirtis priklausomai nuo telefono modelio. Pavyzdžiui, „Samsung Galaxy J3“ ekrano komplekto keitimas kainuoja apie 60 eurų, o „Samsung Galaxy S8“ – apie 200 eurų.

Tik išorinio stiklo keitimo kainos negalime nurodyti, nes tokios paslaugos neteikiame. Tačiau ekrano keitimas kainuos mažiau, jei vidinis LCD ekranas neturi pažeidimų. Pavyzdžiui, pakeisti „Samsung Galaxy S8“ telefono ekrano komplektą, kai vidinis LCD yra be pažeidimų, kainuoja 137 eurus.

– Kuo skiriasi originalūs ekranai bei stikliukai nuo jų kopijų?

– Be abejo, skiriasi jų kokybė. Neoriginalūs lietiminiai ekranai yra gaminami nesilaikant gamintojų nustatytų kokybės parametrų, todėl jų lietiminės savybės dažnai yra prastesnės nei originalios gamintojo detalės. Taip pat gali būti prastesnės atsparumo mechaniniam poveikiui savybės (ekranai gali būti trapesni arba mažiau atsparūs subraižymams). Tad keičiant telefono detales ne pagal gamintojo numatus reikalavimus, gali būti prarandamos gamintojo specifikacijos, pavyzdžiui, atsparumas drėgmei, dulkėms ir pan.

– Dėl kokių problemų kreipiasi daugiau žmonių: dėl dužusio ekrano ar skilusio stikliuko?

– Dažniausiai žmonės kreipiasi dėl skilusio išorinio lietimui jautraus stiklo. Bet kaip minėjau, jei gamintojas numato tik viso modulio keitimą, autorizuoti serviso centrai keičia visą ekraną – tik taip galime garantuoti, kad ekranas veiks kokybiškai ir bus išsaugoma gamintojo garantija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(20)
(-18)

Komentarai (1)