„Zumwalt“ turėjo tapti paslaptinga, bet labai rimta JAV laivyno jėga, o dabar, vos po 3 tarnybos metų keičiama jų paskirtis - kas vyksta? (Video)  (3)

Kadaise buvo planuojama, kad JAV Karinis jūrų laivynas turės net 32 „Zumwalt“ klasės STEALTH technologijų laivus, ginkluotus valdomomis raketomis. Kai buvo pastebėta, kad šių laivų kaina stipriai viršys pradinę sąmatą, klasės pajėgos buvo sumažintos iki 3 laivų. Po to sekė gedimai, o dabar keičiama ir paskirtis. Kokias funkcijas nuo šiol atliks „Zumwalt“ klasės karo laivai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Zumwalt“ turėjo būti moderniausias valdomomis raketomis ginkluotas eskadrinis minininkas pasaulyje. Ypatingos formos korpusas, reaktyviniai „Rolls-Royce“ varikliai, elektros energija sukami sraigtai, valdomų raketų sistemos - „Zumwalt“ turėjo tapti paslaptinga, bet labai rimta laivyno jėga. Tačiau šie planai netruko subyrėti. 2009 metais buvo pranešta, kad vieno „Zumwalt“ klasės laivo kaina 81 % viršys laivyno prognozes – vienas laivas kainuos beveik 6 milijardus dolerių. Tokia kaina šokiruoja, tiesa? Per tuos 10 metų kaina išaugo iki 7,8 milijardų dolerių. Kitaip tariant, vienas „Zumwalt“ laivas kainuoja daugiau nei tris kartus brangiau už „Arleigh-Burke“ klasės laivą.

Tačiau ir tai dar ne viskas. Programos kaina jau perkopė 23 milijardus dolerių. Ir tai įvyko jau po to, kai planuojamas „Zumwalt“ laivų skaičius buvo sumažintas nuo 32 iki 3. Taigi, vieno laivo kaina yra neįtikėtinai didžiulė, laivų bus žymiai mažiau nei buvo planuojama, o ir jau pastatytas „USS Zumwalt“ vis susiduria su techninėmis problemomis. Norimos galios JAV Karinis jūrų laivynas iš „Zumwalt“ nesulauks, o dabar dar keičiasi ir šių laivų funkcijos.

„Zumwalt“ laivai yra ginkluoti 155 mm raketų paleidimo sistemomis. Jų paleistos LRLAP („Long Range Land Attack Projectile“) raketos gali prasiskverbti giliai į sausumą - iki taikinio jos gali nuskrieti net 134 km. „Zumwalt“ laivai iš pat pradžių buvo gaminami naikinti taikiniams sausumoje. Jie turėjo dengti jūrų pėstininkų pozicijas, remti jų operacijas. Tačiau ir vienos LRLAP raketos kaina per kelerius metus pašoko nuo 50 iki 800 tūkstančių dolerių. Taigi, atėjo laikas pripažinti, kad „Zumwalt“ klasės laivai numatytų funkcijų neatliks. Bent jau ne už prieinamą kainą.

Praėjus vos trims metams po „USS Zumwalt“ tarnybos pradžios strategija keičiasi - nuo šiol šios klasės laivai bus skirti kitiems laivams naikinti. Tie du 155 mm LRLAP leistuvai nėra vienintelis „Zumwalt“ ginklas - šalia jų kiekvienas laivas turi ir 80 vertikalių raketų paleidimo įrenginių „Mk. 57“.  Jie gali leisti įvairios paskirties raketas. „Zumwalt“ laivai taip pat naudos ir specialiai laivynui atnaujintas „Maritime Tomahawk“ raketas. Įdomu tai, kad šie ginklai galės atakuoti ir už kelių šimtų kilometrų plaukiančius laivus, tačiau tam prireiks dronų ar žvalgybinio orlaivio „P-8A Poseidon“ pagalbos.

Taip pat planuojama, kad „Zumwalt“ klasės laivai bus ginkluoti ir lazeriniais ginklais. Kiekvienas „Zumwalt“ laivas turi 78 MW elektros sistemą – jos pakaktų šimtams namų. Energija gali būti saugoma kondensatoriuose, o tada panaudota lazerinio ginklo smūgiams.

Ar tai pralaimėjimas? Sunku įvertinti. Laivų naikinimo rolė irgi yra labai svarbi. Reikėtų įvertinti ir tai, kad „Zumwalt“ klasės istorija ir taip yra nusėta kainos augimais, nusivylimu ir ambicijomis. Laivui reikia funkcijos, o strategiją dar bus galima tobulinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(3)
(24)

Komentarai (3)