Beveik kurioziška situacija: „Kovinis Rusijos banginis“ nuplaukė pas Norvegijos žvejus ir neketina grįžti iš kur atplaukęs (Video)  ()

Panašu, kad baltasis banginis beluga, dėl kurio elgesio ir ekipuotės norvegų žvejams kilo daug nerimo, namo grįžti nė neketina: jis mėgaujasi gyvenimu ir žmonių dėmesiu ties Norvegijos krantais.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-05-07 Beveik kurioziška situacija: „Kovinis Rusijos banginis“ nuplaukė pas Norvegijos žvejus ir neketina grįžti iš kur atplaukęs (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Formaliai delfinų būriui priskiriama beluga, išlaisvinta iš diržų, ant kurių buvo parašyta, kad tai yra „Sankt Peterburgo laivyno įranga“, panašu, tapo politiniu perbėgėliu, rašo „The Washington Post“.

Norvegijos žvejybos direktorato atstovas Jorgenas Ree Wiigas sakė, kad iš Rusijos atplaukusi beluga yra „pirmas dalykas, kurį ryte pamatau pro patruliavimo laivo langą“.

Hammerfesto miestelyje gyvenantis norvegas sakė, kad banginis per praėjusią savaitę nuplaukė vos 25 jūrmyles (46 kilometrus) ir, panašu, mėgaujasi artumu su žmonėmis – šios rūšies atstovams tai nėra būdinga. Šis iš Rusijos atplaukęs jūrų žinduolis pastarąsias kelias dienas leidžia vietiniams gyventojams jį paglostyti.

Pirmą kartą banginį Norvegijos žvejai pastebėjo praėjusią savaitę. Jie atkreipė dėmesį, kad banginis elgėsi nenatūraliai ir įkyriai plaukiojo prie jų laivų. Taip pat žvejai pastebėjo, kad beluga apjuosta keistais diržais.

Nuo banginio nuimti diržai buvo perduoti Norvegijos policijos specialiajai saugumo agentūrai (PST).

Šios agentūros tyrimo rezultatai nėra viešinami ir tyrimas nekomentuojamas.

Mokslininkai tikina, kad prie diržų galėjo būti tvirtinami ginklai arba vaizdo kameros. Tai paskatino atgaivinti kalbas, kad Rusijos karinis laivynas vėl pradėjo naudoti vandens žinduolius specialiųjų operacijų programose.

Oficialiai Rusijos gynybos ministerija neigia, kad vykdoma vandens žinduolių apmokymo koviniams veiksmams programa, tačiau 2016 metais ta pati ministerija skelbė, kad nori pirkti tris afalinų patinus ir dvi pateles už 24 tūkst. JAV dolerių dydžio sumą.

Toje Europos dalyje niekas per daug nenustebtų, jeigu iš tiesų išaiškėtų, jog perbėgėlė beluga yra nenusisekusio karinio eksperimento rezultatas.

Nuo 2014 metais įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos būta daug kalbų apie milžiniško Kremliaus karinio aparato slaptus veiksmus rytiniuose Europos pakraščiuose: būta kalbų apie nematomus povandeninius laivus, neatpažintus lėktuvus, keistus karių perdislokavimus.

Tiesa, reikia pripažinti, kad Rusija nėra vienintelė valstybė, kuri karinėms reikmėms naudoja jūrų žinduolius: JAV karinis laivynas tai darė dar šeštame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

Anot JAV Karinio laivyno, jų pačių apmokyti delfinai ir jūrų liūtai buvo naudojami jūrinių minų paieškai, objektų pakėlimui nuo vandenyno dugno, žvalgybai. Tačiau puolamosiose operacijose jie naudojami nebuvo.

Norvegijos atstovai, neturintys kovinių jūrų žinduolių mokymų patirties, dabar svarsto, ką daryti su perbėgėle beluga. Viena iš galimybių, anot J.R.Wiigo, būtų pergabenti gyvūną į draustinį ties Islandija – iki jo reikėtų plaukti apie 2000 kilometrų. Tai, anot specialisto, padidintų banginio išgyvenimo tikimybę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()