Ceremonijoje išpjauta pirmoji „Columbia“ klasės atominio povandeninio laivo plokštė - kuo šie laivai bus ypatingi? (Video)  (2)

„Columbia“ klasės atominiai povandeniniai laivai JAV kariniame jūrų laivyne ateityje pakeis „Ohio“ klasės laivus. Ir ta ateitis ateina labai greitai - pirmojo „Columbia“ povandeninio laivo statybos prasideda dabar.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Columbia“ klasės povandeniniai laivai suformuos vieną iš branduolinės JAV karinių pajėgų triados šakų. Šiuo metu planuojama, kad dienos šviesą išvys 12 šios klasės laivų. Jie nepastebėti mėnesių mėnesius plaukios pasaulio vandenyse, atbaidydami priešus nuo netikėto JAV puolimo. Pirmojo laivo statybos prasidėjo ceremonija gegužės 23 dieną - trimis savaitėmis anksčiau nei buvo planuojama. Įdomu tai, kad laivo statybas pradėjo plazminės CNC staklės, kurios išpjovė pirmąją „USS Columbia“ plokštę.

Šis laivas bus pirmasis, sukurtas naudojant tik skaitmenines priemones - jokių popierinių brėžinių, molio maketų ar kitų fizinių pagalbinių dizaino priemonių. Moderni prieiga turėtų pagreitinti ir palengvinti laivo statybas, o kartu ir padaryti jas saugesnėmis nuo nepageidaujamų akių.

Šiuo metu JAV kariniame jūrų laivyne yra 14 „Ohio“ klasės laivų. Kiekvienas iš šių 170 metrų ilgio milžinų turi 20 „Trident D-5“ balistinių raketų, turinčių po 8 branduolines galvutes. Bet kuriuo metu vandenyne yra po kelis tokius laivus. Kiekvienas iš jų turi po dvi įgulas, kurios keičia viena kitą, kad „Ohio“ klasės povandeniniai laivai vandenyne išliktų kiek įmanoma ilgiau. Tai reiškia, kad net ir pats efektyviausias smūgis prieš JAV žemynines pajėgas neliks nenubaustas. Kad ir kur būtų priešas, kad ir kokį efektyvų netikėtą smūgį jis suduotų, kažkur netoliese visada bus povandeninis laivas, kuris gali suduoti atsakomąjį smūgį. Ekspertai teigia, kad šios pajėgos efektyviai atbaido visus, norinčius surengti „branduolinį Perl Harborą“.

„Columbia“ klasės povandeniniai laivai atliks tokį patį vaidmenį, bet bus dar efektyvesni. 14 „Ohio“ klasės laivų bus pakeisti vos 12 „Columbia“ laivų. Kiekvienas iš jų turės po 16 „Trident D-5“ balistinių raketų. „Columbia“ klasės povandeninio laivo ilgis sieks 171 metrą, laivas taip pat bus šiek tiek platesnis. Naujieji laivai bus kur kas efektyvesni, modernesni ir saugesni. Pirmasis, kuris dabar jau yra pradėtas statyti, tarnybą pradės 2031 metais ir turėtų veikti bent keturis dešimtmečius.

Tikriausiai jums kyla klausimas, kodėl „Columbia“ turės 16 balistinių raketų, kai  „Ohio“ klasės laivai nešioja po 20. Iš tikrųjų, tarptautiniai susitarimai skatina branduolinį nusiginklavimą.  „Ohio“ klasės laivai buvo pastatyti su 24 raketų paleidimo įrenginiais, tačiau 4 iš jų vėliau buvo užsandarinti. Kartu mažesnis raketų skaičius reiškia, kad laivo viduje yra daugiau vietos. Juk tinkamam atsakui suduoti 16 branduolinių raketų yra ne tiek jau mažai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(1)
(27)

Komentarai (2)