Daugybė automobilių pultelių vienoje vietoje tiesiog nustojo veikti, tačiau jau paaiškėjo kaltininkas  (4)

Keista mįslė, palietusi daugybę šeimų viename Klivlendo (JAV) rajone jau išspręsta – bet žmonės kelias savaites negalėjo atsirakinti bei užrakinti automobilių naudodamiesi nuotoliniais pulteliais, ar nuotoliniu būdu atsidaryti bei uždaryti garažo durų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antroje balandžio pusėje nedidelio Šiaurinio Olmstedo miestelio (Ohajo valstija) gyventojai ėmė susidurti su netikėta problema: jų nuotoliniai automobiliniai pulteliai ir pulteliai, skirti nuotoliniu būdu atidaryti garažo duris, paprasčiausiai nustojo veikti – arba ėmė veikti tiesiog nenuspėjamai.

Kartais būdavo, kad neveikia tik viena pultelių pora – o kita veikdavo puikiai. Kitais atvejais, automobiliai pulteliu puikiai atsirakindavo, kai jie stovėdavo kur nors kitur – bet jei savininkas parvairuodavo į šiaurinį Olmstedą, vėl niekas neveikdavo.

Žinoma, greičiausiai ne vienas miestelio gyventojas nusprendė pabandyti pakeisti pultelių baterijas, bet tai ne ką tepadėjo – bent jau namuose, kai automobilis būdavo parkuojamas namuose.

„Bet kur kitur – kai nuvažiuodavau į darbą ar į parduotuvę – viskas veikdavo puikiai“, – regiono radijo stočiai WKYC pasakojo miestelio gyventoja Cory Branchick.

Ir nors problema palietė daugybę gyventojų, niekas negalėjo paaiškinti tokio ir taip plačiai paplitusio gedimo, rašo „Science Alert“. Kai kas spėliojo, kad tai gali būti susiję su Tarptautiniu Klivlendo Hopkinso oro uostu, esančiu netoliese – o gal su NASA tyrimų centru, esančiu regione. Tuo tarpu miestelio valdžia spėjo, kad tai susiję su komunikacijų ar elektros energijos tiekėjais – o šie net pasiuntė komandas, kurių tikslas buvo ištirti, kas gi blokuoja gyventojų pultelių signalus.

„Galvojome, tai negali būti kažkoks smulkus daikčiukas, kuris generuotų visus tuos trukdžius, – praėjusią savaitę sakė miestelio tarybos narys Chrisas Glassburnas. – Visi galvojome, kad čia bus kalti kurie nors komunalinių paslaugų teikėjai“.

Bet nepaisant valdžios įtarimų, vaikščiojimas nuo durų iki durų atskleidė, kad visą radijo trikdžių problemą miestelyje kuria vienui vienintelis įrenginys. Ir kaltininku pasirodė besąs rankų darbo aparatas, sukurtas vietinio elektronikos entuziasto. Jis sukūrė specialų įrenginį, kuris perspėdavo, ar kas nors nesišlaisto jo namuose, kol jis pats dirba rūsyje.

„Jis – tikras elektronikos fanas, – neatskleisdamas išradėjo pavardės, pasakoja C.Glassburnas. – Tai buvo žmogus, kuris susidūrė su specifine problema, ją sau išsprendė, bet nė neįtarė, kad kelia problemas visai bendruomenei – vien dėl to, kad jo sukurtas įrenginys veikia tais pačiais dažniais, kuriais veikia ir automobilio bei garažo durų pulteliai“.

Pasak tarybos nario, elektronikos mėgėjo sukurtas įrenginys veikė 315 MHz dažniu ir kūrėjas visiškai nenumatė, kad tai persidengs su miestelio gyventojų automobiline įranga, kuri naudoja būtent 315-433 MHz dažnį. Šiek tiek baugoka suvokti, kad vienas namudinis radijo įrenginys taip lengvai gali sugriauti visą sistemą kaimynystėje, rašo „Science Alert“ – bet bent jau tiek gerai, kad išsiaiškinus problemos šaknis, Šiaurinio Olmstedo gyventojų kasdienybė sugrįžo į savo vėžes.

Aptiktasis namudinis įrenginys buvo ištirtas ir išardytas, o gyventojas pasižadėjo ateityje nieko tokio nebekurti, teigia C.Glassburnas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(45)
(10)
(35)

Komentarai (4)